Niekaip neišsireikalavo to, kas priklauso: 83 metų senolis papasakojo apie vargus dėl pensijos

Į redakciją kreipėsi senolis, kuriam netrukus sukaks 83 metai ir kurio pavardės dėl suprantamų priežasčių neviešiname. Jis skundėsi, kad kaimynui atneša pensiją į namus, o jis turi lakstyti į paštą jos atsiimti. Kol straipsnis buvo ruošiamas spaudai, iš „Lietuvos pašto“ gavome patikinimą, kad juo irgi bus pasirūpinta.

Vargsta garbaus amžiaus sulaukęs žmogus dvejus metus bandydamas išsireikalauti iš pašto, kad jam neštų pensiją į namus.<br>M.Patašiaus nuotr.
Vargsta garbaus amžiaus sulaukęs žmogus dvejus metus bandydamas išsireikalauti iš pašto, kad jam neštų pensiją į namus.<br>M.Patašiaus nuotr.
Vargsta garbaus amžiaus sulaukęs žmogus dvejus metus bandydamas išsireikalauti iš pašto, kad jam neštų pensiją į namus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vargsta garbaus amžiaus sulaukęs žmogus dvejus metus bandydamas išsireikalauti iš pašto, kad jam neštų pensiją į namus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Dalia Bikauskaitė

Apr 26, 2023, 2:46 PM

Pono Petro (vardas pakeistas) darbo stažas daugiau kaip 50 metų. Dirbo ir buvusioje Okeaninio žvejybos laivyno bazėje, tad pensija išties solidi. O sveikata senolio jau nekokia: neprigirdi, skauda kojas. Sunku pastovėti eilutėje pašte, kur pensininkų ateina nemažai. Ir atsisėsti nelabai yra kur – stovi tik dvi kėdės.

Iš bankomato pasiimti pensiją jam irgi problema. Pasilenkus svaigsta galva, buvo palikęs kortelę, ji dingo ir t. t.

Vargsta garbaus amžiaus sulaukęs žmogus dvejus metus bandydamas išsireikalauti iš pašto, kad jam neštų pensiją į namus. Šiemet ji jam atnešta buvo tik vieną kartą.

Pasak senolio, nors visiems tiems, kuriems jau daugiau nei 80 metų, privalu atnešti pensiją į namus, jam pašte aiškina, kad niekas to nedarys. O kartais, kai ateina pats pasiimti pensijos, paštininkė nenori jam duoti, bando kažkam skambinti. Blogiausia, kai liepia ateiti kitą kartą.

Paštas apgailestauja

Informaciją su būtinais duomenimis nusiuntėme „Lietuvos pašto“ Komunikacijos projektų vadovui Lukui Zadarackui ir paprašėme pakomentuoti situaciją.

Atsakymą gavome tą pačią dieną: „Visų pirma labai apgailestaujame dėl susiklosčiusios situacijos, kuomet gyventojas pensijos turėjo eiti atsiimti į pašto skyrių. Taip pat norime patikinti, kad nurodytas klaipėdietis tikrai yra įtrauktas į sąrašą klientų, kuriems pensija privalo būti atnešta į namus.

Kartu norime atkreipti dėmesį, kad laiškininkai visas „Sodros“ mokamas socialines išmokas gyventojams pristato paskirtą konkrečią išmokėjimo datą. Ją gyventojai gali sužinoti „Sodros“ skyriuje arba matyti išmokos mokėjimo kvite.

Jeigu išmokėjimo diena yra sekmadienis arba pirmadienis, išmoka dažniausiai įteikiama kitą darbo dieną – t. y. antradienį. Pavieniais atvejais, priklausomai nuo laiškininkų užimtumo, išmoka gali būti atnešama ir keletu dienų anksčiau arba vėliau nei numatyta.

Svarbu pabrėžti, kad laiškininkai tiems gyventojams, kuriems nepavyksta pristatyti išmokų iš pirmo karto, pakartotinai tai visada bando padaryti 3 dienų laikotarpyje.“

Kam neša į namus „Sodros“ Komunikacijos skyriaus vedėja Lina Lankauskaitė išvardijo atvejus, kurios išmokos ir kam gali būti pristatomos į namus:

1. išmokos, išskyrus šalpos išmokas, kurios 2009 m. gruodžio mėnesį buvo pristatytos pagal gavėjo gyvenamąją vietą;

2. išmokos gavėjams, kurie yra netekę 75–100 proc. darbingumo (I grupės invalidai) arba kuriems yra nustatytas specialusis nuolatinės slaugos poreikis, specialusis nuolatinės priežiūros (pagalbos) poreikis, specialusis transporto išlaidų kompensacijos poreikis arba didelių specialiųjų poreikių lygis;

4. išmokos gavėjams, kurie gyvena vietovėse, kuriose nėra galimybės išmokėti išmokos pagal patvirtintą tvarką;

5. išmokos gavėjams, kuriems yra sukakę 80 ir daugiau metų;

6. šalpos išmokos, kurios 2018 m. gruodžio mėnesį buvo pristatytos pagal gavėjo gyvenamąją vietą.

Pensijas ir kitas išmokas kas mėnesį namuose užpernai gavo 240 tūkst. gavėjų. Pensijų išnešiojimą apmoka „Sodra“. Pensijas į namus gaunantiems senjorams daugumoje „Sodros“ aptarnaujamų teritorijų pristato AB „Lietuvos paštas“.

Jis aptarnauja iš viso 42 „Sodros“ skyrių teritorijų klientus. Pensijos ir šalpos išmokos pristatomos į namus kiekvieno mėnesio 10–26 d. Atvykęs į namus „Lietuvos pašto“ ar kitos bendrovės darbuotojas paprašo pateikti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą – pasą arba asmens tapatybės kortelę.

Gavus pensiją, reikia pasirašyti popieriniame kvite. „Sodra“ ragina pensijų gavėjus būti atidžius – pensijas atnešę darbuotojai nesiūlo jokių kitų paslaugų, tik atneša pinigus. Jie neprašo nei apmokėti kokių nors sąskaitų, nei suskaičiuoti santaupų, nei pateikti ar užpildyti kokių nors kitų dokumentų – tik pasirašo išmokų išmokėjimo kvitą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.