Akibrokštas klaipėdiečiams: valdžia kolumbariumus dalija nemokamai, tačiau uostamiesčiui neklius

Klaipėdos apskrityje pradėjus veikti dviem krematoriumams, urnų laidojimas Klaipėdos miesto kapinėse padidėjo apie 35 proc. Vyriausybė praėjusią savaitę patvirtino naujas Kapinių tvarkymo taisykles, kurios numato, kad priklausomai nuo laidojimo būdo savivaldybė turėtų mirusiajam neatlygintinai suteikti žemės plotą amžinajam poilsiui kapinėse arba kolumbariumo kriptą. Deja, klaipėdiečiams nemokamų kolumbariumų nematyti.

Kolumbariumai Klaipėdoje.<br>www.ve.lt archyvo nuotr.
Kolumbariumai Klaipėdoje.<br>www.ve.lt archyvo nuotr.
Klaipėdiečiams nemokamų kolumbariumų nematyti.<br>V.Skaraičio nuotr.
Klaipėdiečiams nemokamų kolumbariumų nematyti.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Jurga Petronytė

Oct 12, 2022, 7:15 PM

Kripta Lėbartų ar Joniškės kapinių kolumbariume kainuoja nuo 1 200 iki 2 000 Eur ir pigiau nebus, nes kolumbariumus įrengė ir prižiūri ne Savivaldybė, o privačios įmonės: Joniškės kapinėse – UAB „Aterna“, Lėbartų kapinėse – UAB „Arsenalas“.

Klaipėdos miesto savivaldybė taip pat neturi informacijos, kiek šiuo metu Klaipėdos kapinėse yra užpildytų kolumbariumų vietų, kiek laisvų. Tiesa, pasak Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus patarėjos Daivos Breivės, esama vizijos suprojektuoti naują tvorą Joniškės kapinėse su galimybe įrengti tam skirtoje atkarpoje kolumbariumą.

Pašnekovė teigia, kad jau 2023–2025 m. planuojamos tokio projekto parengimo procedūros. Žinant, kaip ilgai Klaipėdos miesto savivaldybė tąsosi su kapinių plėtros galimybių studijomis, vizija skamba abstrakčiai.

Užtat tiksliai suskaičiuota, kad Lėbartų kapinėse, įvertinus ir galimas užlaidoti vietas, planuojama suformuoti apie 2 500 kapaviečių naujiems laidojimams.

Kolumbariumas pigiau nei kapas

Pažymėtina, kad Vyriausybė nustatė, kad kremuotiems žmogaus palaikams skirtos kapavietės dydis (1,10 m x 1,20 m) yra kelis kart mažesnis už kapą, kuriame mirusysis laidojamas karste (1,5 m x 2,50 m). O šeimos kapavietei skiriami net 7 kv. metrai. Tad gal ir Lėbartų kapinėse mirusiųjų galima sutalpinti daugiau.

Lėbartų kolumbariumą prižiūrinčios UAB „Arsenalas“ komercijos direktorius Virginijus Rutkauskas teigia, kad ir kolumbariumą Lėbartų kapinėse plėsti dar yra apsčiai vietos.

Pašnekovas priminė, kad Klaipėda buvo vienas pirmųjų miestų Lietuvoje, kuriame atsirado kolumbariumas. Beje, pirmasis apie 167 vietų kolumbariumas buvo įrengtas dar 2007 metais Savivaldybės lėšomis, tačiau labai greitai užpildytas.

„Mūsų įmonė Lėbartų kapinėse įrengė ir prižiūri 900 vietų kolumbariumą. Dabar jame likusios tik kelios tuščios kriptos. Mūsų sutartis su Savivaldybe dar galioja iki kitų metų. Visiškai užpildytus kolumbariumus pagal sutartį mes perduosime Savivaldybei prižiūrėti.

Ketiname pasiūlyti kolumbariumą išplėsti ir įrengti dar 600 vietų, nes jis suprojektuotas labai jau prabangiai, netaupant vietos. Tose pat Lėbartų kapinėse esame ruožų, kur palikti 3–4 metrai vejos. Kolumbariumui pakanka vos 70–80 cm gylio sienos. Vienoje kriptoje galima laidoti net 4 urnas“, – skaičiavo V. Rutkauskas.

Anot pašnekovo, vienkartinė 1 200 Eur kaina už kriptą kolumbariume, kuris gali būti naudojama kaip šeimos kapavietė, nėra didelė.

