Euro vertė pasiekė dviejų dešimtmečių žemumas – atsakė, kodėl tai vyksta ir kas dėl to brangs: atsilieps visiems

Euro kursui JAV dolerio atžvilgiu antradienį nusileidus į naujas dviejų dešimtmečių žemumas ekonomistai mano, kad dugnas dar gali būti nepasiektas ir šiemet euro vertė toliau mažės. Tai gali atsiliepti visiems gyventojams – brangs energetika ir įvairios prekės.

Euro kursas JAV dolerio atžvilgiu antradienį nusileido į naujas dviejų dešimtmečių žemumas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Euro kursas JAV dolerio atžvilgiu antradienį nusileido į naujas dviejų dešimtmečių žemumas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Euro kursas JAV dolerio atžvilgiu antradienį nusileido į naujas dviejų dešimtmečių žemumas.<br>Anita starzycka/Pixabay nuotr.
Euro kursas JAV dolerio atžvilgiu antradienį nusileido į naujas dviejų dešimtmečių žemumas.<br>Anita starzycka/Pixabay nuotr.
Euro kursas JAV dolerio atžvilgiu antradienį nusileido į naujas dviejų dešimtmečių žemumas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Euro kursas JAV dolerio atžvilgiu antradienį nusileido į naujas dviejų dešimtmečių žemumas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
T.Povilauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
T.Povilauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
A.Izgorodinas.<br>V.Skaraičio nuotr.
A.Izgorodinas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Aug 24, 2022, 1:40 PM

Kodėl euro vertė krenta?

Jau pirmadienį euras nukrito žemiau pariteto su JAV doleriu ribos, nusileisdamas iki žemiausio lygio nuo 2002 m., kai buvo išleistas į fizinę apyvartą.

Tačiau antradienį euro kursas JAV dolerio atžvilgiu pasiekė naujas žemumas – krito iki 0,9901 euro už 1 JAV dolerį. Toks pokytis fiksuotas pasirodžius „S&P Global“ tyrimo duomenims apie tai, kad euro zonos ekonomika rugpjūtį traukėsi antrą mėnesį iš eilės.

SEB banko ekonomistas Tadas Povilauskas taip pat paminėjo šią priežastį. Anot jo, investuotojai ir valiutų prekeiviai biržose supranta, kad recesija euro zonoje yra neišvengiama, tik niekas negali pasakyti, kokio dydžio ji bus. O JAV situacija kiek geresnė.

„JAV ekonomika stipresnė, euro zonoje – silpnesnė. Ir kol kas prošvaisčių, kad euro zonoje situacija keisis, nesimato. Todėl ir euro kursas toliau krenta“, – portalui lrytas.lt komentavo jis.

Anot jo, euro kursas jau pradeda koreliuoti su gamtinių dujų kaina Europoje. Kuo labiau gamtinių dujų kaina kyla į viršų, tuo labiau euro kursas silpnėja.

Pasak ekonomisto Aleksandro Izgorodino, įtakos turėjo ir „Gazprom“ pranešimai, kad „Nord Stream“ dujotiekis netrukus bus uždarytas apžiūrai, o tai sumažins dujų tiekimą Europai.

„Tiek euro zonoje, tiek JAV verslo nuotaikos krito iki tokio lygio, kuris jau rodo ekonomikos aktyvumo kritimą. O kai rinkose kyla nerimas dėl situacijos pasaulio ekonomikoje, bandant išvengti turbulencijų, investuotojams norint apsaugoti savo kapitalą, pereinama į saugesnius aktyvus, o šiuo metu saugiau yra JAV, ten pinigai ir plaukia. Jie išplaukia iš euro zonos.

JAV juk turi savo naftos, skalūnų dujų, tad dujų kainų augimas Europoje ir „Gazprom“ sprendimai JAV beveik neveikia, ji viskuo gali apsirūpinti pati. Tai dar labiau skatina rinkų ir kapitalo plaukimą į JAV ir euro silpnėjimą“, – aiškino jis.

„Tikėtina, kol nebus gerų naujienų dėl energetikos Europoje, tol euras gali ir toliau silpnėti. Tokiame neapibrėžtume net sunku pasakyti, kur yra tas dugnas ir kada jį pasiekęs euras nebekris“, – teigė ir T.Povilauskas.

A.Izgorodinas aiškino, kad prie euro kurso kritimo prisidėjo ir tai, kad JAV centrinis bankas palūkanas kelia radikaliau nei Europos Centrinis Bankas (ECB).

Daug ką pirksime didesnėmis kainomis

Toks euro kritimas, pasak T.Povilausko, rodo, ką kiti galvoja apie euro zoną: „Pasaulis mato, kad euro zonoje bus blogai. Tad jei kiti taip galvoja, ir patys turime apie tai susimąstyti.“

Ekonomistų teigimu, euro vertės kritimas prisidės prie infliacijos ir jos nemažins. Energetiniai, naftos, gamtinių dujų, produktų, dažnai įvairių komponentų ir prekių pirminės kainos nustatomos JAV doleriais, tad mums juos nusipirkti taps brangiau.

Pašnekovai paminėjo, kad didelė dalis sandorių su Kinija taip pat sudaromi fiksuojant kainas JAV doleriais, tad brangs viskas, kas yra importuojama ir iš šios šalies.

Visa tai kels didesnį spaudimą infliacijai.

Tačiau viskas nėra taip nyku. Tokie euro kurso pokyčiai naudingi į JAV eksportuojančioms įmonėms. „Bet tokių bendrovių nėra labai daug“, – paminėjo T.Povilauskas.

Visgi A.Izgorodinas turi kitą nuomonę. Anot jo, nors JAV tiesiogiai nėra tarp didžiausių Lietuvos eksporto rinkų, visgi netiesiogiai jai tiekiame visai nemažai.

„JAV yra vienas svarbiausių Europos eksporto partnerių, o Vakarų Europos pramonės įmonės pateikia užsakymus Lietuvos pramonei. Kuo daugiau Europa, ypač Vokietija, eksportuoja į JAV, tuo daugiau užsakymų gauname ir mes“, – apie sąsajas portalui lrytas.lt pasakojo ekonomistas.

Deja, yra kita rizika. A.Izgorodinas atkreipė dėmesį, kad pastaruosius kelis mėnesius JAV vartojimas mažėja, tad teoriškai euro kurso kritimas galėtų pasitarnauti Europos pramonei, bet žvelgiant iš praktinės pusės – taip gali ir neįvykti.

„Juk kad pramonė gamintų ir uždirbtų, kažkas turi tas prekes pirkti ir vartoti“, – sakė jis.

Teigiami pokyčiai tik kitais metais

A.Izgorodinas neatmeta, kad euro kursas artimiausiomis savaitėmis gali dar labiau kristi.

„Rusija gali būti linkusi dar labiau riboti dujų tiekimą Europai. Tai gali svyruoti, tiekimas bus tai didinamas, tai mažinamas. O tomis savaitėmis, kai tiekimas sumažės, tikėtina, ir euro kursas tuo metu kris. Vadinasi, rudenį, žiemą ir kitų metų pavasarį dar galime matyti kritimų“, – sakė jis.

Pasak T.Povilausko, euro stiprėjimą galėsime išvysti tik kitų metų viduryje ar antroje metų pusėje, nes bent kol kas prognozuojama, kad recesija euro zonoje kitų metų pavasarį ims mažėti ir kitą žiemą energetikos kainos bus žemesnės nei šiemet.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.