Agurkai Lietuvoje brangesni už mėsą: „Niekaip neįsivaizduoju, kaip tai galima paaiškinti“ Verkšlenantiems pasiūlė užsiauginti patiems

Prekybos tinklų lentynose nugulę lietuviški agurkai pirkėjus vėl stebina kainomis ir priverčia skaičiuoti, ar iš tiesų taip brangu juos užauginti. Tačiau ekspertai ramina – tokios kainos ilgai neužsibus, brangiausi tik pirmieji agurkai, o po poros savaičių sumos turėtų imti mažėti.

Prekybos tinklų lentynose nugulę lietuviški agurkai pirkėjus vėl stebina kainomis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Prekybos tinklų lentynose nugulę lietuviški agurkai pirkėjus vėl stebina kainomis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Prekybos tinklų lentynose nugulę lietuviški agurkai pirkėjus vėl stebina kainomis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Prekybos tinklų lentynose nugulę lietuviški agurkai pirkėjus vėl stebina kainomis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Prekybos tinklų lentynose nugulę lietuviški agurkai pirkėjus vėl stebina kainomis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Prekybos tinklų lentynose nugulę lietuviški agurkai pirkėjus vėl stebina kainomis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 4, 2023, 9:08 AM, atnaujinta Mar 4, 2023, 11:59 AM

Pirmieji agurkai – brangūs

Portalo lrytas.lt skaitytojas Gintaras pasipiktino agurkų kainomis: „Aš negaliu suprasti ir ekonomiškai pagrįsti, kaip kilogramas agurkų gali kainuoti 9 eurus. Niekaip neįsvaizduoju, kaip tai galima paaiškinti kaštais.

Net kiaulienos mentės kilogramas kainuoja 5,5 euro, o kaštai čia atrodo didesni nei agurko užauginimo.“

Iki“ parduotuvėse iš tiesų pirmųjų lietuviškų trumpavaisių agurkų kilogramas kainuoja 8,99 euro. Ši kaina euru didesnė nei pernai.

„Lentynose kainos priklauso nuo tiekimo kainų. Augintojai akcentuoja, kad jiems pabrango elektra, šildymas, darbo jėga. Būtina pabrėžti, kad sezono pradžioje kainos visada šiek tiek aukštesnės, jos pradeda mažėti sezono vidury, kada atsiranda daugiau agurkų tiekėjų bei pačių daržovių užauginama daugiau, pasiūla didėja“, – portalui lrytas.lt komentavo „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė.

Apie sezono viduryje mažėjančias kainas kalbėjo ir „Maxima“ Pirkimų departamento direktorius Marius Tilmantas. Anot jo, šiemet jų parduotuvėse pirmųjų lietuviškų trumpavaisių agurkų kaina yra apie keliasdešimt euro centų aukštesnė arba išliko tokia pati, palyginti su pernai.

Rimi Lietuva“ atstovė Gabrielė Šerėnienė priminė, kad šiuo metu situacija dėl importuojamų agurkų – sudėtinga, nes Ispanijoje, pagrindinėje agurkus žiemą eksportuojančioje šalyje, dėl šaltų orų derlius sumažėjo. O pasiūlai mažėjant pardavimo kainos auga.

Todėl „Rimi“ stengiasi orientuotis į Lietuvos daržovių augintojus, bet ir čia dėl visose srityse išaugusių kaštų bei bendros pasiūlos trūkumo kainos išaugo.

„Šiuo metu mūsų parduotuvėse agurkų kilogramo kaina, priklausomai nuo rūšies, yra nuo 6,22 iki 7,98 euro“, – portalui lrytas.lt nurodė G.Šerėnienė.

Lidl Lietuva“ atstovė ryšiams su visuomene Lina Skersytė pasakojo, kad lietuviškų trumpavaisių agurkų iš Anykščių turėta visą žiemą, dabar asortimentą papildė ir agurkai iš Kėdainių.

„Šiuo metu mūsų prekybos tinkle yra taikomas specialus pasiūlymas ir lietuviškų trumpavaisių agurkų kaina už kilogramą yra 5,99 euro. Pirmajam pavasariniam derliui užauginti reikia papildomų energijos resursų – dirbtinės šviesos bei šilumos.

