V. Jankauskas: „Atrodo, kad „Ignitis“ piktnaudžiauja dominuojančia padėtimi“ „Ignitis“ atsisako vieno plano, dalies paslaugų

Energetikos bendrovės „Ignitis“ nepriklausomo tiekimo buitiniai vartotojai, pasirinkę nefiksuotą elektros kainą, sulaukė pranešimų, kad jos nebelieka, penktadienį pranešė portalas „15min.lt“. Vietoje to bendrovė siūlo pasirašyti 36 mėnesių sutartis fiksuotais tarifais, kurie nuo 2023 metų sausio įsigalios tuo atveju, jeigu klientai „nieko nedarys“.

 V.Jankauskui susidaro įspūdis, kad „Ignitis“ piktnaudžiauja dominuojančia padėtimi.<br> Lrytas.lt fotomontažas
 V.Jankauskui susidaro įspūdis, kad „Ignitis“ piktnaudžiauja dominuojančia padėtimi.<br> Lrytas.lt fotomontažas
V.Jankauskas.<br>Lrytas.lt archyvo nuotr.
V.Jankauskas.<br>Lrytas.lt archyvo nuotr.
„Ignitis“ buitiniai vartotojai, pasirinkę nefiksuotos kainos elektros tiekimo paslaugą, sulaukė pranešimų, kad jos nebelieka.<br>V.Skaraičio nuotr.
„Ignitis“ buitiniai vartotojai, pasirinkę nefiksuotos kainos elektros tiekimo paslaugą, sulaukė pranešimų, kad jos nebelieka.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 2, 2022, 9:03 AM, atnaujinta Dec 2, 2022, 12:40 PM

„Atrodo, kad „Ignitis“ piktnaudžiauja dominuojančia padėtimi. Dabar jis skelbia, kad vienašališkai pakeis sutartį, nes sutartyse numatyta, kad elektros tiekėjas tą gali padaryti. Nemanau, kad jie gali taip švaistytis – vis dėlto vartotojas yra karalius, – kalbėdamas portalui lrytas.lt sakė energetikos ekspertas Vidmantas Jankauskas. -

Nesakau, kad kintamos kainos – geras variantas, tačiau yra žmonių, kuriems tai tiko. Tačiau kliūva pats būdas, kaip tai pateikiama – jei jūs nepasirinksite, mes priversime“.

Jo manymu, VERT turėtų prižiūrėti, kad „Ignitis“ nepiktnaudžiautų padėtimi ar bent jau nebūtų toks arogantiškas.

Sprendimą dėl vienašališkų pakeitimų portalui „15min.lt“ komentavo „Ignitis“ ryšių su visuomene projektų vadovė Laura Beganskienė: „Nefiksuota paslaugos kaina galėjo būti nustatoma kas mėnes, tačiau iki šiol ją atnaujindavome kas pusę metų.

Apskaičiavę pirmojo 2023 metų pusmečio kainą, kurią turėtume nustatyti klientams, pamatėme, jog ji viršijo sunkiai suvokiamą ribą – 65 centus už kilovatvalandę. Todėl priėmėme sprendimą šio plano atsisakyti, o jį turėjusiems klientams pasiūlėme šiuo metu pigiausią fiksuotą variantą, kurio kaina žemesnė net per 20–25 centus“.

„Ignitis“ pabrėžia, kad atsisakomas planas nėra tiesiogiai susietas su biržos kainomis – galimybė už elektrą vartotojams reguliariai mokėti pagal biržos kainas ir toliau išlieka.

Tuo metu V.Jankauskas minėjo, kad daugelis tikisi, kad pavasarį elektros kainos kaip tik kris, nes tuo metų laiku būna gausu vandens. O dėl to, kad Skandinavijoje veikia daug hidroelektrinių, laukiama, kad pavasarį kainos mažės. Dažniausiai taip ir būna – šis faktorius suveikė ir šiemet, net jau prasidėjus karui Ukrainoje.

„Daug kas skaičiuoja, kad pusmečio elektros kainos bus aukštos. Tą girdime ir iš oficialių šaltinių – Energetikos ministerijos, Valstybinės energetikos reguliavimo tarnybos (VERT). Bet kiti ekspertai klausia, kodėl pavasarį kainos neturėtų mažėti? Vartotojas turėtų turėti teisę pasirinkti planą, juolab, kad tai nėra pats žiopliausias, o priešingai – tai pats aktyviausias vartotojas“, – kalbėjo specialistas.

