Sulaukus 50 metų susirasti naują darbą gali tapti tikru iššūkiu: 6 patarimai, padėsiantys jį gauti greičiau

Vyresniems asmenims naują darbą susirasti yra sudėtinga, tačiau nėra neįmanoma. Įdarbinimo specialistai pasidalijo šešiais patarimais, galinčiais padėti gauti darbą ir sužavėti darbdavius net esant vyresniems nei 50 metų.

Įdarbinimo specialistai pasidalijo patarimais, galinčiais padėti gauti darbą ir sužavėti darbdavius net esant vyresniems nei 50 metų.<br>Unsplash nuotr.
Įdarbinimo specialistai pasidalijo patarimais, galinčiais padėti gauti darbą ir sužavėti darbdavius net esant vyresniems nei 50 metų.<br>Unsplash nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 5, 2023, 5:29 PM

1. Dėmesį sutelkti į gebėjimus, o ne amžių

Įdarbinimo įmonės „Reed“ vadovas James'as Reedas pripažino, kad amžius daugeliui darbdavių vis dar yra problema.

„Nepaisant teisės aktų, kuriais siekiama užkirsti kelią diskriminacijai dėl amžiaus, vyresnio amžiaus darbo ieškantys asmenys vis dar gali susidurti su išankstiniu nusistatymu“, – sakė jis.

Taigi jis patarė, jei tik įmanoma, sutelkti dėmesį ne į savo amžių, o gebėjimus. Žinoma, dėl savo amžiaus meluoti nereikėtų, bet ir jo akcentuoti neverta.

„Apsvarstykite galimybę supaprastinti savo gyvenimo aprašymą, išbraukti senesnę nei 10 metų patirtį, nenurodyti datų, rašydami apie išsilavinimą“, – patarė J.Reedas.

Darbdaviai gali prašyti asmens nurodyti gimimo datą, norėdami patys matyti, ar pritraukia įvairius kandidatus, tačiau tai turėtų būti pateikta atskirai nuo darbo paraiškos.

2. Įvardyti sveikatos problemas, galinčias paveikti darbą

Petra Tagg, „Manpower“ direktorė, paminėjo, jog pats žmogus turi nuspręsti, kiek informacijos apie sveikatą jis nori ir turi atskleisti. Anot jos, visos ligos istorijos, jei ji neturės įtakos gebėjimui atlikti pareigas, darbdaviui išberti nereikia.

Visgi apie tas ligas, kurios gali paveikti darbą ar asmeniui dėl to prireiks daugiau laisvo nuo darbo laiko, pasakyti būtina.

Laura Reilly, „Taurus HR“ direktorė pabrėžė, jog reikėtų darbdaviui pranešti ir apie tai, jeigu asmeniui reikia kaip nors pritaikyti darbo vietą.

3. Atnaujinti savo įgūdžius

Vyresnio amžiaus darbuotojai dažnai gali sulaukti klausimų apie kompiuterinį raštingumą, todėl darbo rinkoje vertinamus įgudžius reikėtų tobulinti ar juos įgyti.

Galima pradėti ir nuo savanoriavimo tam tikrose įmonėse ir ten patobulinti įgūdžius, juk įmonėje galima naudotis visomis esamomis technologijomis, įranga, pabrėžė Stuartas Lewisas, interneto svetainės „Rest Less“, kurioje pateikiami vyresniems nei 50 metų asmenims darbo ir savanoriškos veiklos pasiūlymai, vadovas.

Jis taip pat patarė vyresniems gyventojams savo paraiškoje dėl darbo pabrėžti, jog šiuos domina nauji iššūkiai ir naujų įgūdžių mokymasis.

4. Nesibaiminti prašyti dirbti lanksčiai

Dalis vyresniųjų neturi jėgų dirbti visą darbo dieną arba tiesiog nenori to daryti – to nuo darbdavio nevertėtų slėpti.

Kai kurie darbdaviai tai jau gali būti numatę ir patys, apsvarstę lankstaus darbo laiko galimybes, nes žino, jog tik taip galės išlaikyti vyresnį žmogų darbo vietoje.

5. Galima keisti profesiją

J.Reedas patarė vyresniems darbo ieškantiems asmenis neatmesti galimybės mokytis net visiškai naujos profesijos, nes tai darbdaviams gali tik įrodyti gebėjimą prisitaikyti prie darbo rinkos, greitai įgyti naujų įgūdžių.

Anot jo, pavyzdžiui, pameistrystė gali būti skirta ne tik jaunimui, tuo gali užsiimti ir keičiantys profesiją vyresnieji.

6. Nenuvertinti savęs

P.Tagg ragino vyresniesiems savęs nenuvertinti, o tai jie daro ypač dažnai. Ji pabrėžė, kad vyresnieji turi sukaupę daugelio metų patirtį ir tai yra didžiausias privalumas.

„Tais atvejais, kai gali atrodyti, kad kiti jaunesni kandidatai gali pasiūlyti daugiau, reikia priminti sau, kuo išsiskiriate iš minios. Tai greitas ir veiksmingas būdas sustiprinti supratimą ir pasitikėjimą savimi bei savo verte“, – patarė ji.

Parengta pagal BBC.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: prezidento rinkimai – ko nemato Vilniaus burbulas?