Kaip diena – taip naujiena: patarė, kaip geriausia elgtis tarp elektros tiekėjų siūlymų pasimetusiems gyventojams

Elektros biržoje kritus kainoms, nepriklausomi elektros tiekėjai vienas po kito ragina klientus persirašyti elektros tiekimo sutartis mažesniais tarifais. Vienus tokie kone kas savaitę pasirodantys siūlymai erzina – spėk pasirinkti naują planą, tuoj pasirodo kitas, pigesnis. Kiti gi ima matuoti, kuris pasiūlymas patrauklesnis už turimąjį. Štai vilnietė Eglė susiruošė pakeisti nepriklausomo elektros tiekėjo sutartį – rado palankesnių kainų, todėl ėmė dairytis, kuris variantas jai tinka labiausiai.

Nepriklausomi elektros energijos tiekėjai per savaitę dar labiau sumažino buitiniams vartotojams siūlomų fiksuotų planų kainas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Nepriklausomi elektros energijos tiekėjai per savaitę dar labiau sumažino buitiniams vartotojams siūlomų fiksuotų planų kainas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 M.Giga.<br>„Elektrum Lietuva“ nuotr.
 M.Giga.<br>„Elektrum Lietuva“ nuotr.
Nepriklausomi elektros energijos tiekėjai per savaitę dar labiau sumažino buitiniams vartotojams siūlomų fiksuotų planų kainas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Nepriklausomi elektros energijos tiekėjai per savaitę dar labiau sumažino buitiniams vartotojams siūlomų fiksuotų planų kainas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Nepriklausomi elektros energijos tiekėjai per savaitę dar labiau sumažino buitiniams vartotojams siūlomų fiksuotų planų kainas.<br>T.Bauro nuotr.
Nepriklausomi elektros energijos tiekėjai per savaitę dar labiau sumažino buitiniams vartotojams siūlomų fiksuotų planų kainas.<br>T.Bauro nuotr.
Tokį įrašą ekrane pamačiusi Eglė nesuprato, kiek laiko jai galios naujasis planas. 
Tokį įrašą ekrane pamačiusi Eglė nesuprato, kiek laiko jai galios naujasis planas. 
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Mar 16, 2023, 8:31 AM, atnaujinta Mar 16, 2023, 12:02 PM

„Norėčiau sutartį sudaryti 24 mėnesiams, tačiau sistema rodo, kad kaina fiksuojama 40-iai mėnesių. Be to, jei jau dabar sudaryčiau sutartį, rašo, kad ji galiotų iki 2025 m. gruodžio 31 d. Tai niekaip nebus 40 mėnesių. Visai susipainiojau“, – sakė į portalą lrytas.lt paskambinusi „Ignitis“ klientė.

Neaiški jai ir kompensacijų tvarka: jei po pusmečio nusprendžia nutraukti sutartį, kurių nuolaidų nereikės grąžinti?

„Ignitis grupės“ ryšių su visuomene projektų vadovė Laura Beganskienė paaiškino, jog Eglės atveju informacija apie 40 mėn. yra apie šiuo metu klientui galiojantį planą, o ne apie tai, kas jam siūloma. Norėdamas pasikeisti planą ir fiksuoti kainą 24 mėn., jis turi spausti „Sutinku, keičiu planą“. Tad jei ir jums pasitaikė panaši situacija, žinokite, kaip pasielgti.

„Gyventojai tikrai gali pasikeisti planą į tokį, kokio nori. Dabar tam ypač palankus metas, nes nukritusios elektros energijos kainos didmeninėje rinkoje atsispindi ir mūsų pasiūlymuose.

Pasirinkus planą „Minimalus“, fiksavus kainą 24 mėn. ir pasirinkus taikomą nuolaidą, kilovatvalandės kaina pirmus šešis mėnesius bus 25 centai. Daugiau elektros energijos suvartojantys, besirenkantys planą „Optimalus“, fiksavę kainą 24 mėn. ir pasirinkę mūsų taikomą nuolaidą, už kilovatvalandę pirmus šešis mėnesius mokės 23,5 cento. Svarbu pažymėti, kad klientai, turintys planą „Optimalus“, moka mėnesinį ESO mokestį.

