Parduotuvėms uždraus nemokamai dalyti maišelius – priminę Italijos pavyzdį, specialistai įspėja dėl gyventojų reakcijos

Vyriausybė pritarė Seimo narių idėjai prekybininkams uždrausti nemokamai dalyti labai lengvus plastiko maišelius, tačiau projektą siūlo tobulinti. Anot Aplinkos ministerijos, turėtų būti numatytos kitos alternatyvos, kokius maišelius ar kitas pakavimo priemones pirkėjai galėtų nemokamai rinktis sveriamiems produktams supakuoti.

Lietuvoje per metus vienas žmogus vidutiniškai sunaudoja 330 maišelių.<br>D.Umbraso nuotr.
Lietuvoje per metus vienas žmogus vidutiniškai sunaudoja 330 maišelių.<br>D.Umbraso nuotr.
Lietuvoje per metus vienas žmogus vidutiniškai sunaudoja 330 maišelių.<br>M.Patašiaus nuotr.
Lietuvoje per metus vienas žmogus vidutiniškai sunaudoja 330 maišelių.<br>M.Patašiaus nuotr.
Lietuvoje per metus vienas žmogus vidutiniškai sunaudoja 330 maišelių.<br>D.Umbraso nuotr.
Lietuvoje per metus vienas žmogus vidutiniškai sunaudoja 330 maišelių.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 8, 2022, 5:43 PM

Parduotuvėje sutikti žmonės sako naudojantys plastikinius maišelius, tačiau jeigu rastų alternatyvą – jų atsisakytų.

„Neįsivaizduoju, kaip aš surinksiu dabar tuos pomidorus? Prie kasos po vieną nedėliosiu“, – svarstė viena „Lietuvos ryto“ televizijos kalbintų moterų.

„Eini pro šalį, staigiai ko nors reikia, nors neplanavai, užeini ir pasiimi. Būtų kokie popieriniai, aš nebūčiau nieko prieš“, – sakė kita.

„Tausokime gamtą. Stengiuosi jų atsisakyti, galiu net įrodyti, ką aš turiu, kokie maišeliai. Jie nėra vienkartiniai, aš juos atsinešu iš namų“, – rodė savo turimus trečia.

Nors parduotuvėje ne vienas sutiktas žmogus naudojosi plastikiniais maišeliais, šios prabangos teks atsisakyti. Vyriausybė pritarė siūlymui uždrausti prekybininkams nemokamai dalyti lengvus plastiko maišelius. Prekybos tinklo „Maxima“ atstovas Tomas Bašarovas sako, kad per praėjusius metus buvo sunaudota 150 milijonų maišelių.

„Yra tų produktų, kur galima apsieiti be plastikinio maišelio. Dažnai jie naudojami dėl įpročio, tačiau, jei kalbame apie šviežią sveriamą mėsą, apie žuvies gaminius, šiuo metu tų alternatyvų sunku rasti“, – kalbėjo jis.

Lietuvoje per metus vienas žmogus vidutiniškai sunaudoja 330 maišelių. Tai bene daugiausiai visoje Europoje. Pasak aplinkos viceministrės, maišelių apmokestinimas padėtų sumažinti jų naudojimą.

„Tikime, kad efektas būtų ir vartotojas pagalvotų, ar reikia tą maišelį plėšti, pavyzdžiui, muilui supakuoti. Kartais plėšomi tie maišeliai reikia ar nereikia. Pačios pardavėjos, kuomet skenuoja prekes, daro dar baisiau, kai pradeda pačios pakuoti į maišelius“, – mano Aplinkos viceministrė Raminta Radavičienė.

Ne viena Europos Sąjungos šalis renkasi apmokestinti lengvus plastikinius maišelius. Kaimyninėje Estijoje maišelis kainuoja 5 centus. Vis dėlto specialistai sako, kad nereikėtų skubėti priimti sprendimų. Vienas nepasiteisinusių pavyzdžių – Italija.

„Šitas valdžios sprendimas iššaukė labai neigiamas gyventojų ir prekybininkų reakcijas. Istorija išsivystė į tai, kad buvo pastebėta, jog išaugo kito plastiko vartojimas. Atsižvelgiant, kad infliacija aukšta ir apskritai viskas brangsta, dar vienas naujas mokestis gali būti sutiktas nepalankiai“, – teigė Žaliosios politikos instituto atstovė Ieva Budraitė.

Žaliosios politikos instituto atstovė sako, kad yra kitų alternatyvų, kaip būtų galima pakeisti plastikinius maišelius.

„Pavyzdžiui, maišelis, kuris pasiūtas iš tekstilės atliekų, o konkrečiau – iš senų užuolaidų. Jis skirtas įsidėti obuolius ir bet kokį kitą sveriamą daiktą, ir naudoti vietoj plastiko. Lietuvoje tekstilės atliekų niekas beveik neperdirba, tai galėtų spręsti net dvi problemas“, – sakė ji.

Kiek turėtų kainuoti lengvi maišeliai parduotuvėse, dar nėra nuspręsta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.