Ramūnas Gerbutavičius. Iš valdžios neišgirsime nieko naujo – tik absurdiškus patarimus, kaip taupyti elektrą

Vis dažniau pajuntu apmaudą, kad esu per mažai naudingas tėvynei. Todėl kai energetikos ministras D.Kreivys pranešė, kad vienintelė išeitis iš elektros rinkos liberalizavimo fiasko yra patarimų, kaip taupyti elektrą, žarstymas, supratau: išmušė mano valanda. Juolab kad kam biurokratiškai laukti rudens, jei jau dabar akivaizdu: pradėti taupyti elektrą reikia nedelsiant. Rudenį žarstytis patarimais jau gali būti per vėlu dėl nenumaldomai artėjančio ne tik visų namų ūkių kracho.

Kaip pagriebti elektrą taupantį jautį už ragų?<br>V.Skaraičio nuotr.
Kaip pagriebti elektrą taupantį jautį už ragų?<br>V.Skaraičio nuotr.
R.Gerbutavičius.<br>T.Bauro nuotr.
R.Gerbutavičius.<br>T.Bauro nuotr.
Kaip pagriebti elektrą taupantį jautį už ragų?<br>V.Skaraičio nuotr.
Kaip pagriebti elektrą taupantį jautį už ragų?<br>V.Skaraičio nuotr.
D.Kreivys.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
D.Kreivys.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Aug 23, 2022, 9:06 PM

Pasikeiskite dušo galvutę. Trumpiau maudykitės, šlapinkitės ir tuštinkitės. Vietoj viso namie užsilikusio kaitrinio ir halogeninio antikvariato įmontuokite LED lemputes. Nepalikite elektros prietaisų budėjimo režimu. Ištraukite visus kroviklius iš lizdų. Visa tai jūs jau girdėjote prieš dešimt metų ir neabejotinai darsyk išgirsite rudenį. Juolab kad šie didesni ar mažesni blėnys gal ir padės sutaupyti eurą kitą per mėnesį, bet juk tiek pat jūs galite rasti gatvėje, jei ilgai ir atkakliai ieškosite.

Kita absurdiškų patarimų rūšis, kurios pavyzdžių taip pat išgirsite rudenį, susijusi su žodžiu „neužmirškite“. Išeidami iš tualeto, kambario, garažo, namų neužmirškite išjungti šviesos, lygintuvo, kompiuterio, elektrinės viryklės, duonkepės, vaflinės ir taip toliau. Nesvarbu, esate užmaršus ar neužmaršus žmogus, tokiais patarimais tiesiog nesugebėsite pasinaudoti. Jei esate užmaršus, tikrai ką nors užmiršite. Jeigu nesate užmaršus, tikėtina, kad vis tiek atmintis sykį ar kitą nuvils. Kitaip tariant, neužmirškite, kad reikia neužmiršti.

Tad kaip pagriebti elektrą taupantį jautį už ragų? Pradėkite nuo protingos investicijos, nes, kaip žinoma, modernaus žmogaus sėkmė matuojama būtent sėkmingomis investicijomis. Visą morališkai pasenusią buities techniką – televizorių, dulkių siurblį, orkaitę, viryklę, skalbyklę, džiovyklę, šaldytuvą ir taip toliau – pakeiskite moderniais A+++ energinės klasės prietaisais.

Brangoka, sakysite. Bet juk tikslas pateisina priemones, tad ne nuodėmė ir paskolą pasiimti. Juolab kad turėdami įsipareigojimų ir neturėdami santaupų mažiau pirksite drabužių, mažiau valgysite, visko darysite mažiau. Vadinasi, mažiau skalbsite ir mažiau virsite. Elektros sutaupysite ir dėl to, ne tik dėl A+++ energinės klasės privalumų. Tad minėtas buities technikos brangumas tikrai atsipirks. Kada nors.

Ar pagalvojote apie tai, kiek daug elektros be reikalo išdeginame maudydamiesi, valydamiesi dantis, šlapindamiesi ir tuštindamiesi? O skaitydami prieš miegą? Supraskite pagaliau: vonioje ir tualete reikia neužsibūti, o prieš miegą reikėtų stengtis užmigti. Tada miegamajame ir vonios kambaryje iš viso nereikės šviestuvų.

Jei vis dėlto pasigesite bent šiek tiek šviesos tunelio gale, pirmasis prietaisas, kurį tokiais tempais brangstant elektrai turėtumėte nedelsdami įsigyti, yra vadinamasis ciklopas – šachtininko žibintuvėlis, užsimaunamas ant galvos. Jo reikės kiekvienam šeimos nariui. Pamatysite, ilgainiui įprasite neužmiršti, kad šviesos apskritai galima nejungti – ne tik taupu, bet ir be galo smagu, ypač tuomet, kai šviesos įjungimas taps metų švente.

Bėda ta, kad tiek ciklopas, tiek jo maitinimo elementai kainuoja, todėl turėtumėte pasvarstyti, ar neverta įsigyti andai populiaraus, bet jau gerokai primiršto dviratininkų prietaiso – vadinamosios dinamos: ją sukdamas dviračio ratas gamina elektrą, kuri įžiebia žibintą, visai padoriai apšviečiantį kelią.

Tad jei vakare, kad dėl amžinosios tamsos neužpultų depresija, norėsis pabūti šiokioje tokioje nemokamoje šviesoje, tereikės kilstelėti dviračio užpakalinį ratą su prie jo pritvirtinta dinama ir pasodinti ant jo žmoną (arba atvirkščiai). Žmona mins pedalus, o jūs skaitysite laikraštį. Arba atvirkščiai: jūs minsite, o žmona skaitys knygą. Ir sportas, ir švietimas, ir kultūra, ir elektros taupymas vienoje vietoje!

Jei jau užsiminiau apie švietimą ir kultūrą, turbūt ne man vienam (girdėjau, kad ir teatro kritikams) senokai kliūna, kad šiuolaikinis teatras negali apsieiti be ekranų, monitorių, kamerų, projekcijų ir panašių efektų, ryte ryjančių elektros energiją.

Panašu, kad reaktyviniu greičiu brangstant elektrai ir scenos menai privalės pamažu artėti prie užmiršto klojimo teatro, kol pagaliau ekranus, efektus ir formą vėl užgoš turinys, kuris ugdys žiūrovų vaizduotę. O jos prireiks norint sutaupyti elektros.

P.S. Siekdamas, kad Energetikos ministerija sutaupytų elektros, suteikiu jai leidimą neatlygintinai naudotis šiais patarimais rengiant rudeninę gyventojų švietimo, kaip taupyti elektrą, kampaniją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.