Kūčiukų kainos pribloškė net ir ekspertus: tokios sumos – gerokai per didelės

Pabrangti spėjo kone visos maisto prekės, tarp jų ir vienas pagrindinių Kūčių bei Kalėdų atributų – kūčiukai. Per metus kai kurių kainos šoktelėjo apie 20 proc., tačiau kainas stebintys ekspertai kraipo galvas – sumos per didelės, galbūt bandoma pasipinigauti.

Per metus kai kurių kūčiukų kainos šoktelėjo apie 20 proc.<br> lrytas.lt montažas.
Per metus kai kurių kūčiukų kainos šoktelėjo apie 20 proc.<br> lrytas.lt montažas.
Per metus kai kurių kūčiukų kainos šoktelėjo apie 20 proc.<br>123rf nuotr.
Per metus kai kurių kūčiukų kainos šoktelėjo apie 20 proc.<br>123rf nuotr.
Per metus kai kurių kūčiukų kainos šoktelėjo apie 20 proc.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Per metus kai kurių kūčiukų kainos šoktelėjo apie 20 proc.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
P.Čepkauskas.<br>Stop kadras.
P.Čepkauskas.<br>Stop kadras.
A.Vizickas.<br>M.Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
A.Vizickas.<br>M.Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Per metus pabrango euru.<br>Lrytas.lt koliažas.
Per metus pabrango euru.<br>Lrytas.lt koliažas.
A.Kurganovas.<br>D.Umbraso nuotr.
A.Kurganovas.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Dec 10, 2022, 4:59 PM, atnaujinta Dec 10, 2022, 9:34 PM

Kainą kelia pabrangę miltai ir elektra

„Biržų duonos“ vykdomasis direktorius Andrius Kurganovas patvirtino, kad šiemet kūčiukus pagaminti tapo brangiau, jų kaina dabar apie 10 proc. didesnė nei pernai.

Pasak pašnekovo, tam įtakos turėjo pabrangusi elektra, logistika, o labiausiai – išaugusios miltų kainos, kurios yra apie 80 proc. didesnės nei įprastai.

„Kadangi tai nėra pagrindinė mūsų prekė, o tik papildanti asortimentą, sezoniška, nenorėjome kūčiukų stipriai branginti, jie žmonėms turi būti prieinami“, – portalui lrytas.lt komentavo jis.

Nors kainos didesnės, šiemet įmonė kūčiukų parduos net daugiau nei pernai, bet tai priklauso ne nuo pirkėjų vartojimo, o sutarčių su prekybos tinklais ir kitomis parduotuvėmis sudarymo, jose numatyti didesni kiekiai nei pernai.

Mažesnės kepyklos „Velželio duona“ direktorius Vaidas Baranauskas sakė, kad, palyginti su pernai, jų kūčiukai pabrango apie 20 proc. Pagrindinės priežastys tos pačios – elektra ir miltai.

„Kūčiukams pagaminti reikia kvietinių miltų, aliejaus, aguonų, mielių, cukraus ir pieno. Pienas taip pat pabrango, bet galutinės kainos taip reikšmingai nekeičia kaip miltai.

O nusipirkti daug miltų iš anksto mažesnėmis kainomis mums taip pat neišeina, reikėtų investuoti daug pinigų, turėti sandėlį, o, be to, miltai, kaip ir visi produktai, turi galiojimo laiką. Mes miltus perkame maždaug trims savaitėms“, – portalui lrytas.lt pasakojo V.Baranauskas.

Visgi kepykla taip pat nejaučia, kad lietuviai šįkart taupo labiau, perka net pabrangusius kūčiukus.

„Buvome svarstę šiemet gaminti mažiau, bet pirmą kartą iškepę 10 kg pamatėme, kad žmonės perka, todėl manome, kad parduosime panašiai tiek pat, kiek pernai“, – sakė V.Baranauskas.

Ši kepykla 400 g kūčiukų siūlo už 3,3 euro, o kilogramo kaina siekia 8,25 euro.

Kainos prekybos tinkluose

„Maximos“ Pirkimo departamento direktorius Marius Tilmantas portalui lrytas.lt teigė, jog kūčiukais pradėta prekiauti nuo lapkričio pabaigos, nes pastebėta, kad žmonės jų pradeda ieškoti vis anksčiau, švenčių nelaukia.

