Kaunietė nustėro, kiek šiemet turės išleisti vestuvėms: „Ir kaip gauti tiek pinigų?“ Kiek svečiai turėtų dėti į vokelį?

Vasarą – didysis vestuvių sezonas, tačiau organizatoriai ir jaunieji ruoštis jam pradeda gerokai anksčiau. Tiesa, besituokiantiems šiais metais pinigų teks pasitaupyti gerokai daugiau – infliacija neaplenkė ir šios srities.

Besituokiantiems šiais metais pinigų teks pasitaupyti gerokai daugiau.<br>Asociatyvi Pexels.com nuotr.
Besituokiantiems šiais metais pinigų teks pasitaupyti gerokai daugiau.<br>Asociatyvi Pexels.com nuotr.
Besituokiantiems šiais metais pinigų teks pasitaupyti gerokai daugiau.<br>Asociatyvi Pexels.com nuotr.
Besituokiantiems šiais metais pinigų teks pasitaupyti gerokai daugiau.<br>Asociatyvi Pexels.com nuotr.
Besituokiantiems šiais metais pinigų teks pasitaupyti gerokai daugiau.<br>Asociatyvi Pexels.com nuotr.
Besituokiantiems šiais metais pinigų teks pasitaupyti gerokai daugiau.<br>Asociatyvi Pexels.com nuotr.
Besituokiantiems šiais metais pinigų teks pasitaupyti gerokai daugiau.<br>Asociatyvi Pexels.com nuotr.
Besituokiantiems šiais metais pinigų teks pasitaupyti gerokai daugiau.<br>Asociatyvi Pexels.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Mar 19, 2023, 7:41 AM, atnaujinta Mar 19, 2023, 5:00 PM

Šių metų vasarą vestuves planuojanti kaunietė Rūta (vardas ir pavardė redakcijai žinomi – red. past.) nustėrusi kreipėsi į portalą, kai sužinojo, kiek pinigų reikės pakloti vestuvėms.

„Su būsimuoju vyru vasarą tuoksimės, žiemą ėmėme planuoti vestuves. Svečių bus sąlyginai nedaug – apie 20. Norime pasidaryti nedidelę šventę kavinukėje: užsisakyti vedėjo, didžėjaus paslaugas, po karštą patiekalą svečiams, užkandžių, desertų ir tiek. Kai pradėjome domėtis kainomis, likome apšalę: tokia maža šventė su viskuo mums kainuos beveik 7 tūkst. eurų!

Ir kaip gauti tiek pinigų? Didžiausią kainos dalį mums sudarys maistas, vedėjas, auksiniai žiedai, vestuvinė suknelė. Kaip dar susitaupyti povestuvinei kelionei?

Likau dar labiau nustebusi, kai sužinojau, kad vestuvės už tokią kainą šiais laikais laikomos ypač pigiomis. Kiti jaunieji rengia vestuves ir už 30 tūkst. eurų. Nesuprantu, iš kur atsiranda tokios sumos?“ – stebėjosi Rūta.

Gerokai pakilo kainos

Kad vestuvių kainos pastaruoju metu pakilo, pripažįsta ir tuo užsiimantys organizatoriai. Norintys šventės su maždaug 40–50 svečių turėtų pasiruošti kelias dešimtis tūkstančių eurų.

„Vidutiniškai dabar vestuvių kaina prasideda nuo 20 tūkst. ir svyruoja iki 30 tūkst. eurų. Į šią kainą įeina šventės vieta, fotografai, videografai, dekoro paslaugos, jaunosios suknelė, makiažas, šukuosena, jaunojo kostiumas.

Kai kurie šventei nuomojasi ir mašiną, gali būti ir mobilus baras, atlikėjai, gyva muzika“, – portalui lrytas.lt pasakojo renginių organizavimo sferoje dirbanti ir prekės ženklą „Vagilė“ vystanti Egle Smolskienė.

Didžiąją biudžeto dalį dažniausiai sudaro šventės vieta ar žinomas atlikėjas, muzikinė grupė. Kiti daug pinigų skiria ir dekorui.

E.Smolskienė pripažino, kad kainos, palyginti su praėjusiais metais, nemažai pakilo. Tai lėmė ne viena priežastis.

„Pakilo tiek paslaugų, tiek transportavimo kainos. Pakilo maisto kainos. Pernai būdavo galima gauti šventės vietą, kur asmeniui maistas kainuoja 50–70 eurų, o dabar ta kaina prasideda nuo 70 eurų.

Išaugo padavėjų, gėlių, dekoro kainos. Visi tiekėjai pabrangino savo kainas, nes jiems reikia atvažiuoti į šventės vietą, o transportavimas pabrangęs. Iš tiesų, viskas pabrango mažiausiai 30 proc.“, – skaičiavo moteris.

Jai antrino ir vestuvių organizavimo įmonės „Pinjata“ įkūrėja Aistė Kniuraitė.

