Atvirai prakalbo, kiek uždirbama teismuose: stingant darbuotojų likusieji dirba ir už dyką

Lietuvos teismuose trūksta 70 teisėjų. Esami dirba didesniu darbo krūviu, tačiau atlyginimai nekyla. Šalyje trūksta ir teisėjų padėjėjų. Įgijusiems teisės magistro laipsni siūlomas vos 900 eurų atlyginimas. Tad teisėjų padėjėjai darbą teismuose iškeičia į privatų sektorių.

Lietuvos teismuose trūksta 70 teisėjų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuvos teismuose trūksta 70 teisėjų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
S.Rudėnaitė.<br> Stop kadras
S.Rudėnaitė.<br> Stop kadras
M.Dobrovolskis.<br> Stop kadras
M.Dobrovolskis.<br> Stop kadras
 Lietuvos teismuose trūksta 70 teisėjų.<br> Stop kadras
 Lietuvos teismuose trūksta 70 teisėjų.<br> Stop kadras
A.Brazdeikis.<br> Stop kadras
A.Brazdeikis.<br> Stop kadras
Atlyginimai teismuose nekonkurencingi.<br>M.Patašiaus nuotr.
Atlyginimai teismuose nekonkurencingi.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Elvyra Sakalauskaitė-Laukevičienė, Domantė Slavinskaitė

Jan 13, 2023, 2:40 PM

Klaipėdos apygardos teisme trūksta dviejų teisėjų. Naujų darbuotojų paieška vyksta daugiau nei metus, tačiau ji bevaisė.

„Vieno teisėjo trūksta civilinių bylų skyriuje ir vieno – baudžiamųjų bylų skyriuje. 2022 metus dirbome su vieno arba dviejų teisėjų trūkumu“, – „Lietuvos ryto“ televizijai kalbėjo Apygados teismo civilinių bylų skyriaus pirmininkas Aurimas Brazdeikis.

Trūksta ir kito teismo personalo. Pasak civilinių bylų skyriaus pirmininko, didžiausias iššūkis pernai buvo rasti teisėjų padėjėjų. Dėl darbuotojų stygiaus strigo teismo procesai.

Kaip nurodė Apygardos teismo pirmininkas Marius Dobrovolskis, teko mažinti apeliacinių bylų nagrinėjimą, nes nebuvo kam rengti projektų.

Anot Teisėjų tarybos pirmininkės Sigitos Rudėnaitės, teismo darbuotojų trūksta visoje Lietuvoje.

„Priežastys visiškai akivaizdžios: pareigybės nekonkurencingos, nes darbo krūvis didelis, reikalavimai – taip pat, išsilavinimas turi būti teisinis aukštasis, o atlyginimai nekonkurencingi. Finansavimas kaip ir visai teismų sistemai – visos problemos pagrindas“, – kalbėjo S.Rudėnaitė.

„Mano žiniomis, Lietuvoje šeimos gydytojas uždirba 3,5 tūkst. eurų atskaičius mokesčius. Mano nuomone, teisėjo pagal jo kompetencijas ir jam keliamą atsakomybę teisininkų bendruomenėje kvalifikacija ir kompetencija yra aukštesnė nei šeimos gydytojo“, – „Lietuvos ryto“ televizijai teigė Vilniaus apylinkės teismo pirmininkė Viktorija Šelmienė.

Teisėjų tarybos pirmininkės teigimu, dėl teismo darbuotojų trūkumo išryškėjo nauja tendencija – ilgėja teismų procesai.

„Europos Komisija pateikdama teisinės valstybės ataskaitą anksčiau visada apsiribodavo parašydama, kad Lietuvos teismuose – vieni trumpiausių bylų nagrinėjimų terminų, pernai gavome pastabą, kad pastebima tendencija, jog terminai ilgėja“, – komentavo S.Rudėnaitė.

Šalyje trūksta maždaug dešimtadalio teisėjų, apie 150 teisėjų padėjėjų ir sekretorių, iš jų kone dviejų trečdalių stinga sostinėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.