Šiuo metu savo klientams siūlome kainos fiksavimo galimybę 12 arba 24 mėnesiams“, – aiškino L.Beganskienė.

Sudarius 24 mėn. plano „Minimalus“ sutartį, po pusmečio elektra „Ignitis“ klientams kainuos 26,7 cento. Jei sudarote sutartį metams, pirmuosius tris mėnesius elektros kaina bus 29,4 cento, po jų – 31 centas.

L.Beganskienė patikslino: nuo vasario mėnesio visiems „Ignitis“ nepriklausomo elektros energijos tiekimo klientams, kurie iki birželio 29 d. keis fiksuotos kainos planą į pigesnį, nereikės grąžinti anksčiau (iki plano keitimo) gautų nuolaidų, jei jie liks šio elektros tiekėjo klientai ne trumpiau kaip 6 mėn.

Per savaitę – dar mažesnės kainos

Nepriklausomi elektros energijos tiekėjai per savaitę dar labiau sumažino buitiniams vartotojams siūlomų fiksuotų planų kainas, tad vartotojams yra apie ką pagalvoti.

Lietuvos energetikos agentūros duomenimis, per šią savaitę, palyginti su ankstesnės savaitės kainomis, „Elektrum Lietuva“ ir „Enefit“ siūlomų fiksuotų planų kainas sumažino 2–5 proc.

Nuo šių metų pradžios nepriklausomų elektros energijos tiekėjų fiksuotos kainos planų 1 kWh kaina sumažėjo 25–38 proc. „Ignitis“ šiais metais kainas jau sumažino vidutiniškai 0,16 euro/kWh, „Elektrum Lietuva“ – vidutiniškai 0,12 euro/kWh, „Enefit“ – vidutiniškai 0,09 euro/kWh.

Šią savaitę nepriklausomų elektros tiekėjų planų su fiksuota elektros energijos kaina (24 mėn. ir 36 mėn.) 1 kWh vidutinė kaina siekė 0,26 euro/kWh (dvi laiko zonos) ir 0,27 euro/kWh (viena laiko zona).

Visų trijų tiekėjų siūlomos dviejų laiko zonų naktinio tarifo kainos yra 0,19–0,25 euro/kWh ir mažesnės už valstybės kompensacijos žemutinę ribą (0,28 euro/kWh), o siūlomos vienos laiko zonos tarifo kainos yra 0,26–0,28 euro/kWh.

Lietuvos energetikos agentūra nurodo, kad šiuo metu 6 mėn. kainos fiksavimo planus siūlo vienas tiekėjas („Elektrum Lietuva“), 12 mėn., 24 mėn. – vienas tiekėjas („Ignitis“), 36 mėn. – du tiekėjai („Elektrum Lietuva“ ir „Enefit“), 84 mėn. elektros energijos kainos fiksavimo laikotarpio planus siūlo vienas tiekėjas („Enefit“).

Vienas tiekėjas („Elektrum Lietuva“) siūlo vienos laiko zonos fiksuotos kainos planus (fiksavimo laikotarpis 6 mėn. arba 36 mėn. su galimybe tiekėjui kas 6 mėn. peržiūrėti kainas), kurių 1 kWh kaina yra mažesnė už nustatytą kompensavimo žemutinę ribą.

Visuomeninio tiekimo kaina (planas „Standartinis“) nuo kovo 1 d. iki birželio 30 d. yra 0,28 ero/kWh (viena laiko zona) ir 0,32 euro/kWh bei 0,193 euro/kWh (dvi laiko zonos).

