G. Nausėda siūlo Lietuvoje įvesti universalų NPD

Prezidentas Gitanas Nausėda teigia, kad Lietuvoje gyvenančioms šeimoms auginančioms vaikus turėtų būti taikomas universalus minimalios mėnesinės algos (MMA) dydžio neapmokestinamas pajamų dydis (NPD) nepriklausomai nuo to, kokiu darbo būdu gaunamos pajamos. Pasak jo, nors tam tikras MMA ir NPD suvienodinimas ateityje numatomas, šeimoms jis turėtų būti įvestas anksčiau nei 2028 metai.

G.Nausėda.<br>J.Elinsko/ELTA nuotr.
G.Nausėda.<br>J.Elinsko/ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 20, 2023, 11:08 AM

„Pastaraisiais metais pasiekėme įspūdingą pažangą, didindami NPD. Netolimoje perspektyvoje jis turėtų susilyginti su MMA. Tai tik laiko ir politinės valios klausimas. Tačiau kodėl pirmiausia nepasirūpinus šeimomis su vaikais? Taikykime joms universalų minimalios algos dydžio NPD nepriklausomai nuo to, ar tėvai dirba samdomą darbą, ar patys sau susikūrė darbo vietą. Neabejoju, naudą pajustume labai greitai. Svarbiausia – ją pirmosios patirtų Lietuvos šeimos su vaikais“, – antradienį, birželio 20 d., Seime skaitydamas metinį pranešimą teigė G.Nausėda.

Šiuo metu NPD taikomas tik su darbo santykiais arba jų esmę atitinkančiais santykiais susijusioms pajamoms.

Prezidentas pabrėžė, kad tokia priemonė svarbi sprendžiant Lietuvos demografinius iššūkius ir pašalinant šeimos ignoravimą vykdome politikoje. Anot jo, tokiomis ir panašiomis priemonėmis Lietuva galėtų tapti ES valstybe, kurioje vykdoma politika yra šeimoms palankiausia.

„Artimiausioje ateityje mums teks spręsti dar sudėtingesnius demografinius iššūkius. Jau dabar akivaizdu, kad pavienių idėjų, tokių kaip subalansuotas imigracijos skatinimas, nepakanka. Šeimos politika Lietuvoje lieka podukros vietoje. Šeimas prisimename tik per Motinos ar Tėvo dieną, gal dar vaikų gynimo šventes. O kodėl neužsibrėžus išties ambicingo tikslo – pavyzdžiui, tapti šeimoms draugiškiausia ES valstybe?“, – sakė jis.

Naujienų agentūra ELTA primena, kad gegužės mėnesį Finansų ministerija pasiūlė, kad MMA 2024 metais augtų 10 proc. ir siektų 924 eurus neatskaičius mokesčių. Dėl to artimiausiu metu turėtų sutarti Vyriausybė.

Tokiam siūlymui anksčiau pritarė Trišalė taryba. Kartu taryba pasiūlė NPD didinti 20 proc., tokiu atveju jis nuo 2024 m. būtų 751 euras. Tačiau įstatymiškai dėl NPD galės spręsti parlamentas bei tą daryti rudenį, vykstant svarstymams dėl 2024 m. biudžeto.

Taip pat Finansų ministerijos mokesčių reformos projekte numatomas NPD ir MMA suvienodinimas iki 2028-ųjų. Tais metais numatoma, kad NPD ir MMA galėtų siekti beveik 1200 eurų.

Skaičiuojama, kad kitais metais sprendimas kainuotų apie 200 mln. eurų, o iki 2028 m. jo našta valstybės biudžetui pasiektų 573 mln. eurų.

Nuo 2023 m. pradžios MMA augo iki 840 eurų, t. y. 15 proc. nuo buvusių 730 eurų, minimalusis valandinis atlygis didinamas iki 5,14 euro vietoje praeitais metais nustatyto 4,47 euro. Minimalus valandinis atlygis didėjo 0,67 euro, arba taip pat apie 15 proc. NPD nuo 2023 m. sausio 1 d. Lietuvoje – 625 eurai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.