Investuotojas A. Levickas: „Žmonės galvoja, kad neturėdamas pinigų, negali investuoti“

„Žmonės dažnai galvoja, kad neturėdamas pinigų – negali investuoti. Bet pradėjus kelti klausimą, o kaip aš galėčiau įsigyti tai, ko negaliu, kaip gauti pinigus, kurių neturiu, kur pasiskolinti, kaip pritraukti kitą investuotoją, tada ir ateina supratimas, kad nesi niekieno ribojamas, viskas yra pasiekiama“, – sako verslininkas, investuotojas Aurimas Levickas.

Verslininkas, investuotojas Aurimas Levickas.
Verslininkas, investuotojas Aurimas Levickas.
Verslininkas, investuotojas Aurimas Levickas.
Verslininkas, investuotojas Aurimas Levickas.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 26, 2022, 5:18 PM, atnaujinta Aug 29, 2022, 12:25 AM

Jis ne tik sėkmingai vykdo investicijų į NT veiklą, bet taip pat savo žiniomis dalinasi ir su kitais. A. Levickas yra dviejų knygų apie investavimą į NT autorius bei GyvenimoKlubas.lt įkūrėjas, besispecializuojantis asmeninio tobulėjimo ir įvairių mokymų pardavime.

– Esate investuotojas, verslininkas. Kaip atradote investavimą?

– Pirmosios mano investicijos prasidėjo 2007 m. nuo investavimo į akcijų fondus. Būdamas studentas, kartu su tėčiu investavome 40 000 litų į akcijų fondą. Tuo metu viskas kilo ir kas savaitę džiaugiamės įspūdinga grąža. Tiesa ši investicija ilgai netruko ir atėjus finansinei krizei uždirbtas pelnas ir investuoti pinigai nuvertėjo iki 10 000 litų. Tuomet teko pripažinti, kad apie investavimą nežinau, nes vienintelis dalykas, ką tuomet galvojau, kad reikia atiduoti pinigus kitiems, kurie turi daugiau žinių, jie juos sėkmingai investuos ir aš iš to uždirbsiu. Tai buvo klaidingas supratimas.

Taip pat viena iš pirmųjų „investicijų“ buvo pinigų indėlis į uniją. Kadangi bankai davė mažus procentus, padėjome indėlį į uniją su 2 proc. metine grąža. Po metų gavome prieaugį, tačiau mūsų pajus „sudegė“, nes unija dirbo nuostolingai ir galiausiai bankrutavo.

Pradėjus lankyti finansinio raštingumo kursus atėjo supratimas pačiam valdyti savo finansus, taigi už tuos pinigus, kuriuos įdėjome į uniją nusipirkau parkingo vietą, kurią per kelias dienas išnuomojau. Nuomos grąžą pradėjau gauti kiekvieną mėnesį, o metinė grąža iš 2 proc. tapo 17 proc. Taip įsigijau daugiau parkingo vietų ir prasidėjo mano kelionė investavime ir NT vystyme.

– 2021 metais, kartu su savo komanda, vystėte NT objektus, kurių plotas siekia per 1000 m2. Papasakokite apie tai plačiau. Su kokiais iššūkiais susidūrėte pernai ir šiais metais?

– NT vystymas su komanda atsirado visiškai atsitiktinai. „Starfish Academy“ vidinio rato grupėje, kuriai priklausau aš ir daugiau nei 100 žmonių ir Lietuvos ir kitų šalių organizavome NT varžybas, kurių tikslas buvo kuo daugiau ir greičiau išvystyti NT objektų. Vienam tą padaryti yra sunku, todėl susibūrėme į komandą. Daugiau žmonių, pažinčių, daugiau svertų ir idėjų kurias galėjome įgyvendinti.

Pagrindinis iššūkis buvo koordinuoti projektus, nors esame iš trijų skirtingų miestų ir turime skirtingą patirtį ir kompetencijas. Visgi sunkiausia dalykas buvo ne NT vystymas, o žmogiškasis faktorius – surasti visiems tinkamą laiką skambučiams ir susiderinimui, bei rasti vieningą nuomonę į kurią pusę einame ir ką norime pasiekti.

Pirmoji mūsų investicija buvo nupirktas butas žemiau rinkos kainos už mūsų pačių pinigus. Nors tą butą pardavėme per kelias savaites ir uždirbome 5000 Eur, pastebėjome, kad ši strategija investuoti tik savais pinigais nėra gera, nes tu gali investuoti tik tiek kiek turi pinigų, o nusipirkus NT objektą atsiranda poreikis papildomiems pinigams remontui, gerbūvio gerinimui ir pan, tad labai greitai vystymas sustoja arba yra stipriai apribojamas. Kadangi dalyvavome konkurse, viską reikėjo daryti greitai. Taip mes pradėjome skolintis pinigus ir NT vystyti skolintais pinigais.

Vėliau dalyvavome varžytinėse, kurioje laimėjome. Taip įsigijome 178m2 patalpas, po to susifinansavome patalpų Vilniuje pirkimą ir visą tai darėme ant naujai įkurtos įmonės, kuri neturėjo jokios istorijos.

Vilniuje įsigytas patalpas per du mėnesius sėkmingai pardavėme uždirbdami 40 000 Eur, tada įsigijome dar vienas 550m2 patalpas, kurioms šiuo metu jau turime pirkėją.

Taip neplanuotai pradėjome vystyti NT su naujai sukurta įmone ir NT varžybose laimėjome 3-čią vietą.