Garantinio tiekimo kaina (vienos ir dviejų laiko zonų) kovo mėnesį, palyginti su vasariu, vidutiniškai didėja 7,6 procento. Planų su nefiksuota elektros energijos kaina (vienos laiko zonos) 1 kWh kaina vasario mėnesį, palyginti su sausiu, vidutiniškai padidėjo 5,3 proc. ir siekė 0,237 euro/kWh.

Sutartis keitė dešimtys tūkstančių

Sausio viduryje pirmieji rinkoje mažesnius nei 28 centų už kilovatvalandę tarifus buitiniams vartotojams pradėjo siūlyti „Elektrum Lietuva“. „Naujų sutarčių bei klientų skaičiai pradėjo augti iš karto sumažinus kainas, tačiau pastaruoju metu jaučiamas didesnis suaktyvėjimas – vasario–kovo laikotarpiu, palyginti su sausio–vasario, pritraukėme apie 30 proc. daugiau naujų klientų. Panašu, kad vartotojai vis labiau ryžtasi pokyčiams dėl žemesnių kainų ir geresnių sąlygų“, – sako įmonės vadovas Martynas Giga.

„Skaičiuojame, kad nuo sausio mėnesio mums nuosekliai mažinant elektros pasiūlymų kainas, jas jau persifiksavo apie 25 tūkst. mūsų klientų ir dar apie 15 tūkst. atėjo naujų. Panašu, kad vartotojai vis labiau ryžtasi pokyčiams dėl žemesnių kainų ir geresnių sąlygų, nes kartu su vienomis mažiausių kainų rinkoje, mes visus savo planus siūlome ir be jokių papildomų sąlygų bei sutarčių nutraukimo mokesčių, o tai sudaro labai patrauklų paketą, leidžiantį gyventojams lengviau priimti sprendimus.

Šiuo metu situacija pasinaudoti laisvos rinkos privalumais ir užfiksuoti tokias elektros kainas, kurios leidžia ne tik ženkliai sumažinti savo namų ūkių išlaidas, bet ir palengvinti finansinį krūvį valstybės biudžetui, yra itin palanki. Dabar mūsų siūloma mažiausia fiksuota elektros kaina nebesiekia nė 23 ct/kWh. Panašias kainas rinkoje paskutinį kartą matėme gal tik prieš metus ir bent jau artimiausias savaites kainos tikrai turėtų laikytis panašiame lygyje“, – portalui lrytas.lt komentavo M.Giga.

Anot jo, neretai iš gyventojų sulaukia klausimų, o ką daryti, jei užfiksavus kainą ilgesniam laikotarpiui ji dar labiau nukris? Konkrečiai M.Gigos vadovaujamas elektros tiekėjas vartotojams pasirenkant bet kurį iš planų netaiko jokių abonentinių ar sutarties nutraukimo mokesčių, tad jei ateityje kainos dar mažėtų ir gyventojai norėtų pasikeisti tarifą ar planą, tai vėl galėtų padaryti be jokių apribojimų.

„Deja, dar tikrai nemaža gyventojų dalis elgiasi pasyviai, tarsi ne jie rinktųsi elektros tarifą, o jis jiems būtų nustatomas be galimybės pakeisti. Iš tikrųjų net jei sutartis nepasibaigė, ją vis tiek galima nutraukti, pasikeisti.

Pats keitimo procesas labai nesudėtingas – užtenka sudaryti sutartį su pasirinktu nauju tiekėju, į senąjį kreiptis ir nutraukti galiojančios sutarties nereikia. Tai lygiai toks pat principas, kaip ir mobiliojo ryšio tiekėjų rinkoje“, – sakė pašnekovas.

Reikšmingas kainos pokytis

Energetinių tyrimų instituto direktorius Tomas Janeliūnas portalui lrytas.lt aiškino, kad elektros kainos labai priklauso nuo pokyčių regioninėje elektros biržoje „Nord Pool“. Tai, kai kainos keičiasi ten, verčia reaguoti nepriklausomus elektros tiekėjus.

