V. Blinkevičiūtės netenkina pensijų kaupimo antroje pakopoje sistema – siūlo kelis pokyčius

Socialdemokratų partijos pirmininkė Vilija Blinkevičiūtė tvirtina, kad pensijų kaupimo antroje pakopoje sistema turi būti keičiama ir daroma teisingesne. Anot jos, asmenys neturėtų būti automatiškai įtraukiamai į kaupimo sistemą, taip pat turėtų būti palengvintas būdas nutraukti dalyvavimą kaupime.

V.Blinkevičiūtė.<br>G.Bitvinsko nuotr.
V.Blinkevičiūtė.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Anot V.Blinkevičiūtės, asmenys neturėtų būti automatiškai įtraukiamai į kaupimo sistemą, taip pat turėtų būti palengvintas būdas nutraukti dalyvavimą kaupime.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Anot V.Blinkevičiūtės, asmenys neturėtų būti automatiškai įtraukiamai į kaupimo sistemą, taip pat turėtų būti palengvintas būdas nutraukti dalyvavimą kaupime.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-01-20 09:43, atnaujinta 2023-01-20 09:47

„Yra visokių problemų dėl kaupimo antroje pensijų pakopoje ir pati didžiausia yra tai, kad norima sukaupti daug pinigų per trumpą laiką, kas yra tiesiog neįmanoma. Tad suprantu ir pritariu tam, kad negali būti automatinis, ir žmonėms dažnai nežinomas, įtraukimas į antrąją pensijų pakopą. Taip pat turėtų būti pralaisvintas išėjimas iš dalyvavimo kaupime, ypatingai tų žmonių, kurie beveik prievarta buvo įjungti, nors uždirba mažai arba iki pensijos jau likę nedaug“, – penktadienį „Žinių radijui“ teigė V. Blinkevičiūtė.

Taip pat, pasak parlamentarės daug nepasitikėjimo antrąją pakopa sukelia faktas, kad daugeliui Lietuvos piliečių tokio kaupimo nauda bus tiesiog nepajuntama.

„Klausimų kyla daug, kai tas žmogus per ilgą laiką sukaupia 8, 9 ar 10 tūkst. ir jam atsiimti tos visos sumos negalima, tik kapsi po dvidešimt ar trisdešimt eurų į mėnesį. Kaip ir nepajuntama nieko, kad susitaupei papildomai, dėl to toks nepasitikėjimas ir nusivylimas yra“, – aiškino politikė.

Visgi V. Blinkevičiūtė tikisi, kad į šią problemą ir visuomenės nepasitenkinimą dėmesys bus atkreiptas ir valdžios institucijos stengsis pagerinti pensijų kaupimo sistemą.

„Ir negalima nurašyti žmonių nuomonės, negirdėti jų ar neklausyti. Ir tikiuosi, kad ir valdžios atstovai į tai įsiklauso ir girdi, galbūt tobuliną sistemą ar imasi patirties iš valstybių kur turėjo panašias sistemas. Ir tai įvertinę – priima sprendimus“, – sakė parlamentarė.

ELTA primena, kad Pensijų kaupimo įstatymu nuo 2019 m. sausio 1 d. buvo pakeistas II pakopos pensijų kaupimo modelis.

Visi, jaunesni nei 40 m. iki 2019 m. nedalyvavę II pakopos kaupime, yra automatiškai įtraukiami į II pakopos pensijų kaupimą, atsisakymo atveju automatinis įtraukimas kartojamas kas 3 metus iki 40 m. amžiaus.

Dalyvaujantys II pakopoje toliau kaupia savo lėšomis visa apimtimi (t. y. į dalyvio pensijų fondo sąskaitą bus pervedama 3 proc. nuo darbo užmokesčio) ir papildomai gauna valstybės skatinamąją 1,5 proc. įmoką, apskaičiuotą nuo metų šalies vidutinio darbo užmokesčio.

Dalyvaujantys II pakopoje minimalia apimtimi toliau kaupia savo lėšomis kasmet didėjančiomis įmokomis (nuo 1,8 proc. iki 3 proc.) ir gauna valstybės skatinamąją įmoką, per 5 metus padidėsiančią nuo 0,3 proc. iki 1,5 proc.

Dalyvavę iki 2018–12–31 gali apsispręsti nebekaupti II pakopoje, pasirinkę vieną iš dviejų variantų – stabdyti tolesnį įmokų mokėjimą, o sukauptą turtą palikti toliau investuoti II pakopos pensijų fonde arba sukauptas lėšas grąžinti „Sodrai“ ir tokiu būdu atstatyti prarastus „Sodros“ vienetus bei įsigyti papildomų, jei sukaupta suma yra didesnė nei „Sodros“ pervestos įmokos.

Grąžinus sukauptas lėšas „Sodrai“, II pakopos pensijų fonde galima pradėti kaupti iš naujo.

Socialdemokratų partijos frakcijos nariai yra pateikę įstatymo pataisą, kurią priėmus iš antrosios pensijų pakopos sistemos tiems, kas į ją buvo įtraukti automatiškai, būtų galima pasitraukti paprasčiau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.