Beveik 200 tūkst. lietuvių iš VMI sulauks laiškų: jei raginimai nepadeda – pinigai bus nuskaičiuojami nuo sąskaitų

Iki lapkričio 15 d. žemės savininkai Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI) turėjo sumokėti žemės mokestį, tačiau šios prievolės dar neatliko tūkstančiai gyventojų. VMI mokestinių prievolių departamento patarėja Stasė Aliukonytė-Šnirienė „Žinių radijo“ laidoje „Ryto espresso“ atsakė, ką daryti, jei žmogus sumokėti nespėjo ir kaip tai padaryti.

Žemės mokesčio dar nesumokėjo tūkstančiai gyventojų.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Žemės mokesčio dar nesumokėjo tūkstančiai gyventojų.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Žemės mokesčio dar nesumokėjo tūkstančiai gyventojų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Žemės mokesčio dar nesumokėjo tūkstančiai gyventojų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 24, 2022, 3:19 PM, atnaujinta Nov 24, 2022, 3:21 PM

– Dar tikrai ne visi susimokėjo žemės mokestį, kiek tų skolininkų šiai dienai yra ir kokia tai suma?

– Pirmiausia, reikia pasakyti, kad 0,5 mln. žmonių žemės mokestį sumokėjo laiku. Biudžetuose yra daugiau kaip 33 mln. eurų.

180 tūkst. žmonių to nepadarė laiku ir VMI jiems primins, kad tą reikia padaryti dvejais būdais: kam elektroniniu laiškeliu, kam SMS žinute, kam išsiųsti popieriniai priminimai apie tai, kad jau praėjęs terminas sumokėti. VMI turi vykdyti ir kitas prievoles, orientuotis į klientų sąskaitas.

– Kas kasmet turi mokėti? Juk moka ne tik privatūs asmenys, kurie turi žemės sklypų, bet dar ir įmonės.

– Viskas susideda į tą patį raktinį žodį – „privatūs“. Tie, kas nuosavybes teise turi žemę – ar tai žmogus, ar tai įmonė – privalo mokėti žemės mokestį. Įmonės taip pat irgi turi žemės ir moka mokestį.

– Bet nesvarbu, kokio dydžio, kokio ploto žemė yra, ar miškas, žemės sklypas?

– Čia jau yra įvairovė, nes kai kurie dalykai numatyti įstatymuose, kurios žemės yra neapmokestinamos. Tarkime, kaip jūs ir paminėjote, neapmokestinama miškų žemė ar miškais apsodinta žemė. Tačiau apmokestinti ar neapmokestinti ir kokiu dydžiu apmokestinti žemę, nusprendžia savivaldybės. Kadangi jos priima tarifus ir nustato, kokio dydžio mokestį taikyti kokiai žemei, VMI turi jį pritaikyti ir suskaičiuoti.

Vadinasi, jeigu žmogus turi įvairios paskirties žemės, tai atsivertęs savo deklaraciją jis ten ir matys, kokiai žemei ir kiek mokesčių yra suskaičiuota. Visa tai yra sudėta į jam pateiktą žemės deklaraciją, o ji yra patalpinti VMI elektroninėje deklaravimo sistemoje kiekvieno žmogaus „kontoroje“, jo aplinkoje.

– Tai žmogus, norėdamas susimokėti žemės mokestį, turi nueiti į savo VMI deklaravimo sistemą, viską pasitikrinti, gauti atsakymą ir tada sumokėti?

– Iš tiesų yra du dalykai. Viena yra tai, kad jei nori susipažinti, kokios tai žemės ir kokie tarifai, tai jam yra suskaičiuota galutinė informacija ir detalią informaciją mano elektroninėje deklaravimo sistemoje – gali sumokėti ir ten.

Dar paprastesnis būdas: prisijungęs prie "Mano VMI" jau pirmajame lape žmogus gali matyti, kiek jam yra suskaičiuota žemės mokesčio ir tada pasiūlytu nueiti ir jį sumokėti. Žinoma, tie žmonės, kurie gavo popierines sąskaitas, gali keliauti ar į pašto įstaigas, ar į terminalus ir ten sumokėti žemės mokestį.

– Kodėl nėra sistemos, kad visi vienodu būdu gautų priminimus?

– Didžioji dalis žmonių jau naudojasi elektroninėmis sistemomis ir iš tiesų darytume prielaidą, kad tai yra paprasčiau. Iš kitos pusės, popierinius pranešimus siunčiame žmonėms, kurie neturi galimybių naudotis elektronine sistema.

Bet čia yra labai svarbus dalykas: netgi siunčiant popierinius pranešimus, labai svarbu, kad gyventojų registro sistemoje būtų teisingas adresas – kad laiškas tikrai galėtų pasiekti tą vietą, kurioje žmogus gyvena ir kurią nurodęs.

– Dabar jau apie savaitę per 100 tūkst. žmonių vėluoja susimokėti. Ar jau skaičiuojasi delspinigiai, ar ne? Koks vyksta procesas su vėluojančiais?

– Delspinigiai pradėti skaičiuoti nuo lapkričio 16 dienos, taip parengta sistemiškai – kitaip ir būti negali. Kiekvieną dieną 0,03 proc. pridedama nuo mokėtinos sumos. Praktiškai, kas moka šiandien, mokėjo vakar, tai jiems didesnė ar mažesnė delspinigių dalis susikaupusi.

Didžioji dalis žmonių žemė mokestį moka ne tūkstančiais. Tačiau mokant dabar verta vieną kitą euro centą primokėti, kad nekabotų skola, kuri nuo lapkričio 16 dienos jau kaupiasi. Todėl net ir šiame etape labai svarbu neuždelsti ir sumokėti.

– O kas bus kurį laiką nesumokėjus? Aš tikiu, kad kai kurie žmonės galbūt neturi pinigų ar dar ko nors. Ar čia jau reikia kreiptis į jus ir informuoti, kad sudėtinga situacija?

– Jūs pateikėte gerą pastebėjimą. Kiekviena situacija gali būti individuali. Jeigu susidariusi didesnė mokėtina suma, tai kiekvienas žemės mokesčio mokėtojas turi teisę kreiptis į VMI, sudaryti mokestinės paskolos sutartį ir tada sudarytu grafiku mokėti tą mokestį. Kitas dalykas, ką mes pastebime mūsų klientų elgsenoje, jie tiesiog tikisi vėliau turėti permokas jau po Naujųjų deklaruodami gyventojų pajamų mokestį ir tos sumos ir skolos bus susidengusios, tačiau jau ir su delspinigiais.

Didžiąja dalimi tai priklauso nuo paties žemės savininko: ar sumoka laiku, ar sumoka vėliau su delspinigiais, ar jis sulaukia raginimo, ar sulaukia ir nuskaitymo nuo jo sąskaitos, ką VMI irgi organizuoja.

– Kokiais atvejais būna nuskaitymai nuo sąskaitos?

– Pirmiausia VMI taip daro su mokesčių mokėtojais, kurių sumos didžiausios ir jie dėl to nesikreipia į VMI. Dėl mažesnių sumų visada reikia vertinti kaštus.

– Yra kažkokia riba, kai nuo sąskaitos jau nuskaitoma?

VMI visų detalių neatskleis, bet taip, todėl mažesnių sumų mokėtojams yra raginimai ir pagalba, jei ji yra reikalinga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.