Seimas: nuo 2022 metų algos bus mokamos tik pavedimu

Nuo 2022 metų darbo užmokestis, kitos su darbo santykiais susijusios išmokos, taip pat dienpinigiai ir komandiruotės išlaidų kompensacijos bus mokamos ne grynaisiais, o pavedimu. Išimtis bus taikoma tik jūrininkams.

Piniginė.<br>T.Bauro nuotr.
Piniginė.<br>T.Bauro nuotr.
Kone visi transporto sektoriuje dirbantys vairuotojai nori, kad atlyginimai būtų pervedami į sąskaitas.<br> A.Srėbalienės nuotr.
Kone visi transporto sektoriuje dirbantys vairuotojai nori, kad atlyginimai būtų pervedami į sąskaitas.<br> A.Srėbalienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2021-06-22 14:08, atnaujinta 2021-06-22 19:48

Už tokias Darbo kodekso pataisas antradienį balsavo 82 Seimo nariai, prieš buvo šeši, o susilaikė 24.

Socialinių reikalų ir darbo komiteto vadovas Mindaugas Lingė įsitikinęs, kad 90 proc. transporto sektoriuje dirbančių vairuotojų nori, kad atlyginimai būtų pervedami į sąskaitas.

Pasak jo, 2020 metais Valstybinė darbo inspekcija darbuotojų naudai išieškojo per 9 mln. eurų dėl neskaidrių ir nesąžiningų atsiskaitymų.

Tuo metu valstietis Valius Ąžuolas tikino, kad toks sprendimas būtų naudingas bankams.

„Valdantieji pasistengė, kad bankams būtų atvesta kuo daugiau klientų“, – teigė jis.

Seimo Audito komitete dirbanti valstietė Laima Nagienė apgailestavo, kad pirma priimami įstatymai, o paskui galvojama, kaip juos įgyvendinti.

Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas konservatorius Mykolas Majauskas mano, kad pataisos leis mažinti šešėlį ir užtikrins darbuotojų socialines garantijas. Jo teigimu, algų mokėjimas grynaisiais sudaro sąlygas išnaudoti darbuotojus, vengti mokesčių.

Laisvės frakcijos narys Kasparas Adomaitis pataisas pavadino „nekokybiškas teisėkūros“ pavyzdžiu.

„Nėra atlikta jokios analizės, jokių skaičių, jokių vertinimų, kiek yra dabar mokama grynais. Niekas negalėjo pasakyti – nei Lietuvos bankas. (...) Per du mėnesius gimęs projektas iš skirtingų variantų buvo sukristalizuotas į visaapimantį draudimą“, – kalbėjo parlamentaras.

Jis mano, kad grynųjų draudimas nepadės kovoti su šešėliu: „Jeigu kažkas turi šešėlinių grynų pajamų, tai jis ir toliau tuos šešėlinius atlyginimus mokės. Dar blogiau. Tai gali net padidinti tam tikrais atvejais šešėlį. Žmonės, kurie norės gauti grynais pajamas, jie tiesiog pasitrauks iš legalių grynųjų pinigų į nelegalius atlyginimus vokeliu“, – svarstė K. Adomaitis.

Be kita ko jis pabrėžė, kad Trišalėje taryboje šiuo klausimu nėra sutarimo.

„Buvo bandymai, siūlymai ieškoti kompromisų. Prie tų kompromisų buvo neprieita, jie buvo praleisti ir buvo nukeliauta visa apimančiu draudimo keliu“, – tvirtino K. Adomaitis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.