Opozicija nenurimsta dėl mokesčių reformos: prašys ekspertų ją įvertinti

Seimo opozicinių frakcijų atstovai prašys ekspertinio mokesčių reformos teisinio reguliavimo įvertinimo.

A.Širinskienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
A.Širinskienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Augustė Lyberytė

Jun 29, 2023, 10:58 AM, atnaujinta Jun 29, 2023, 12:11 PM

Kaip Eltai teigė Mišrios Seimo narių grupės seniūnė Agnė Širinskienė, raštą, adresuotą parlamento Biudžeto ir finansų komitetui (BFK), pasirašė visų mažumos frakcijų atstovai – iš viso iniciatyvą palaikė 47 politikai.

„Įvertinę tai, kad mokesčių reformos įstatymų projektų paketu siekiama iš esmės pakeisti teisinį reguliavimą, o šio paketo rengėjas, Lietuvos Respublikos Vyriausybė, nepateikė teisinio reguliavimo poveikio reguliavimo visoms sritims, asmenims ar jų grupėms, kuriems bus taikomas numatomas teisinis reguliavimas, išsamaus vertinimo, prašome atlikti numatomo teisinio reguliavimo poveikio vertinimą“, – teigiama BFK skirtame rašte.

Parlamentarai prašo įvertinti, kokį poveikį smulkiam ir vidutiniam verslui, viduriniai klasei bei Lietuvos konkurencingumui pasaulyje turės siūlomi mokestiniai pakeitimai. Taip pat siekiama atsakyti į klausimą, ar vykdoma mokesčių pertvarka neskatins atsisakyti individualios veiklos, imtis verslo iškėlimo į aplinkines valstybes arba mokesčių vengimo. Be to, keliamas klausimas, kaip siūlomas reguliavimas atsilieptų regionų plėtrai ir užsienio investicijoms.

Remiantis Seimo statutu, jei į pagrindinį klausimą svarstantį komitetą kreipiasi daugiau nei 29 parlamentarai, šis privalo kreiptis į valstybinius mokslinių tyrimų institutus, aukštąsias mokyklas ar inicijuoti viešą kvietimą ekspertams, prašydamas pateikti numatomo teisinio reguliavimo poveikio vertinimo išvadą dėl įstatymo projekto. Išvada turi būti pateikiama bent per 10 darbo dienų, tačiau terminas neturėtų būti ilgesnis nei 30 darbo dienų. Ekspertinė išvada yra įstatymo projektą lydintis dokumentas, kuris su kitais teisės aktais pristatomas svarstymų komitetuose ir Seimo posėdyje metu.

ELTA primena, kad antradienį Seimas po pateikimo pritarė daug diskusijų sukėlusiam mokesčių pertvarkos paketui.

Vyriausybės teikiamoje mokesčių reformoje numatomi keturi Finansų ministerijos inicijuojami įstatymų pakeitimai bei trys – Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos. Juose – pokyčiai individualia veikla užsiimantiems žmonėms, lengvatų reguliavimas, Nekilnojamo turto mokesčio įstatymo pakeitimai bei minimalios nedarbo socialinio draudimo išmokos nustatymas.

Premjerė sureagavo į opozicijos prašymą

Premjerė Ingrida Šimonytė sako nematanti problemos dėl to, kad opozicija paprašė Seimo Biudžeto ir finansų komitetą (BFK) inicijuoti mokesčių reformos ekspertinį vertinimą.

„Aš tikrai nematau jokios problemos dėl to todėl, kad tam ir buvo pateikti įstatymai dabar, kad visą vasarą galėtų tęstis diskusijos. Tikrai manau, kad per vasarą gali atlikti ir ekspertinį vertinimą. Tada dar rudeniui bus taip pat ir ekspertinis vertinimas. Nebijau jokių ekspertinių vertinimų“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė I. Šimonytė.

Visgi, ji pažymėjo, kad ekspertinį teisinio reguliavimo vertinimą turėtų pateikti nepriklausomi specialistai, o ne verslo atstovai.

„Su sąlyga, kad tai bus ne verslo darbdavių konfederacijos ekspertinis vertinimas, ne pramonininkų konfederacijos ekspertinis vertinimas, ne investuotojų forumo ekspertinis vertinimas, o tikrai nepriklausomų ekspertų vertinimas – tikrai nematau, ko čia reikėtų bijoti“, – akcentavo ji.

BFK pirmininkas siūlo kreiptis į Lietuvos banką

BFK pirmininkas, konservatorius Mindaugas Lingė Eltai nurodė, kad asmeniškai nemato poreikio kreiptis į ekspertus, mat, pasak jo, įvairios tarptautinės organizacijos nuolat vertina Lietuvos mokestinę sistemą bei teikia savo rekomendacijas. Visgi, aiškino Seimo narys, jeigu papildomos nuomonės padės įtikinti skeptiškai mokestinius pokyčius vertinančius parlamentarus, ekspertinis vertinimas būtų naudingas.

„Paties vertinimo poreikio asmeniškai nematyčiau. Didelės ekspertinės organizacijos, tame tarpe ir tarptautinės, daug metų išsako ir atlieka panašius vertinimus – ar tai būtų Pasaulio bankas, EBPO ar ta pati Europos Komisija“, – Eltai komentavo jis.

„Bet jeigu papildomai kažkam dar padėtų iš opozicijos įsitikinti dėl siūlomų sprendimų reikalingumo, būtinumo – tikrai nematyčiau jokios problemos, kad būtų pasisakyta ir mūsų ekspertų“, – aiškino BFK vadovas.

Jis antrino premjerei, nurodydamas, kad laikas kreiptis į specialistus taip pat yra dėkingas ir įstatymų projektai nebus vilkinami.

„Laikas tam yra dėkingas, kai projektai dar tik pradėti svarstyti“, – sakė M. Lingė.

Todėl, tęsė jis, jo vadovaujamas komitetas kitą savaitę priims sprendimą dėl kreipimosi į ekspertus. M. Lingė siūlo teisinio reguliavimo vertinimo prašyti Lietuvos banko.

„Mano siūlymas būtų kreiptis į Lietuvos banką, kuris šiuo atveju būtų kompetentingiausia institucija, savyje turinti ir nepriklausomumą, ir gerą mokestinių, finansų, ekonomikos sričių ekspertų profesionalų ratą“, – tvirtino konservatorius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.