Infliacija palietė ir jaunimą: vieni priversti mažiau pramogauti, kiti – ieškotis darbo

Pastaraisiais metais Lietuvos jaunimo nuo 18 iki 29 metų vartojimo įpročius pakeitė infliacija – 4 iš 10 nebegali sau leisti to, ką leisdavo anksčiau, ir taupo jie pirmiausia mažindami išlaidas pramogoms, atskleidė SEB banko užsakymu atlikta apklausa.

Pastaraisiais metais Lietuvos jaunimo nuo 18 iki 29 metų vartojimo įpročius pakeitė infliacija.<br>Asociatyvi V.Ščiavinsko nuotr.
Pastaraisiais metais Lietuvos jaunimo nuo 18 iki 29 metų vartojimo įpročius pakeitė infliacija.<br>Asociatyvi V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 19, 2023, 10:49 AM

Net 85 proc. šalies jaunuolių teigia planuojantys visas ar bent didesnes savo išlaidas. Tačiau kas dešimtas iš jų (14 proc.) pripažįsta, kad kartais pinigų pritrūksta.

Populiariausias jaunuolių būdas taupyti – mažesnės išlaidos pramogoms, tokioms kaip kino teatrai, klubai, restoranai. Tyrimo duomenimis, taip elgiasi 45 proc. apklausos dalyvių. Kas ketvirtas (26 proc.) sako mažiau išleidžiantis rūbams, avalynei, taip pat jaunuoliai taupyti planuoja šią vasarą nevykdami atostogų (12 proc.).

Nemažai ir tokių jaunuolių, kurie galvoja ne apie problemą, bet kaip ją spręsti: 18 proc. dairosi papildomo darbo, 16 proc. – darbo, už kurį mokamas didesnis atlyginimas.

„Palyginti su praėjusių metų spalio mėnesiu, Lietuvos jaunimo išlaidų planavimo įpročiai yra panašūs, tiesa, visiškai savo išlaidų neplanuojančių dalis keliais procentiniais punktais ūgtelėjo – nuo buvusių 12 proc. iki dabartinių 15 procentų. Kita vertus, infliacijos įtaką jaunimas jau vertina nuosaikiau negu pernai.

Pernai 53 proc. apklaustų jaunuolių pripažino nebegalintys sau leisti to, ką leisdavo anksčiau, o dabar jų sumažėjo iki 43 procentų. Veikiausiai tokį vertinimą lemia ir prisitaikymas prie didesnių kainų, ir augę atlyginimai“, – tyrimo rezultatus aptarė SEB banko valdybos narė, Mažmeninės bankininkystės tarnybos vadovė Eglė Dovbyšienė.

Tyrimą šių metų balandžio mėnesį atliko bendrovė „Norstat LT“. Apklausoje internetu dalyvavo 500 18–29 metų Lietuvos gyventojų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.