I. Ruginienė siūlo didinti mokesčius daugiau uždirbantiems: „Turime pagaliau susiimti“

Trišalė taryba pritarė minimalios mėnesinės algos (MMA) didinimui iki 924 eurų. Taip pat 20 proc. bus didinamas ir neapmokestinamas pajamų (NPD) dydis. Lietuvos bankas siūlė algą kelti dar daugiau, tačiau atsižvelgta į darbdavių argumentus, kurie teigė, kad ekonomika yra nestabili, o pramonė stoja. Visgi, darbuotojai ir toliau prašo NPD sulyginti su MMA. Finansų ministerija ramina, kad yra parengusi penkmečio planą, kaip galų gale to bus galima pasiekti. Ar toks konsensusas tenkina darbdavius ir darbuotojus?

I.Ruginienė.<br>R.Danisevičiaus, Canva nuotr. / lrytas.lt koližas.
I.Ruginienė.<br>R.Danisevičiaus, Canva nuotr. / lrytas.lt koližas.
A.Romanovskis.<br>Karolinos Gudžiūnienės (ELTA) nuotr.
A.Romanovskis.<br>Karolinos Gudžiūnienės (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Jonė Sąlygaitė

May 11, 2023, 7:32 AM

Verslo konfederacijos prezidentas Andrius Romanovskis „Žinių radijo“ laidoje „Aktualusis interviu“ tikino, kad Trišalės tarybos sprendimą vertina kaip kompromisinį.

„Vertinant ekonominę situaciją, bet tuo pačiu ir darbdavių norą prisidėti prie mažiausiai uždirbančiųjų darbuotojų gerovės ir tuo pat tikintis iš Vyriausybės pažado, kad tiems žmonėms bus didinamas NPD – tas susitarimas mus tenkina.

Kita vertus, verslo bendruomenė labiausiai nerimauja dėl planuojamos mokesčių reformos – tai plačiąja prasme jaudina verslo bendruomenę. Mūsų lūkestis, kad mokesčių reforma nebūtų bandoma grįsti NPD didinimo“, – kalbėjo A.Romavoskis.

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė Inga Ruginienė antrino: pasiektas susitarimas atitiko lūkesčius, ypač kalbant apie MMA pakėlimą.

„Kartu su mokestinės naštos mažinimu, NPD didinimu, teigiamas efektas bus daromas ne tik tiems, kas uždirba MMA, bet ir visiems tiems, kurie šiandien gauna atlyginimą iki vieno vidutinio darbo užmokesčio – jiems visiems taip pat bus pritaikytas didesnis NPD dydis. Tai reiškia, kad į rankas gaunama suma augs.

Tas visapusiškas sprendimas turėtų turėti teigiamą efektą. Mokestinės naštos mažinimas mažiausiai uždirbantiems turi eiti kartu su mokestiniais pertvarkymais ir didėjančiais progresiniais mokesčiais tiems, kurie gauna didesnes pajamas. Turime pagaliau susiimti ir įvesti realų progresyvumą mokestinėje sistemoje“, – kalbėjo I.Ruginienė.

Finansų ministerija sako, kad NPD ir MMA susilygins per penkerius metus. I.Ruginienė pabrėžė: šie sprendimai turi eiti koja kojon su visais mokestiniais sprendimais.

„Tas penkmečio planas turėtų būti ne tik mokestinės naštos mažinimo planas, bet ir didelių pajamų didesnis apmokestinimas. Labai svarbu, kad kartu su šiuo sprendimu ateitų ir suminių pajamų sprendimas, kuomet gyventojų pajamų mokestis (GPM) būtų skaičiuojamas nuo susumuotų darbo santykių, individualios veiklos ir kapitalo pajamų.

Visas šis sprendimų kompleksas yra kritiškai svarbus – reikia užtikrinti, kad mažiausiai uždirbantiems pajamos didėtų, o tie, kurie uždirba dideles pajamas, turi labiau prisidėti prie bendro gėrio“, – šnekėjo Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė.

Visgi atsiranda ekonomistų pasvarstymų, kad kelti MMA – per anksti, kad tai tik padidins infliaciją. A.Romavoskis pripažino, kad ekonominė situacija šiuo metu – ne kokia.

„Tą jaučia ir darbuotojai, ir darbdaviai. Kita vertus, reikia sutikti su tų ekspertų argumentais, kurie sako, kad MMA kėlimas neturi tokio esminio poveikio infliacijai. Sakyčiau, kaip tik priešingai – mokesčių kėlimas ir investicijų stabdymas mažins žmonių pajamas ir tai gali prisidėti prie ekonominio nestabilumo.

Be abejonės, infliacijos suvaldymo būdai daugiausiai yra per palūkanų normas, kurias reguliuoja Europos Centrinis Bankas. Man labiau baimę kelia galimas nedarbo didėjimas ir didėjantys mokesčiai darbdaviams – tai mažintų investicijas, neleistų kelti atlyginimų, galėtų mažėti darbo vietų“, – sakė A.Romavoskis.

I.Ruginienė antrino: MMA kėlimas Lietuvai atneštų tik teigiamą efektą.

„Net ir mažiausias atlyginimo didėjimas prisideda prie didesnio darbuotojo našumo, prie didesnės vertės sukūrimo, prie vartojimo skatinimo, kas tam tikru pavidalu grįžta atgal į verslą. Kiekvieno darbuotojo didėjančios pajamos prisideda prie verslo skatinimo, prie ekonomikos plėtros“, – manė ji.

I.Ruginienė tikino, kad pesimistinės prognozės, esą MMA kėlimas sukels didesnę infliaciją, yra neteisingos.

„Viskas tikrai nesugrius, o tik dar labiau bus paskatinamasis faktorius toliau didėti verslams“, – sakė pašnekovė.

MMA kėlimas įtakos turi ne tik MMA gavėjams – piliečiai, uždirbantys didesnes pajamas, irgi tikisi, kad jų algos bus pakeltos.

„Dabar mes turime akivaizdžią situaciją, kada darbuotojas yra stiprioji derybų su darbdaviu pusė. Netgi nekeliant MMA, darbuotojų atlyginimai nuolatos kyla, tai yra nuolatinis procesas, nes darbdavys vertina darbuotojus, jiems moka vis daugiau.

Dėl to mes galime prisiimti MMA kėlimo naštą, nes tame matome vertybę, tačiau negalime prisiimti mokesčių kėlimo naštos, kuri veiks priešingai. Palaikydami MMA kėlimą, mes manome, kad to negalima niekaip sieti su didesnių mokesčių įvedimu verslui“, – pabrėžė A.Romavoskis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.