Priminsime, kad rugpjūtį rinką supurtė elektros tiekėjo „Perlas energija“ problemos dėl finansinių sunkumų, kuriuos lėmė aukštos elektros kainos. Tąkart įmonės vadovas Vilius Juraitis aiškino, kad veiklą tenka stabdyti, nes kitaip būtų rizikuojama patirti bankrotą.

Pora savaičių iki to elektros tiekėjas vienašališkai pakeitė visų savo klientų elektros planus. Dėl to per dvi savaites sutartis su „Perlas energija“ nutraukė 20 tūkst. klientų, o, praradus institucijų pasitikėjimą, įmonę atsisakė finansuoti kreditoriai.

Veiklą „Perlas energija“ nutraukė rugpjūčio 31 d. Tai palietė 160 tūkst. klientų.

VERT pradėjo tyrimą. Juo aiškinamasi, ar įmonės veikla nutraukta pagrįstai. Kaip yra teigęs VERT vadovas Renatas Pocius, preliminari informacija leido spėti, kad įmonė veiklą nutraukia, nes nenori ieškoti alternatyvų ateities rizikų valdymui.

„Kyla pagrįstų abejonių dėl bendrovės veiksmų. Ji gali siekti visus veiklos nuostolius perkelti ant valstybės, kitų rinkos dalyvių pečių, kartu siekiant naudos bendrovės akcininkams“, – vasaros gale kalbėjo R.Pocius.

Energetikos ekspertas V.Jankauskas sakė, kad „Perlo energijos“ ir dabartinės situacijos su „Ignitis“ lyginti negalima. Mat buvo labai nedaug vartotojų, kurie turėjo kintamos kainos sutartį, tačiau, nepaisant to, ir tokių vartotojų negalima ignoruoti.

„Ignitis“ nebeteiks ir dar dalies paslaugų

Kaip teigia „Ignitis“ vadovas, valdybos pirmininkas Artūras Bortkevičius, nuo 2019 m. bendrovė aktyviai teikia saulės elektrinių įrengimo paslaugą privatiems klientams, vystė šilumos siurblių sprendimus privatiems klientams, apšvietimo modernizavimo ir ESCO paslaugas verslo klientams. 2020 m. pradžioje pirmą kartą pasiūlė elektromobilių įkrovimo stoteles privatiems klientams.

Tačiau šiuo metu reaguodama į rinkos pokyčius ir didelę tokių sprendimų pasiūlą šių paslaugų atsisako, o visus pajėgumus skirs strateginės svarbos paslaugų kokybės užtikrinimui, plėtrai ir inovacijų kūrimui.

„Saulės elektrinių privatiems klientams jau esame pardavę visiems 2023 metams, todėl neabejotinai visas jas įrengsime pagal sudarytas sutartis. Lygiai taip pat pagal sutartyje numatytas sąlygas įrengsime, prižiūrėsime, teiksime garantinį aptarnavimą visiems klientų įsigytiems produktams, ar tai būtų saulės elektrinė, šilumos siurblys, elektromobilio įkrovimo stotelė, ar ESCO apšvietimo sprendimas verslo klientams.

Esamiems klientams niekas nesikeičia, tačiau naujiems klientams šių paslaugų nebeteiksime. Nuo gruodžio 1 d. su naujais klientais derybų nebepradedame, o iki to laiko gautos užklausos bus atsakytos.

Svarbu akcentuoti, kad verslo klientams toliau teiksime saulės elektrinių ir elektromobilių įkrovimo stotelių įrengimo sprendimus, verslui nebeteiksime tik ESCO apšvietimo sprendimų“, – sako A. Bortkevičius.

Tokį sprendimą „Ignitis“ valdyba priėmė reaguodama į rinkos pokyčius. Visos anksčiau minėtos paslaugos buvo teikiamos bendradarbiaujant su išorės tiekėjais – įvairiomis rangos, vystymo įmonėmis, o tai iššūkių gausus veikimo modelis, kuris nėra tvarus. Investuoti į nuosavą rangą, kai rinka pakankamai užpildyta, bendrovė nemato esant strategiškai teisingu žingsniu.

Bendrovės vertinimu, rinkoje yra pakankamai tiekėjų, galinčių pasiūlyti tiek saulės elektrinių, tiek šilumos siurblių ar privačių elektromobilių stotelių įrengimo paslaugas ir produktus, todėl nauji klientai, kurie planavo įsigyti jas iš „Ignitis“, nepatogumų pajausti neturėtų.

Bendrovė tikina, kad dėl šio sprendimo nukentėti neturėtų ir darbuotojai, darbo vietos bus išsaugotos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.