Banko klientams sukčiai siunčia melagingas SMS žinutes – jokiu būdu nespauskite gautos nuorodos

SEB bankas įspėja klientus – jiems reikia būti atidiems, kadangi šiuo metu sukčiai jiems siunčiamas SMS žinutes su nuoroda į neva SEB banko puslapį.

Gavę skambutį ar raginimą veikti visada sustokite ir pagalvokite.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gavę skambutį ar raginimą veikti visada sustokite ir pagalvokite.<br>V.Skaraičio nuotr.
Žmonės vis užkimba ant sukčių kabliuko ir praranda pinigus. <br>T.Bauro nuotr.
Žmonės vis užkimba ant sukčių kabliuko ir praranda pinigus. <br>T.Bauro nuotr.
Žmonės vis užkimba ant sukčių kabliuko ir praranda pinigus.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Žmonės vis užkimba ant sukčių kabliuko ir praranda pinigus.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 3, 2022, 11:58 AM, atnaujinta Jan 3, 2022, 12:04 PM

Gavę tokias žinutes nespauskite nuorodos ir jokiu būdu neveskite prašomos informacijos: asmens kodo, mokėjimo kortelių ir prisijungimo prie interneto banko duomenų.

Bankas savo klientams SMS žinučių su aktyviomis nuorodomis į interneto banką nesiunčia ir niekada neprašo atskleisti konfidencialių duomenų.

Banko klientams sukčiai siunčia melagingas SMS žinutes – jokiu būdu nespauskite gautos nuorodos.

Pernai metų gale bendrovės „Spinter“ atliktas šalies gyventojų susidūrimo su finansiniais sukčiais tyrimas atskleidė, kad kas antras 2021 m. sulaukė sukčių bandymo išvilioti pinigus.

Tyrimas atskleidė, kad dažniausias sukčiavimo būdas, su kuriuo susidūrė 33 proc. apklaustųjų – apgaulingas pranešimas apie laimėjimą loterijoje ar siūlomas ypatingas išskirtinis skirtas pasiūlymas. Apylygiai pasiskirstė bandymai išvilioti asmens duomenis prašant patikslinti duomenis ar pranešant apie problemą su paskyra bei kvietimas investuoti su didžiule grąža – su vienu iš šių atvejų susidūrė kas septintas apklaustasis.

Sukčiai dažniausiai įveda skubos elementą ir kuria stresą: pervedimo laukia dabar, pasiūlymas specialiai jums galioja tik šią valandą arba investuoti turite tučtuojau, nes akcijų kainos kyla žaibiškai.

Gavę skambutį ar raginimą veikti visada sustokite ir pagalvokite. Gavę laišką ar žinutę, tikrinkite, kas yra siuntėjas. Įdėmiai skaitykite el. pašto adreso domeną, tinklalapio adresą – visada pavadinimuose bus klaidų, sukeistos vietomis raidės, pridėta neaiškių simbolių.

„Pastaruosius keletą mėnesių komerciniai Lietuvos bankai susidūrė su lavina sukčių atakų, kuomet bankų vartotojai gaudavo žinutes, kviečiančias prisijungti prie paskyros, ar sulaukdavo skambučių, raginančių tuoj pat prisijungti prie banko paskyros.

Svarbu suprasti, kad jokiomis aplinkybėmis niekas negali prašyti jūsų asmeninių duomenų, todėl reiktų gerai ir, svarbiausia, ramiai įvertinti situaciją, o kilus įtarimams – pokalbį nutraukti bei į gautas žinutes ar laiškus neatsakyti. Apie įvykį informuokite policiją ir paslaugos tiekėjus“, – sakė Pinigų plovimo prevencijos kompetencijų centro vadovas Eimantas Vytuvis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.