„Kad bus brangiau negu pernai, tai faktas“, – trumpai apibendrino ji.

Gerokai išaugo ir vestuvėse taip reikalingų gėlių kainos. Jaunosios puokštė kai kur gali kainuoti ir 150 eurų.

„Dauguma gėlių į Lietuvą atkeliauja iš Olandijos. Atsitiko taip, kad per COVID-19 laikotarpį dauguma gėlių ūkių negalėjo išsilaikyti, jie užsidarė ir konkurencijos neliko. Tad gėlių kainos išaugo. Kainuoja ir žmogaus darbas, nes puokštę reikia surišti.

Kaina gali būti ir 150 eurų, bet, žinoma, mes kalbame apie bijūnines rožes ar orchidėjas, kurių kaina yra didelė. Tačiau juk galima išsirinkti ir kitokias gėles, kurios auga ir Lietuvoje, pavyzdžiui, bijūnai. Tai – pasirinkimo reikalas“, – kalbėjo E.Smolskienė.

Jaunavedžiai galvoja, kaip sutaupyti

Į pakilusias kainas smarkiai reaguoja ir būsimi jaunavedžiai. Dabar jie viską apskaičiuoja, kai kurių paslaugų privalo ir atsisakyti.

„Po COVID-19 laikotarpio buvo taip, kad žmonės turėjo pinigų vestuvėms, jų neišleido, pasitaupė. O dabar žmonės daug svarsto, daug galvoja. Yra tokių, kurie netgi šiemet nesituoks ir vestuves perkelia kitiems metams, nes neturi pasitaupę pinigėlių. Yra ir tokių, kurie iki paskutinės minutės galvoja, ar jiems reikia kokio nors tiekėjo, ar geriau atsisakyti“, – komentavo E.Smolskienė.

„Žmonės stengiasi susidėlioti prioritetus, kas jiems šventėje svarbu. Tada jie skiria pinigus tai daliai, kurios labai norisi. Dabar visi tikrai paskaičiuoja, pasveria ir atsižvelgia į kainą, labiau pasidomi, kas į ją bus įskaičiuota“, – sakė ir A.Kniuraitė.

Norintiems ir šventės, ir neišleisti daug pinigų, organizatorės patarė apgalvoti, kas vestuvėse svarbiausia, – tam ir skirti didžiausią dalį pinigų. O kitas paslaugas būtų galima pasirinkti paprastesnes.

„Visada patariame susidėlioti tuos prioritetus, kurių norite labiausiai: ar norite restoraninio maisto, gyvos garso grupės? O tuomet prie to dėlioti visus kitus dalykus, kurie yra ne tokie svarbūs. Kažko galima ir atsisakyti ar įsigyti už mažesnę kainą“, – siūlė A.Kniuraitė.

„Patarimas būtų apgalvoti dėl šventės vietos, galbūt pasirinkti tokią, kuri yra be nakvynės, nedaryti dviejų dienų šventės. Galbūt pasirinkti tokią vietą, kuri yra ir restoranas, kad joje būtų galima pasidaryti šventinę degustacinę vakarienę.

Galbūt daryti tik trijų valandų šventę po ceremonijos – furšeto stiliaus, kada galima pasivaišinti užkandukais, išgerti po taurę šampano“, – patarė E.Smolskienė.

Kiek dėti į vokelį?

Nemažai eurų išleidę jaunieji iš svečių labiausiai tikisi piniginių dovanų. Jei šventė be nakvynės, įprasta, kad į vokelį turėtų būti dedama bent 100 eurų nuo asmens. Jei su nakvyne – dar daugiau.

„Jei šventė su nakvyne, ta suma turėtų padengti jūsų nakvynės, maisto išlaidas ir dar kiek norite prisidėti. Šitas nesikeičia jau daug metų, nes šventė brangiai kainuoja ir smagu, kai svečiai savo dovana prisideda prie vestuvinio biudžeto“, – sakė A.Kniuraitė.

„Jaunavedžiai nori patys ką nors įsigyti, o kai kurie šventę planuojasi iš savo pinigų, tai nori bent kažkiek susirinkti pinigėlių. Bet tikrai nebėra tos mados, kad tikisi, jog šventė atsipirks, kaip būdavo anksčiau. Tas dabar tiesiog neįmanoma.

Jei šventė be nakvynės, įprasta dovanoti apie 100 eurų nuo žmogaus. O jei su nakvyne – tai 150–200 eurų nuo žmogaus. Bet kiekvienas gali skirti individualiai, nėra tokio reikalavimo“, – pabrėžė E.Smolskienė.

Daugelis jaunųjų šiais laikais nebenori gauti ir gėlių.

„Populiaru vietoje gėlių prašyti loterijos bilietų, aukoti Ukrainai ar kitiems paramos fondams, maisto beglobiams gyvūnams, vyno“, – vardijo A.Kniuraitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.