Darbo inspekcija primena, už kokį pažeidimą teks mokėti tūkstantines baudas: šio dokumento turėjimas – privalomas

Nuo balandžio 1 d., siekiant mažinti šešėlį statybų sektoriuje, visi pagal darbo sutartį, savarankiškai vykdantys veiklą, mažųjų bendrijų vadovai ar į Lietuvą iš kitų šalių komandiruoti ir statybvietėse dirbantys asmenys privalo turėti skaidriai dirbančiojo ID kodą. Šio dokumento turėjimas yra ne pasirinktinis, o privalomas.

Statybvietėse dirbantys asmenys privalės turėti skaidriai dirbančiojo ID kodą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Statybvietėse dirbantys asmenys privalės turėti skaidriai dirbančiojo ID kodą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Statybvietėse dirbantys asmenys privalės turėti skaidriai dirbančiojo ID kodą.<br>D.Umbraso nuotr.
Statybvietėse dirbantys asmenys privalės turėti skaidriai dirbančiojo ID kodą.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Valstybinė darbo inspekcija (VDI)

Oct 27, 2022, 2:05 PM

VDI vyriausiojo valstybinio darbo inspektoriaus pavaduotojas Dalius Čeponas pastebi, kad „nors pagrindinis šios įgyvendinamos priemonės tikslas yra ne bausti, o skatinti statybos sektorių veikti sąžiningai, tikrinimai vyksta, nelegaliai dirbančiųjų, skaičius nemažėja, todėl yra skiriamos baudos“.

VDI įspėja: vyksta atsakingi tikrinimai, ir neturintys skaidriai dirbančiojo ID kodo yra baudžiami. Fiziniai asmenys – iki 2,5 tūkst. Eur, juridiniai – iki 7 tūkst. Eur bauda.

Skaidriai dirbančiojo ID – dokumentas, kuriame nurodomas darbuotojo statusas

Skaidriai dirbančiojo ID suformuojamas „Sodros“ informacinėje sistemoje. Tai – specialus QR kodas, kuriame užfiksuojamas statybvietėje dirbančio asmens statusas: asmuo dirba pagal darbo sutartį, savarankiškai, pagal civilinę sutartį dirbantis mažosios bendrijos vadovas arba į Lietuvos Respubliką komandiruotas asmuo.

Suformuotame QR kode užfiksuojami pagrindiniai darbuotojo duomenys: jo vardas ir pavardė, darbdavio arba draudėjo pavadinimas, juridinio asmens arba draudėjo kodas. Draudėjo vardo ir pavardės pakanka, jei darbdavys arba draudėjas yra fizinis asmuo. Skaidriai dirbančiojo ID kodą galima atsisiųsti į mobilųjį telefoną, kompiuterį ar kitą prietaisą arba atsispausdinti

Būdai, kaip galima gauti skaidriai dirbančiojo ID kodą darbuotojams

Reikėtų prisijungti prie asmeninės „Sodros“ paskyros „Gyventojui“ > meniu skiltyje kairėje pasirinkti meniu punktą „Skaidriai dirbančiojo ID“. Skaidriai dirbančiojo ID kodas bus išduotas akimirksniu, taigi jį bus galima atsisiųsti iš karto. Prašymą taip pat galima pateikti fiziškai, t. y. atvykus į „Sodros“ teritorinį skyrių. Tačiau tokiu atveju dokumento išdavimas gali užtrukti iki 3 dienų.

Jei asmuo dirba pagal kelias darbo sutartis ar verčiasi savarankiška veikla, jis gaus po atskirą kodą kiekvienai darbo sutarčiai ir kiekvienai savarankiškai veiklai.

Būdai, kaip galima gauti skaidriai dirbančiojo ID kodą darbdaviams

Reikėtų prisijungti prie asmeninės „Sodros“ paskyros „Draudėjui“ > „Ataskaitos“ > „S54.Informacija apie suteiktus skaidriai dirbančiojo ID“. Prašymas taip pat gali būti išduotas fiziškai, tačiau vėlgi procesas trunka iki 3 dienų.

