Norėdamas persirašyti sutartį klientas liko šokiruotas: kodėl net nekeisdamas elektros tiekėjo turiu mokėti baudą?

Matydamas, kad nepriklausomi elektros energijos tiekėjai mažina kainas, o ir energetikos rinkos reguliuotojas ragina peržiūrėti sutartis, vilnietis sukruto ir ėmė ieškoti geriausio varianto. Tačiau nustebo, jog norėdamas nutraukti sutartį ir priimti kitų tiekėjų siūlymus ar net likti esamo tiekėjo klientu, bet pasikeisti sutartį į palankesnę, privalo susimokėti baudą. Įmonė paaiškino, kad tokia tvarka galioja tik daliai klientų.

R.Pocius paragino sutartis peržiūrėti ypač tiems gyventojams, kurie turi didesnį nei 28 ct/kWh fiksuotą tarifą.<br>V.Skaraičio nuotr.
R.Pocius paragino sutartis peržiūrėti ypač tiems gyventojams, kurie turi didesnį nei 28 ct/kWh fiksuotą tarifą.<br>V.Skaraičio nuotr.
R.Pocius paragino sutartis peržiūrėti ypač tiems gyventojams, kurie turi didesnį nei 28 ct/kWh fiksuotą tarifą.<br>V.Skaraičio nuotr.
R.Pocius paragino sutartis peržiūrėti ypač tiems gyventojams, kurie turi didesnį nei 28 ct/kWh fiksuotą tarifą.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 1, 2023, 7:42 AM

Stebisi bauda

Į portalą lrytas.lt kreipęsis vilnietis yra „Enefit“ klientas. Jo sutartis ilga – galioja iki 2028 m.

Sutartyje numatyta, kad dienos metu elektros kaina siekia 32,3 cento už kilovatvalandę (kWh), o naktį – 28,4 ct/kWh, tačiau kol kas su valstybės kompensacija jis moka 28 centus.

„Bet nuo liepos 1 d. viskas gali keistis, valstybė greičiausiai kompensacijų nebeduos, todėl man kaina išaugs“, – kalbėjo vyriškis.

Jis jau susipažino ir su kitų tiekėjų siūlymais, kai kurie siūlo mažesnę kainą, tad vilionių pasirašyti naują sutartį išties yra. Visgi vyrą nustebino bauda, kurią tektų susimokėti nutraukiant sutartį.

„Enefit“ man sakė, jog galėtų net nuleisti kainą, pateikti geresnį pasiūlymą, tada likčiau jų klientu visam likusiam sutarties laikotarpiui, bet net norėdamas likti jų klientu ir gauti palankesnį planą vis tiek turėčiau mokėti baudą. Man tai nesuprantama“, – piktinosi jis, pasiskaičiavęs, kad bauda siektų apie 60 eurų.

Mokestis taikomas tik daliai klientų

„Enefit“ komunikacijos ir rinkodaros vadovė Ieva Krikštopaitytė portalui lrytas.lt paaiškino, kad klientai, sudarę 24 ar 36 mėnesių sutartis, gali jas nutraukti arba pakeisti į palankesnes bet kuriuo metu ir jokie papildomi mokesčiai už tai nėra taikomi. Tokia pati tvarka galioja ir su biržos kainomis susietą planą turintiems.

Išimtis – 84 mėnesių planas. Norint nutraukti tokią sutartį tenka susimokėti mokestį.

„Tokias ilgalaikes sutartis mes paverčiame investicijomis į žaliąją energetiką, t. y. statome vėjo ir saulės jėgaines, kad galėtume užtikrintai tiekti sutartą žaliosios elektros energijos kiekį.

Dėl to tokioms sutartims taikome rezervavimo paslaugos mokestį. Jis taikomas tiek esamiems, tiek naujiems klientams. Tai sutarties sąlyga, kurios negalime išvengti, nes, klientui pasirašius ilgalaikę fiksuotos kainos sutartį, jam reikiamą elektros kiekį nuperkame ir rezervuojame ta kaina, kuri tuo metu yra biržoje. Tai įgyvendinama įsigyjant kainos svyravimo draudimo finansines priemones, todėl kaštai, susiję su konkrečia sutartimi, yra patiriami iškart vos ją pasirašius.

