Lietuviai įvardijo, koks atlyginimas juos tenkintų: „Už esamas algas neįmanoma išgyventi“

Vyriausybė pritarė, kad kitais metais minimali mėnesio alga (MMA) turėtų didėti iki 924 eurų neatskaičius mokesčių, nors gyventojai mano, kad MMA turėtų siekti mažiausiai 1 tūkst. eurų „į rankas“. Tuo metu kai kurie ekonomistai atkreipia dėmesį, kad nuo kitų metų padidinti atlygnimus būtų pernelyg drąsu, mat ekonomika dar nespėjo atsigauti.

Vyriausybė pritarė, kad kitais metais MMA turėtų didėti iki 924 eurų neatskaičius mokesčių.<br>Lrytas.lt koliažas.
Vyriausybė pritarė, kad kitais metais MMA turėtų didėti iki 924 eurų neatskaičius mokesčių.<br>Lrytas.lt koliažas.
Vyriausybė pritarė, kad kitais metais MMA turėtų didėti iki 924 eurų neatskaičius mokesčių.<br>V.Skaraičio nuotr.
Vyriausybė pritarė, kad kitais metais MMA turėtų didėti iki 924 eurų neatskaičius mokesčių.<br>V.Skaraičio nuotr.
Vyriausybė pritarė, kad kitais metais MMA turėtų didėti iki 924 eurų neatskaičius mokesčių.<br>T.Bauro nuotr.
Vyriausybė pritarė, kad kitais metais MMA turėtų didėti iki 924 eurų neatskaičius mokesčių.<br>T.Bauro nuotr.
A.Izgorodinas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
A.Izgorodinas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 29, 2023, 11:08 AM, atnaujinta Jun 29, 2023, 1:08 PM

Metinė infliacija Lietuvoje pirmą kartą nuo 2021 m. sumažėjo iki vienaženklio skaičiaus ir siekia kiek daugiau nei 8 proc. Anot ekonomisto Aleksandro Izgorodino, tokį pokytį lėmė kritusios elektros ir dujų kainos, kurios, palyginti su praėjusių metų pabaiga, dabar yra daug mažesnės. Jos daro įtaką ir prekių bei paslaugų kainoms – jos taip pat kiek mažėja.

Tačiau gyventojai tikina, kad išgyventi vis tiek sunku. Dabar MMA siekia 840 eurų neatskaičius mokesčių arba 633 eurų jau po mokesčių, visgi gatvėje kalbintieji mano, kad minimalus užmokestis turėtų būti kone dukart didesnis.

„Viskas brangsta, už esamas algas neįmanoma išgyventi, reikėtų mažiausiai 1 tūkst. eurų“, – sakė vyriškis.

„Minimali alga turėtų siekti bent 1 tūkst. eurų, jei lygintume su užsieniu. O čia ir darbo sąlygos kitos – žmogus daugiau dirba, mažiau gauna“, – rėžė ir kitas „Lietuvos ryto“ televizijos kalbintas praeivis.

1 tūkst. eurų ir kitai praeivei pasirodė tinkama suma: „Išgyventi yra sudėtinga. Vyresniems žmonėms ir už vaistus, ir už daktarus, žmonėms ir už butą reikia mokėti. Viskam reikia pinigų.“

Vyriausybė pritarė, kad MMA didėtų 10 proc., o neapmokestinamasis pajamų dydis (NPD) – 20 proc. Todėl minimali alga nuo kitų metų siektų 924 eurus iki mokesčių arba 709 eurus „į rankas“.

Lietuvos bankas anksčiau siūlė didinti minimalią algą iki 953 eurų, tačiau finansų ministrė Gintarė Skaistė teigia – didesnis algos kėlimas nebuvo svarstytas atsižvelgus į ekonomikos lėtėjimą.

„Įvertinus ekonominio ciklo būklę, neapibrėžtumą ir tai, kad ekonomika lėtėjo tiek praėjusių metų pabaigoje, tiek šių metų pradžioje, buvo pasiūlytas dviejų sprendimų junginys – daugiau didinti NPD ir leisti, kad pajamos augtų daugiau negu 10 proc., kas įvyktų padidinus tik MMA“ – kalbėjo ji.

Kaip minėjo Lietuvos banko valdybos narys Simonas Krėpšta, NPD nėra nutolęs nuo Lietuvos banko apskaičiuoto dydžio. Žvelgiant iš makroekonominės pusės, toks NPD dydis suteiks impulsą didėti vidutiniam atlyginimui, bet nesukels per didelio spaudimo įmonėms, kad tektų mažinti darbo vietų skaičių.

Vis tik A.Izgorodinas MMA didinimą vertina skeptiškai.

„Toks procentas man neatrodo techninis, tai pakankamai didelis padidėjimas, turint omenyje, kad tiek eksportuojančios, tiek ir vidaus rinkose dirbančios įmonės mato užsakymų kritimą. Be to, ir palūkanos yra pakilusios“, – komentavo jis.

Anot ekonomisto, MMA didinimas reikštų papildomą naštą ir sunkumus smulkioms ir vidutinėms įmonėms, kurios dirba regionuose.

„Dabar kelti minimalią mėnesinę algą būtų gana rizikinga. Galbūt reikėtų palaukti, kol ekonominė situacija Lietuvoje stabilizuosis ir ekonomika ims atsigauti“, – svarstė A.Izgorodinas.

Minimalų ar mažesnį darbo užmokestį Lietuvoje gauna apie 109 tūkst. darbuotojų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.