„Tradicinio kapo priežiūra ir paminklas atsieina net apie 7–8 tūkst. Eur. Tad mirusiojo kremavimas ir urnos laidojimas kriptoje tikrai ekonomiškesnis variantas. Jeigu kolumbariumas būtų įrengtas Savivaldybės – tai, pagal naująją tvarką, iš mokesčių mokėtų kišenės būtų finansuojama ir jo priežiūra, juk reikia ir gėles, žvakes nuolat nurinkti, taip pat organizuoti laidotuvių ceremoniją. Dabar visa tai atlieka mūsų įmonės darbuotojai ir šios paslaugos yra įskaičiuotos į minėtą mokestį“, – dėstė V. Rutkauskas.

Kitose šalies savivaldybėse UAB „Arsenalas“ yra tik pastatęs kolumbariumus, o vietomis juose, anot pašnekovo, prekiauja jau pačios Savivaldybės. „Jų kainos – skirtingos, nežinia, nuo ko priklauso. Žmonėms nepatogu ieškoti savivaldybėse, kur kas už kolumbariumą atsakingas. O jeigu dar žmogus miršta savaitgalį, kai savivaldybės nedirba... Tokią tad tvarką naujos Kapinių tvarkymo taisyklės ir keičia“, – aiškino V. Rutkauskas.

Vietų yra

Sprendimą kaip naudingą visuomenei įvardija ir kolumbariumą Joniškės kapinėse įrengusios bei prižiūrinčios UAB „Aterna“ direktorė Simona Taurienė.

„Aternos“ kolumbariume, anot pašnekovės, iš viso yra 900 kriptų, kiekvienoje iš jų telpa 6 urnos.

„Šiuo metu tik trečdalis kriptų užpildytos. Užpildome po 3–5 kriptas per mėnesį. Vis dažniau pasitaiko laidojimų į jau užimtas šeimos kriptas. Kriptos kaina mūsų kolumbariume kainuoja nuo 1 600 iki 2 000 eurų ir priklauso nuo kriptos vietos“, – sakė pašnekovė.

Rajone – perpus pigiau

Klaipėdos rajone kolumbariumai įrengiami Savivaldybės lėšomis, o administruoja juos seniūnijos. Laidojimo kolumbariumo kriptose įkainiai rajone – perpus mažesni nei Klaipėdos mieste.

Pasak Klaipėdos rajono savivaldybės Žemės ūkio ir aplinkosaugos skyriaus vyriausiosios patarėjos Rasos Bakaitienės, Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos sprendimu urnos (urnų) su kremuotais žmogaus palaikais laikymo kolumbariumo (užrašų iškalimo (graviravimo) akmens plokštėje darbai įskaičiuoti) mažesnėje nišoje (iki 2 urnų) įkainis – 600 Eur, didesnėje nišoje (iki 4 urnų) – 900 eurų.

„Tarybos sprendimas, atsižvelgiant į Vyriausybės patvirtintas taisykles, bus keičiamas“, – užtikrino pašnekovė.

Pasak R. Bakaitienės, visose Klaipėdos rajono kapinėse lapkričio mėn. (kai pastatys kolumbariumą Priekulėje) iš viso bus 19 kolumbariumų, kuriuose įrengtos 276 kriptos su 636 vietomis urnoms.

„2020 m. Laugalių kapinėse yra pastatyti 7 kolumbariumai po 6 kriptas (keturviečiai); 4 kolumbariumai po 18 kriptų (dviviečiai). Iš viso – 114 kriptų, kuriose gali tilpti apie 312 urnų.

2021 m. Veiviržėnų seniūnijoje pastatytas 1 kolumbariumas – 18 kriptų (dviviečiai); Vėžaičių seniūnijoje – 2 kolumbariumai po 18 kriptų (dviviečiai); Plikių seniūnijoje – vienas 36 kriptų (dviviečiai) kolumbariumas.

2022 m. Priekulės sen. bus pastatyti 4 kolumbariumai po 18 kriptų (dviviečiai), dabar įrengiami pamatai.

Gargždų kolumbariume yra užimta 16 nišų, Veiviržėnų kapinėse užimta 1 niša“, – vardijo Savivaldybės atstovė.

Lauko pelenams barstyti nėra

Klaipėdos mieste ir rajone ne kartą buvo iškelta problema, kad mirusiųjų palaikai neretai išbarstomi tam neskirtose vietose, pavyzdžiui, į jūrą nuo molo arba miške prie Olando Kepurės, tačiau tam skirta vieta iki šiol neįrengta.

Naujosios kapinių tvarkymo taisyklės įpareigoja tai padaryti ir numatyto, kad kremuotų palaikų išbarstymas kapinėse, specialiai tam įrengtame lauke, turi būti nemokamas.

Klaipėdos miestui priklausančiose kapinėse, anot D. Breivės, tokio lauko nėra ir įrengti jį nenumatyta.

Reaguodama į naująsias taisykles, tokį lauką ketina įrengti Klaipėdos rajono savivaldybė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.