Vienos užklausos metu darbdavys gali atsisiųsti kelis skaidriai dirbančio asmens identifikavimo kodus. Tačiau tiek darbdavys, tiek komandiruoto užsieniečio darbdavys gali gauti tik jo darbuotojams arba pas jį komandiruotiems užsieniečiams suformuotus skaidriai dirbančiojo ID.

Į Lietuvą komandiruotas darbuotojas informaciją apie jam suteiktą skaidriai dirbančiojo ID gali gauti tik pateikęs prašymą „Sodros“ skyriuje.

Skaidriai dirbančiojo ID galiojimo trukmė

Dokumento galiojimo trukmė – neterminuota. Jis panaikinamas, kai darbuotojas atleidžiamas, savarankiškai dirbantis asmuo nutraukia veiklą, mažosios bendrijos vadovas netenka vadovo statuso arba baigiasi dirbti Lietuvoje komandiruoto asmens sulygtas komandiruotės laikotarpis.

D arbdavio ir statytojo arba užsakovo pareigos ir atsakomybės

Darbdaviui privalu užtikrinti, kad visi statybvietėje dirbantys jo darbuotojai turėtų skaidriai dirbančiojo ID kodą ir jį pateiktų patikrinti atsakingoms nelegalaus ir nedeklaruoto darbo kontrolės institucijoms, viena tokių – Valstybinė darbo inspekcija (VDI). ID statusą taip pat gali tikrinti Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI), FNTT, policija, statytojas (užsakovas) arba jo įgaliotas rangovas.

Statytojas arba užsakovas arba jo įgaliotas rangovas turi užtikrinti, kad visi statybvietėje esantys asmenys būtų identifikuoti: tiek atliekantys, tiek neatliekantys statybos darbų.

Atsakomybė, pažeidus reikalavimus dėl skaidriai dirbančiojo ID

Baudos taikomos fiziniams asmenims – darbuotojams, savarankiškai dirbantiems asmenims, darbdavio, priimančios įmonės, statytojo (užsakovo) arba rangovo atsakingiems asmenims ir juridiniams asmenims – statytojams (užsakovams) arba įgaliotiems rangovams.

Darbdaviai arba kiti atsakingi asmenys, taip pat Lietuvos įmonės, kuri priima užsieniečius laikinai dirbti, vadovas arba jo įgaliotas asmuo už skaidriai dirbančių asmenų identifikavimo reikalavimų pažeidimą yra baudžiami nuo 500 iki 1 100 Eur bauda (padarius pakartotinai – nuo 1 100 iki 2 550 Eur).

Statybvietėje esantys darbuotojai ir kiti čia esantys asmenys už Statybos įstatyme nustatytų ir statybvietėje esančių asmenų identifikavimo reikalavimų pažeidimą yra baudžiami nuo 50 iki 150 Eur bauda (padarius pakartotinai – nuo 150 iki 250 Eur), rangovai arba statytojai (užsakovai) fiziniai asmenys ir savarankiškai dirbantys asmenys – nuo 500 iki 1 100 Eur bauda (padarius pakartotinai – nuo 1 100 iki 2 550 Eur), o rangovai arba statytojų (užsakovų) juridinių asmenų vadovai ir kiti atsakingi asmenys – nuo 1 100 iki 2 550 Eur bauda (padarius pakartotinai – nuo 4 000 iki 6 000 Eur).

Jei pagal Užimtumo įstatymą statybvietėje esantys asmenys nevykdo identifikavimo reikalavimų, juridiniam asmeniui – statytojui (užsakovui) arba jo įgaliotam rangovui – skiriama bauda gali siekti anuo 2 000 iki 5 000 Eur (pakartotinai nusižengus – nuo 5 000 iki 7 000 Eur).

Skaidriai dirbančiojo ID kodo neturinčių darbuotojų statistika

VDI duomenimis, 2022 m. (per tris ketvirčius) atlikus 1 875 statybos sektoriaus ūkio subjektų patikrinimus buvo nustatyti 758 nelegaliai (neteisėtai) dirbę asmenys, iš jų 109 užsienio piliečiai, 4 nepilnamečiai (asmenys iki 18 metų). 2022 m. beveik pusė visų nustatytų nelegaliai dirbusių asmenų dirbo statybų sektoriuje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.