– Vis dažniau kalbama apie NT burbulą. Ar įžvelgiate finansinę krizę artimiausiu metu? Norintiems pirkti būstą verta tą daryti dabar ar palaukti kainų kritimo?

– Aš įžvelgiu ne tiek burbulą, kiek ateinančią finansinę krizę. Jau dabar JAV yra fiksuojama recesija, kuri tuoj bus ir pas mus, ir visa tai gali užsitęsti. Kitas dalykas, didelė infliacija ir energetinė krizė, kurios pradžią jau matome, tačiau patį piką matysime metų pabaigoje, kai prasidės šildymo sezonas.

Jau dabar matome verslų, kuriems vis sunkiau sekasi vystyti veiklą dėl padidėjusių sąnaudų ir sutrūkinėjusių tiekimo grandinių, todėl šviesos tunelio gale ir paguodos, kad krizės nebus ir viskas bus gerai, deja neturiu.

Dėl patarimo ar pirkti nuosavą būstą ar palaukti kritimo aš dažniausiai rekomenduoju pirkti. Kodėl? Todėl kad istorija rodo, kad būsto kainos korekcija būna ilga, kartais trunkanti du, tris metus. Per tą laiką gali pasikeiti finansinė padėti, pavyzdžiui vienas iš šeimos narių neteikti darbo, sumažėti gaunamas atlyginimas, sugriežtėti banko paskolų politika. Tad jei dabar žmonės turi pinigų pradiniam įnašui, turi daugiau nei vieną pajamų šaltinį ir yra pasiskaičiavę kad sugebės išmokėti paskolą pakilus palūkanoms, nematau jokių priežasčių, kodėl to būsto neįsigyti.

Mano atveju savo pirmajį būstą įsigijau 2007 metais. Tuo metu kainos buvo pačiame pike ir natūralu, kad už būstą aš permokėjau. Tačiau žiūrint iš šiandienos perspektyvos, tai buvo geras sprendimas, nes tuo metu būstą įsigijau su 100% finansavimu, būsto paskolai galioja GPM lengvata, banko marža tik 0.6 proc. o gaunamos nuomos pajamos kelis kartus dengia paskolos įmoką.

Jau turėjome pasikeitimą, kada antram būstui buvo pakelta riba iki 30%, tad negali žinoti ar tokia riba nebus pakelta pirmam būstui ir po metų kitų norintis įsigyti NT mokės ne 15%, o 20% ir daugiau.

– Užsiminėte, kad žmonės baiminasi neturintys pradinių lėšų investicijoms, bet vis tik nuo kažko reikia pradėti? Ką galėtumėte patarti?

– Svarbiausias dalykas, tai yra investicija į savo žinias, kelti savo finansinį raštingumą, apsupti save sėkmingais ir daugiau pasiekusiais žmonėmis. Vadinamoji 5 taisyklė sako, kad mes esame savo 5 draugų sveikatos, pajamų ir kt vidurkis. Tad norint turėti daugiau pinigų, turime apsupti save tais žmonėmis, kurie jų turi daugiau, yra daugiau pasiekę.

Visgi dažnai žmonės siekia greito praturtėjimo, todėl papuola į visokius spąstus ir apgaules. Nuo investavimo į forex iki statymų ar neaiškių finansinių schemų, kurių pagrindinis tikslas – išvilioti pinigus iš naivių žmonių. Kai man asmeniškai tokias schemas siūlo paklausiu ar pats žmogus supranta iš kur bus sumokėti tie pažadėti pasakiški pinigai. Ir dažnai atsakymo nebūna arba jis nebūna aiškus.

Pagrindiniai dalykai norint investuoti yra šie:

  • Turėti saugumo pagalvę. T.y sukaupti pinigus, kurie galėtų pagelbėti tada, jei investicijos nepasisektų arba būtų minusinės. Saugumo pagalvė pagelbės tam, kad nereikėtų savo investicijų pardavinėti į minusą.
  • Tik gavus pajamas iškart atsidėti 15%. Nesvarbu ar tai bus atlyginimas ar tėvų dovana ar pinigai už parduotą prekę. Tik atsidėjus pinigus investavimui, juos galima sukaupti ir pradėti investuoti.
  • Norint pradėti investuoti svarbiausia yra gilinti žinias į tas turto klases, kur norima investuoti. Svarbu suprasdami kur investuojate, kodėl investuojate, ar investuojate, todėl kad ten investavo jūsų draugas, kokios yra tos investicijos rizikos, kokie mokesčiai, koks yra planas B, jei investicija nepasiseks. Jei investavus jums skauda, kad jūsų investicija nuvertėjo, vadinasi investavote per daug.
  • Domėtis rinkos ciklais bei investuoti periodiškai. Būnant periodinis investavimas padeda išvidurkinti investicijas, nepriklausomai nuo rinkos ciklų ir turbulencijų jose.

Šių metų spalio 27 d. vyks didžiausios finansinio raštingumo konferencijos Lietuvoje „Financial Freedom Forum“ renginys, kurio globėjas – Lietuvos bankas. Kokį pranešimą jame skaitysite, kokia bus jo tema?

Renginyje dalinsiuosi savo patirtimi ir pateiksiu patarimų nuo ko reikėtų pradėti investuoti. Taip pat kalbėsiu apie tai, kur būtų galima investuoti ir kaip tai daryti, kad būtų galima gauti kuo didesnę finansinę naudą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.