Šiuo metu parduotuvėse galima rasti 12 rūšių kūčiukų. Pirkėjai daugiausia renkasi 200 g kūčiukų maišelius, kurių kainos prasideda nuo 1,25 euro. Kitos rūšies ir gamintojo 0,5 kg maišelis kainuoja 2,79 euro. Tai – kainos be nuolaidų.

M.Tilmantas taip pat patvirtino, kad kūčiukai nuo praėjusių metų pabrango dėl išaugusių gamybos sąnaudų, pabrangusių energetinių išteklių, žaliavų.

„Iki“ ir „Norfa“ skaičiuoja, kad kūčiukai nuo pernai jų parduotuvėse pabrango apie 20 proc.

„Iki“ parduotuvėse kūčiukų kainos įvairiose pakuotėse svyruoja nuo 1,45 iki 1,79 euro, sveriamų kučiukų kaina – 7,49 euro už kilogramą.

„Norfos“ parduotuvėse 9 rūšių kūčiukų jau buvo galima rasti lapkričio pradžioje, kurių kainos svyruoja nuo 3,63 iki 8,95 euro už kilogramą.

„Rimi“ kūčiukų galima rasti nuo 5,99 iki 8,45 eurų už kilogramą, o „Rimi“ kepykloje kepamų šviežių kūčiukų kaina prasideda nuo 7,99 euro.

„Praėjusiais metais kūčiukų orientacinė kaina buvo 6,36 euro, ji keitėsi dėl padidėjusių kaštų – brangiau kainuoja miltai, elektra, darbo jėga“, – portalui lrytas.lt komentavo Gabrielė Šerėnienė, „Rimi Lietuva“ atstovė.

„Lidl“ parduotuvėse kūčiukai kiek pigesni. Šiuo metu pirkėjams jie siūlomi dviejų rūšių: 200 g lietuviškų kūčiukų pakelis už 1,09 euro, o lietuviškų minkštų kūčiukų 200 g pakuotė – 1,19 euro.

Mano, kad kūčiukai pabranginti nepagrįstai

Kainų lyginimo portalo „Pricer.lt“ maisto krypties vadovas Petras Čepkauskas mano, kad dėl akivaizdžių priežasčių kūčiukų kilogramas galėjo brangti nuo maždaug 4 iki 5–6 eurų, tačiau jei sumos didesnės, tai „jau yra absurdas ir bandymas pasipinigauti“.

„Didžiausią kainą matėme „Rimi“ parduotuvėse – 11,99 euro už kilogramą kūčiukų su cinamonu. Tai juokinga, dėl to, kad į juos yra kažko daugiau įdėta, kaina tampa tokia didelė, juk jiems iš esmės tereikia miltų, vandens ir darbo.

Žmonės aukštomis kainomis piktinasi, sako, kad geriau keps kūčiukus namuose. Manau, kad šiemet iš tiesų galime išvysti, jog tam tikrus gaminius žmonės ne pirks parduotuvėse, o gaminsis patys“, – portalui lrytas.lt sakė jis.

„Pricer.lt“ vadovas Arūnas Vizickas šiuos „Rimi“ kūčiukus net vadina „auksiniais“, visgi jie visada buvo nepigūs, nuo pernai brango tik euru. Tai matyti „Pricer.lt“ užfiksuotoje nuotraukoje šiemet ir praėjusių metų akcijų leidinyje.

Tačiau ekspertai dėl per didelių kainų nuomonės nekeičia. Matoma, kad mažmeninės prekybos rodikliai krenta, tad galbūt šiemet parduotais dideliais prekių kiekiais parduotuvės negalės džiaugtis. Be to, galbūt jau esant galimybėms ir nevaržant jokiems pandemijos ribojimams dalis gyventojų švęs šventes restoranuose, kavinėse, ar užsisakys maistą iš jų, tai irgi prekybos tinklams nubrauks dalį pardavimų. Tad, anot P.Čepkausko, prekybos tinklai galbūt bando atsigriebti aukštesnėmis kainomis.

A.Vizicko išaugusių kainų priežastys taip pat neįtikina: „Dabar kūčiukų kilogramas kainuoja 7–8 eurus ar net dar daugiau, tai kartais ir kilogramas mėsos pigesnis, nors gyvulį reikia kasdien šerti, rūpintis. Nėra logikos.

Man atrodo, jog galvojama, kad artėja Kalėdos, tai, ai, žmonės vis tiek nupirks ir didesnėmis kainomis. Be to, negali būti taip, kad visur kūčiukų kaina panaši, vadinasi, kainų kėlime dalyvauja ne tik prekybininkai, bet ir gamintojai.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.