Nesupranta, kodėl lietuviai renkasi rizikingesnį paskolos grąžinimo būdą: tai tik didina bankų pelnus

Europos Centrinis Bankas (ECB) padidino tris pagrindines palūkanų normas dar 0,5 proc. punkto. Prognozuojama, kad palūkanų normos gali būti didinamos dar bent du kartus, o šiais metais apie palūkanų mažinimą kalbėti neverta, sako Lietuvos banko vadovas Gediminas Šimkus. Dėl didinamų palūkanų gyventojams itin brangs ilgalaikės būstų paskolos.

Prognozuojama, kad palūkanų normos gali būti didinamos dar bent du kartus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Prognozuojama, kad palūkanų normos gali būti didinamos dar bent du kartus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 13, 2023, 7:16 AM

Dėl didinamų palūkanų gyventojams itin brangs ilgalaikės būstų paskolos. Finansų ministrė sako, kad Lietuvoje būsto paskolų palūkanos santykinai didesnės nei kitose šalyse, nes beveik visi gyventojai renkasi kintamas, o ne fiksuotas palūkanas.

Anot Lietuvos banko vadovo, kintamos palūkanų normos yra viena iš bankų pajamas ir pelną didinančių priežasčių ir pripažino, kad šiuo atveju reikalinga išsami situacijos analizė.

„Išsakytas ketinimas dar 50 bazinių punktų padidinti palūkanų normas kovo mėnesį. O tolesnis kelias, pereinant į gegužę ir vėlesnius laikotarpius, bus apibrėžtas kituose pinigų politikos posėdžiuose, remiantis informacija, kuri bus prieinama tuo metu.

Verta pridurti, kad su sprendimu dėl pagrindinių normų palūkanų padidinimo 50 bazinių punktų, pinigų politika įžengia į švelniai ribojančią teritoriją. Viso to tikslas yra užgesinti infliacijos ugnį kaip galima sparčiau ir neleisti infliacijai įsigalėti“, – sakė G.Šimkus.

„Esminis poveikis, kuris yra matomas šiandien, ateina per tai, kad paskolos yra pririštos prie kintamų palūkanų normų. Tuomet, kuomet ECB, norėdamas valdyti infliaciją daro sprendimus didindamas palūkanų normas, tai turi tiesioginį poveikį ir žmonių palūkanoms.

Visgi kitose Europos Sąjungos valstybėse žmonės yra labiau linkę apsidrausti, turėti fiksuotas palūkanų normas ir žinoti, kiek jiems reikės mokėti visą paskolos laikotarpį. Manau, kad verta pasidomėti, kodėl Lietuvoje yra tokia disproporcija ir žmonės renkasi rizikingesnį paskolos grąžinimo būdą“, – „Lietuvos ryto“ televizijai komentavo ir finansų ministrė Gintarė Skaistė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.