Agurkų kainoms didelę įtaką turi sezoniškumas – šiltuoju metų laiku šiltnamiuose auginamos lietuviškos daržovės nebereikalaus dirbtinės šviesos ir papildomo šildymo, o tai lems, kad atšilus orams ir padidėjus šios prekės pasiūlai kainos mažės“, – portalui lrytas.lt komentavo L.Skersytė.

Norfa“ lietuviškais agurkais dar neprekiauja, parduotuvėse jie atsiras kitą savaitę, o kol kas galima įsigyti ispaniškų agurkų, kurių kilogramo kaina siekia 4,55 euro.

„O lietuviškus agurkus pardavinėsime rinkos kainomis, o rinkos kaina yra aukšta. Kol agurkų nėra lentynose, tol kainos pasakyti negalime, bet dabar rinkoje matome tikrai nemažas kainas, jos kandžiojasi“, – portalui lrytas.lt komentavo „Norfa“ atstovas Darius Ryliškis.

Paaiškino, kodėl matome tokias kainas

Nemažai augintojų išgąsdino ir išaugusios energetikos kainos, todėl sodinimą jie vėlino, tačiau „Kietaviškių gausa“ direktorius Mindaugas Pupienis aiškina, kad jo verslui energetikos kainų bangos didelės įtakos nepadarė, o esant neblogam derliui ir kainų šiemet tikino neprireikus didinti.

„Ėjome „vabank“, nieko nestabdėme. Visus plotus, kur galėjome, ten užsodinome, derlingumą padidinome savo naujų žinių išbandymu, technologijomis, nors ir orai prastesni.

Sausis – triskart tamsesnis nei pernai, saulės išvis praktiškai nebuvo, gruodį – taip pat. Vasaris bent truputį džiugina. Tai turi įtakos, bet visgi ne taip stipriai, nes turime įsirengę dirbtinį apšvietimą. Ir šiemet jau pavyko parduoti daugiau produkcijos nei pernai“, – su portalu lrytas.lt kalbėjosi M.Pupienis.

Kaip jis aiškino, vykdant verslą tam tikrų netikėtumų ir bangų išvengti nepavyksta. Dabartinę energetikos situaciją jis vadina burbulu, kuris tuoj subliūkš.

„Todėl visada reikia žiūrėti, kas bus už tos bangos“, – teigė jis.

O ir esamas lietuviškos produkcijos kainas M.Pupienis gynė: „Viską lemia tai, kiek iš vieno kvadratinio metro galima gauti kilogramų. Jei nuskinčiau pirmąjį kilogramą pomidorų, kuris būtų viename kvadratiniame metre, jo kaina siektų 5 mln. eurų. Tiek pinigų aš esu įdėjęs į šiltnamį, tiek turėtų kainuoti ir tas vienas kilogramas.

Bet kai jau priskinu 5 tūkst. tonų, to kilogramo savikaina gali jau siekti eurą. Juk yra skirtumas, ar iš vieno kvadratinio metro priskini 10 ar 1 kg.

O jei yra verkiančių dėl kainos, tegu patys užsiaugina ir pamato, kiek viskas kainuoja. Tas kilogramas jiems kainuos net galbūt ne 10, o 20 eurų. Kai susumuos žmogus savo važinėjimą iki vietos, energiją, darbo užmokestį, pamatys, kokia visko vertė.“

Pašnekovas daug labiau stebėjosi ne lietuviškų, o importuojamų agurkų kainomis. Esant agurkų trūkumui visoje Europoje, jo teigimu, jų kainos dabar – rekordinėse aukštumose.

Po kelių savaičių kaina mažės

Štai „Pricer.lt“ maisto krypties vadovo Petro Čepkausko jokios kainos jau nebestebina. Pirmieji lietuviški agurkai visada buvo brangūs, tačiau greitai ir atpinga. Anot jo, savaitė dvi ar trys ir lietuviškų agurkų kaina jau bus perpus mažesnė.

„Agurkai auga greitai, o ir situaciją greitai keičia geresni orai. Jeigu turėsime geresnius orus, daugiau saulės, kaina ims kas savaitę po eurą vis mažėti, nes derliaus bus daugiau.

O kol dabar augintojai dar neturi didelių kiekių, pirmuosius agurkus parduoda brangiai.

Be to, Lietuvoje konkurencija nėra tokia didelė, neturime daug alternatyvų, tuo verslai naudojasi. Ne tik agurkai parduodami už 9 eurus, pipirų kainos kai kur irgi siekia 7 eurus“, – portalui lrytas.lt komentavo P.Čepkauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.