Dažnus pensijų kaupimo sistemos pokyčius vadina žalingais: per 20 metų įstatymas pakeistas 24 kartus

Kai kuriems politikams siūlant leisti gyventojams atsiimti antros pakopos pensijų fonduose sukauptus pinigus ar pasitraukti iš pensijų kaupimo sistemos, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) atstovė sako, kad dažni jos pokyčiai yra žalingi ir mažina pasitikėjimą sistema, nors diskusijai kelias neužkertamas.

Anot I.Buškutės, pernelyg dažnas Pensijų kaupimo įstatymo keitimas kenkia visos sistemos reputacijai.<br>V.Skaraičio nuotr.
Anot I.Buškutės, pernelyg dažnas Pensijų kaupimo įstatymo keitimas kenkia visos sistemos reputacijai.<br>V.Skaraičio nuotr.
Anot I.Buškutės, pernelyg dažnas Pensijų kaupimo įstatymo keitimas kenkia visos sistemos reputacijai.<br>T.Bauro nuotr.
Anot I.Buškutės, pernelyg dažnas Pensijų kaupimo įstatymo keitimas kenkia visos sistemos reputacijai.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Valdas Pryšmantas, Roma Pakėnienė

Jan 16, 2023, 11:38 AM

Anot ministerijos Pensijų grupės vadovės Ingos Buškutės, pernelyg dažnas Pensijų kaupimo įstatymo keitimas kenkia visos sistemos reputacijai.

„Priminsiu visų pirma faktą, kad per beveik 20 pensijų kaupimo sistemos metų Pensijų kaupimo įstatymas buvo pakeistas 24 kartus. Tokie dažni keitimai reputacijos ir gėrio pasitikėjimo sistemai neprideda, į visas iniciatyvas Seime visų pirma žiūrėčiau iš tos perspektyvos, kad sistemos patikimumas nėra labai didelis, jeigu per kadenciją po kelis kartus tas įstatymas yra pakeičiamas“, – pirmadienį LRT radijui sakė I. Buškutė.

„Mes kartais ekspertų lygmenyje pajuokaujame, kad apsidžiaugtume, jeigu ateitų Vyriausybė, kuri įsipareigotų keturis metus nejudinti pensijų kaupimo sistemos antros pakopos. Tai būtų idealus atvejis. Deja, taip nėra ir mes matome su kiekvienu rinkiminiu ciklu, priklausomai nuo to, kurios krypties politinė partija ateina, ar labiau kairės, ar labiau dešinės, pokyčių radikalesnių ar švelnesnių inicijuoja“, – pridūrė ji.

Kai kurie Seimo nariai siūlo leisti gyventojams atsiimti fonduose sukauptus pinigus ir suteikti galimybę pasitraukti iš šios sistemos. I. Buškutė sako, kad reikėtų įvertinti, kaip tokie pokyčiai paveiktų žmogaus ateitį.

„Visi pasiūlymai turėtų būti vertinami iš tikslo perspektyvos, nes pensijų kaupimo sistema yra labai ilgalaikis projektas ir produktas kiekvieno dalyvio, todėl tas taisyklių keitimas kas kelerius metus yra ne į gera ir pačiam dalyviui“, – teigė I. Buškutė.

Lietuvos investicinių ir pensijų fondų asociacijos LIPFA duomenimis, antros pakopos pensijų fondų turto vidutinė svertinė grąža pernai buvo neigiama ir siekė minus 13,8 proc., o bendra gyvenimo ciklo fondų grąža nuo įkūrimo yra teigiama ir siekia 32,76 procento.

SADM atstovė sako, kad pensijų kaupimas yra ilgas procesas, o norint gerų rezultatų reikia nuoseklumo.

„Jeigu norime gerų rezultatų ir kažkokios apčiuopiamos naudos iš pensijų kaupimo, tai turėtume kaupti ilgai ir nuosekliai ir gerais, ir blogais metais“, – sakė I. Buškutė.

Jos teigimu, ministerija yra atvira diskusijai dėl sistemos pokyčių, tačiau pasiūlymai turėtų būti racionalūs ir pasverti.

„Gerai diskusijai vietos visada bus, bet ar pokyčių reikia, ar jie turėtų būti vienokie ar kitokie, reikėtų labai racionaliai pasverti, įvertinti ir pamatuoti – kokių pokyčių reikia ir koks pokytis duos naudą“, – teigė ji.

Lietuvoje antros pakopos pensijų sistemoje dalyvauja apie 1,4 mln. dirbančių žmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.