Kosmetiniai valdžios siūlymai dėl pensijų fondų: priverstinai kaupiantieji ir toliau negalės pasitraukti Profsąjungos – šokiruotos

Po kelių mėnesių diskusijų su Lietuvos banku ir „Sodra“ Socialinės apsaugos ir darbo ministerija skelbia pasiekusi sutarimą dėl pakeitimų, kas bus tiems, kurie bus įtraukti kaupti II pensijų pakopoje. Deja, tiems, kurie pensijų fonduose jau kaupia ir nori iš fondų pasitraukti, esminių pokyčių nesiūloma. 

Pastaruoju metu Lietuvoje daug kalbama apie tai, jog pensijų kaupimo sistema turėtų būti koreguojama.<br>V.Skaraičio nuotr.
Pastaruoju metu Lietuvoje daug kalbama apie tai, jog pensijų kaupimo sistema turėtų būti koreguojama.<br>V.Skaraičio nuotr.
M.Šiurkus.<br>T.Bauro nuotr.
M.Šiurkus.<br>T.Bauro nuotr.
M.Šiurkus.<br>T.Bauro nuotr.
M.Šiurkus.<br>T.Bauro nuotr.
M.Šiurkus.<br>T.Bauro nuotr.
M.Šiurkus.<br>T.Bauro nuotr.
 Pastaruoju metu Lietuvoje daug kalbama apie tai, jog pensijų kaupimo sistema turėtų būti koreguojama.<br>T.Bauro nuotr.
 Pastaruoju metu Lietuvoje daug kalbama apie tai, jog pensijų kaupimo sistema turėtų būti koreguojama.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Mar 13, 2023, 10:05 AM, atnaujinta Mar 13, 2023, 2:37 PM

Socialinės apsaugos ir darbo minsterija teigia, kad prie šios grupės kaupiančiųjų galbūt grįžtų po to, kai savo sprendimą dėl pensijų kaupimo pasakys Konstitucinis Teismas.

„Pati sistema gera – ji turi tokia būti. Tačiau kad ji būtų patrauklesnė, numatyti pakeitimai, kurie bus teikiami Seimui“, – konferencijoje pristatydamas naujoves sakė Socialinės apsaugos ir darbo viceministras Martynas Šiurkus.

Naujiems dalyviams, kurie bus naujai įtraukiami į II pakopą, įtraukimas būtų pakartojamas tik vieną kartą. Sprendžiama, ar tai bus po trejų, ar po penkerių metų. Tie, kurie jau buvo pakviesti arba yra sustabdę kaupimą iki 2018 m., pakartotinai kviečiami nebebus.

Siūloma naujiems antrosios pakopos pensijų kaupimo dalyviams (įtrauktiems nuo 2019 m.), atsisakiusiems dalyvauti kaupime, automatinį įtraukimą kartoti ne daugiau kaip vieną kartą. 2019 m. įtraukti ir atsisakę dalyvauti kaupime asmenys, pakartotinai paskutinį kartą buvo įtraukti pernai. 2020 metais įtrauktiems ir dalyvauti atsisakiusiems asmenims, šiemet įtraukimas kartojamas paskutinį kartą.

Numatytas papildomas, galbūt trijų mėnesių, laikotarpis pradėjusiems kaupti, kai gaunant sumažėjusį darbo užmokestį bus galima kreiptis dėl atsisakymo ir susigrąžinti įmokas.

Jei Seimas pritartų, įtraukimas būtų taikomas tik nuolat Lietuvoje gyvenantiems asmenims.

Dar vienas siūlymas: sukaupusieji iki 10807 eurų galėtų patys pasirinkti pageidaujamą išmokos rūšį – periodinę arba vienkartinę. Privalomų periodinių išmokų sukaupusiems 5403 – 10806 eurus nebeliktų. Periodinių išmokų gavėjams pageidaujant, likusi dar neišmokėta suma galėtų būti išmokėta kaip vienkartinė išmoka (išskyrus tuos atvejus, kai asmenys įsigijo anuitetą, kai jiems buvo neprivaloma įsigyti).

„Tai – kosmetiniai pakeitimai. Žmogus kaip buvo su dabartine padėtimi, taip ir liko.

Apskritai esu šokiruota, kad ministerija konsultavosi su banku, tačiau nerado laiko pasikonsultuoti su socialiniais partneriais. Trišalėje taryboje šis klausimas nebuvo svarstytas. Ši konferencija – kaip perkūnas iš giedro dangaus“, – naujienas vertino Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė Inga Ruginienė.

„Šiandien išgirdome, kad automatinis įtraukimas lieka – žmonės vis tiek dukart bus įtraukiami. Tai – nesąžininga. Nelabai suprantu, kodėl turime laukti KT sprendimo. Tai visiškai nesusiję dalykai“, – komentavo profsąjungų atstovė.

I.Ruginienės įsitikinimu, dalyvavimas pensijų fonduose turėtų būti savanoriškas, žmogus apsispręsti turi pats. „Pensijų fondai turi pajudėti ir įtikinti žmogų, kad jam tai naudinga ir kad jis turi dalyvauti privačioje pensijų kaupimo sistemoje. Dabar toliau žaidžiama į vienus vartus – pensijų fondų naudai“, – sakė I.Ruginienė.

Apie tai, kad pensijų kaupimo sistemą reikia koreguoti, garsiau imta kalbėti po prastų II pakopos pensijų fondų rezultatų: jeigu 2021 m. pabaigoje pensijų fondai fiksavo rekordinę grąžą, tai praėjusių metų rezultatai dėl išskirtinių aplinkybių pasaulio finansų rinkose buvo neigiami.

Lietuvos banko duomenimis, bendras svertinis vieneto vertės pokytis sudarė –13,8 proc. Dėl to II pakopos pensijų fondų valdomas turtas sumažėjo 4,9 proc. – iki 5,62 mlrd eurų.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.