Pastaruosius du tris mėnesius kainos biržoje gana reikšmingai krito.

„Būtent dėl to visi nepriklausomi elektros tiekėjai nori nenori buvo priversti mažinti planų kainas, ypač tų, kurie skirti apibrėžtam laikotarpiui. Dabar beveik visų nepriklausomų elektros tiekėjų siūlomų ilgalaikių elektros tiekimo planų kaina žemesnė nei 28 ct/kWh. Tai reiškia, kad jie žemesni nei valstybės kompensuojama riba.

Šiuo metu keičiant planą, jei sutartis vartotojai buvo sudarę pernai metais, visais atvejais galima gauti mažesnę kainą,“ – komentavo T.Janeliūnas.

Kas savaitę besikeičiantys pasiūlymai kai kam galbūt kelia susierzinimą, nes nėra aiškios garantijos, kada žmogus galės pačia žemiausia kaina fiksuoti sutartį, o kada įkainiai vėl gali pradėti kilti.

„Čia veikia lygiai toks pat principas, kaip bet kurioje akcijų biržoje: niekas negali tiksliai pasakyti, kaip kainos kis į vieną ar kitą pusę. Negalime būti tikri, ypač kalbant apie ilgąjį laikotarpį, kaip kainos pasikeis. Manau, reikia kažkuriuo metu priimti sprendimą, numatyti sau priimtiną fiksuotos kainos periodą, sustoti ties tuo sprendimu ir nesukti sau galvos, kad kainos keičiasi. Turint galvoje, kad niekada negalime turėti šimtaprocentinio įsitikinimo, kada bus žemiausios kainos momentas, sakyčiau, nereikia pernelyg užsikrauti nuolatiniais svarstymais“, – patarė pašnekovas.

Ar, pakeitę sutartį, gausite valstybės kompensaciją, priklausys nuo einamojo elektros tarifo. Tai aktualu, jei kalbame apie su rinkos kaina susietus planus: gali būti taip, kad vieną mėnesį elektros kaina nukris žemiau 28 centų ir kompensacija nebus skiriama. Kitą mėnesį ji gali būti didesnė, todėl Vyriausybės skirta kompensacija bus pritaikyta.

Yra prasmės bėgioti nuo vieno plano prie kito ar ne, kiekvienas skaičiuoja pagal save. Vieniems 2 ar net 10 eurų sutaupyti per mėnesį neverti laiko, kurį jie turi skirti domėdamiesi, kas vyksta rinkoje, lygindami sutartis. Kitiems tokios sumos gali būti svarbios.

„Tik čia svarbu atsižvelgti į tai, ar keičiant fiksuotą sutartį nebus taikomas papildomas mokestis, jei sutartį nutrauksite anksčiau laiko“, – akino T.Janeliūnas.

Pasak jo, tai, kas dabar vyksta rinkoje – liberalios rinkos pasekmė, nes nepriklausomi tiekėjai žymiai greičiau ir lanksčiau reaguoja į tai, kas vyksta biržoje. Valstybinis reguliuotojas, Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VERT), elektros kainas paprastai keisdavo kartą per pusę metų.

„Kaip matome, per tokį laiką situacija elektros biržoje gali pasikeisti radikaliai“, – kalbėjo Energetinių tyrimų instituto direktorius.

VERT duomenimis, kovo 13 dieną 1,19 mln. buitinių šalies vartotojų buvo pasirinkę tris didžiausius nepriklausomus elektros tiekėjus: „Ignitį“ – 921,9 tūkst., „Elektrum Lietuvą“ – 141,3 tūkst., „Enefit“ – 126,2 tūkst. Buitinių vartotojų, šiandien dar nepasirinkusių jokio nepriklausomo elektros tiekėjo, skaičiai siekia 516 tūkst., iš jų daugiausia – priklausančių trečiajam liberalizavimo etapui, virš 470 tūkst.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.