Pigiausi maisto produktai ir toliau brangsta – sumažėjo vos vienos prekės kaina

Pigiausių maisto produktų krepšelis Lietuvos parduotuvėse birželį brango, rodo kainas stebinčio portalo pricer.lt analizė.

Pigiausių maisto produktų krepšelis Lietuvos parduotuvėse birželį brango.<br>D.Umbraso nuotr.
Pigiausių maisto produktų krepšelis Lietuvos parduotuvėse birželį brango.<br>D.Umbraso nuotr.
Pigiausių maisto produktų krepšelis Lietuvos parduotuvėse birželį brango.<br>A.Srėbalienės nuotr.
Pigiausių maisto produktų krepšelis Lietuvos parduotuvėse birželį brango.<br>A.Srėbalienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 5, 2022, 8:29 AM, atnaujinta Jul 5, 2022, 9:06 AM

Palyginti su geguže, pigiausių maisto produktų vidutinis krepšelis birželį brango 3,1 proc. (2,11 euro), o, palyginti su praėjusių metų birželiu, – 30 proc. (16,11 euro).

Pigiausias krepšelis buvo „Maximoje“ – 62,76 euro (brango 3,22 euro), antroje vietoje – „Rimi“ – 67,03 euro (pigo 2,18 euro), trečioje „e-Rimi“ – 70,01 euro (pigo 0,25 euro), ketvirtoje „Norfa“ – 70,21 euro (brango 2,39 euro), penktoje „Barbora“ – 70,68 euro (brango 5,91 euro), šeštoje „Iki“ – 70,93 (brango 5,3 euro), septintoje „Lidl“ – 71,54 euro (brango 1,8 euro), aštuntoje „Last Mile“ – 74,35 (pigo 11,58 euro).

Populiarių ir gerai žinomų produktų vidutinio krepšelio kainų analizė rodo, kad per mėnesį kainos augo 5,5 proc. (2,9 euro), o per metus – 34,6 proc. (14,25 euro).

Iš stebimų 52 prekių brango 51, o pigo tik viena prekė. Labiausiai brango saulėgrąžų aliejus, malta kava, grietinė, vištų kiaušiniai ir makaronai.

„Kiaulienos kaina augo 12,6 proc., palyginti su praėjusiais metais, arba 43 proc., palyginti su žemiausia šių metų kaina. Kol kas šiuo metu kaina aukščiau nekyla, bet neaišku, kaip bus antroje vasaros pusėje.

Vištienos kainos 26,6 proc. didesnės nei pernai. Belieka guostis, kad kaina Lietuvoje dar mažesnė už Europos Sąjungos vidurkį“, – Pricer.lt maisto krypties vadovas Petras Čepkauskas.

Ko galima tikėtis?

„Kol kas lūkesčiai nėra geri. Dviejų dešimčių infliaciją matysime visą vasarą, o rudeniop ji matematiškai gali mažėti tik dėl to, kad praėjusių metų rudenį ji pradėjo šuoliuoti virš 5 ir daugiau procentų. Tačiau dėl brangių degalų ir nuo vasaros vidurio brangstančios elektros ir energetikos kainos toliau augs.

Kainos gali mažėti dėl vartojimo ribojimo. Mes tai jau matome mažmeninės prekybos statistikoje, bet ribojimas turi būti ilgesnis ir gilesnis, o tai greičiausiai įvyks rudenį, kai baigsis brangios atostogos, reikės leisti vaikus į mokyklą, sumokėti pabrangusius kreditus ir brangias komunalines sąskaitas“, – teigė P.Čepkauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kodėl bankai ir toliau brangina paslaugas?