Bet kol sutartis galioja, „Enefit“ savo klientams suteikia 100 proc. nuolaidą šiam mokesčiui, kuris išskaidomas per visą sutarties galiojimo laiką“, – komentavo I.Krikštopaitytė.

Jei sutartis nutraukiama anksčiau laiko, anot jos, už kiekvieną likusį sutarties mėnesį skaičiuojama po 3,6 euro. Tiesa, galutinė mokesčio suma gali mažėti net iki 5 kartų. Viskas priklauso nuo faktiškai kliento suvartojamo elektros kiekio – kuo jis mažesnis, tuo mažesnis bus ir rezervavimo paslaugos mokestis.

I.Krikštopaitytė neslėpė, kad pastaruoju metu iš tiesų tenka sulaukti nemažai klientų užklausų dėl sutarčių keitimo.

„Vis dėlto klientus raginame įsivertinti, kas jiems svarbiau ilgalaikėje perspektyvoje – trumpalaikė nauda ar ilgalaikis stabilumas.

Energijos rinkose vis dar yra daug neužtikrintumo, o tai reiškia, kad toliau išlieka ir didelių kainos svyravimų tikimybė. Sausio pradžioje gelbėjo orai – būtent jie labiausiai lėmė dabartinį elektros energijos kainų mažėjimą, mat dėl šiltesnio sausio suvartota mažiau dujų, o hidro ir vėjo jėgainėse buvo palyginti daug resursų. Įtakos turėjo ir sumažėjęs verslo klientų vartojimas piko metu.

Tačiau dabar matome, kad orams vėstant ir dujų poreikiui augant kainos vėl stiebiasi.

Tai kartu reiškia ir tai, jog kainoms rinkoje kylant visiems kainas fiksavusiems „Enefit“ klientams visą sutarties galiojimo laikotarpį užtikrinsime stabilią ir nuo svyravimų nepriklausomą kainą“, – sakė ji.

Ragina peržiūrėti sutartis

Portalas lrytas.lt primena, jog elektros energijos kainai biržoje mažėjant Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) pirmininkas Renatas Pocius praėjusią savaitę paragino sutartis peržiūrėti ir ypač tiems gyventojams, kurie turi didesnį nei 28 ct/kWh fiksuotą tarifą.

Anot jo, derėtų įsivertinti, galbūt nutraukti esamas sutartis ir pakeisti tiekėją būtų naudingiau, nei nieko nekeisti. Pasak R. Pociaus, pakeitę tiekėją ir pasirašę sutartis mažesne nei 28 ct/kWh kaina vartotojai galėtų padėti sutaupyti kompensacijoms skirtas valstybės biudžeto lėšas.

Jis skatino imtis tokių veiksmų, mat valstybės kompensacija, mokantiems daugiau nei 28 ct/kWh, numatyta tik iki liepos, tad dar neaišku, ar praėjus šiam laikotarpiui kompensacijos bus mokamos ir toliau. Gali nutikti taip, kad nuo liepos 1 d. gyventojai turės mokėti tokią kainą, kokia yra įrašyta sutartyse, rašė BNS.

Lietuvos energetikos agentūros (LEA) duomenimis, praėjusią savaitę fiksuotų planų kainas sumažino visi nepriklausomi elektros tiekėjai.

„Ignitis“ per savaitę kainas vidutiniškai sumažino 3 centais už kilovatvalandę (8 proc.), „Enefit“ – 1 centu (3 proc.), „Elektrum Lietuva“ – 5 centais (15 proc.).

Sausio 24 dienos duomenimis, vienos laiko zonos „Elektrum Lietuvos“ kaina (36 mėnesių plano) siekė 27,8 cento, „Enefit“ (36 mėnesių) – 33,1 cento. „Ignitis“ savo interneto svetainėje skelbė, jog 24 mėnesių plano elektros kilovatvalandės kaina siekė 30,9 cento.

Vidutinė pirmųjų trijų sausio savaičių „Nord Pool“ biržos 1 kWh kaina yra 9,3 cento (be PVM), o gruodį ji siekė 26,4 cento.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.