Kriptovaliutos: pelnas, nuostoliai, rizikos mažinimas

Investavimas į kriptovaliutas per paskutinį penkmetį žaibiškai išpopuliarėjo bei patyrė ne vieną „aukso karštinę“. Tiesa ta, jog dalis investavusiųjų uždirbo itin didelio pelno, o dalis – prarado dalį ar net visas turėtas santaupas.

Finansinius produktus lyginanti platforma Financer.com Lietuva sako, jog kriptovaliutos – tradicinių valiutų alternatyva, kuriai, skirtingai nuo įprastų valiutų, negali daryti įtakos vyriausybė ar pašaliniai asmenys.
Finansinius produktus lyginanti platforma Financer.com Lietuva sako, jog kriptovaliutos – tradicinių valiutų alternatyva, kuriai, skirtingai nuo įprastų valiutų, negali daryti įtakos vyriausybė ar pašaliniai asmenys.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 30, 2023, 10:00 AM

Vis dėlto, atrodo, jog aukšta rizika žmonių nuo kriptovaliutų neatbaido – kripto rinka palaipsniui plečiasi, o dabartinė bendra kriptovaliutų rinkos kapitalizacija viršija 1 trilijioną JAV dolerių.

Tačiau ar vis dar yra realu uždirbti iš kriptovaliutų? Kokią riziką teks prisiimti? Kaip sumažinti tokio investavimo riziką?

Kas yra kriptovaliutos?

Nors apie šias skaitmenines valiutas yra girdėję daugelis lietuvių, vis dėlto retas žino, kas tai tiksliai yra.

Finansinius produktus lyginanti platforma Financer.com Lietuva sako, jog kriptovaliutos – tradicinių valiutų alternatyva, kuriai, skirtingai nuo įprastų valiutų, negali daryti įtakos vyriausybė ar pašaliniai asmenys.

Tai yra, kriptovaliutoms nėra reikalingas tarpininkas tarp siuntėjo bei gavėjo (pvz. bankas) – vietoj to, kriptovaliutos naudoja stiprią kriptografiją, užtikrinančią saugius ir anonimiškus sandorius, kaip ir naujų valiutos vienetų kūrimą ir reguliaciją.

Kripto rinka – auga žaibiškai

Financer.com Lietuva vadovas Augustas Šilanskas sako, jog kriptovaliutos yra itin greitai auganti rinka, patyrusi ne vieną spartaus populiarėjimo etapą.

Pavyzdžiui, Мorningstar duomenimis, vien 2021 metais kripto pasaulis patyrė tikrą karštinę – bendra kriptovaliutų rinkos kapitalizacija šoko nuo $350 milijardų iki $1.5 trilijono. Tai yra net 328% priaugis.

A.Šilansko teigimu, toks šuolis įvyko dėl karantino, vis platesnės kriptovaliutų integracijos kasdieniame gyvenime, o taip pat ir NFT bei DeFi populiarėjimo, kaip ir FOMO (fear of missing out).

Didėjant susidomėjimui, auga ir paklausa, o jei paklausa tampa didesnė už pasiūlą – kyla kriptovaliutų kainos.

Rinkos susitraukimai

Tiesa, aptarti spartaus augimo etapai nėra amžini – kalbinami Financer.com kripto ekspertai sako, jog nors kriptovaliutų rinka auga, tai vyksta bangomis, kuriose taip pat būna ir susitraukimų.

Geras pavyzdys – 2022 metais įvykęs Kripto rinkos susitraukimas. Tuo metu rinkos kapitalizacija susitraukė daugiau nei $500 milijardų dolerių, bei smarkiai nuvertėjo beveik visos kriptovaliutos. Anot pašnekovų, tai įvyko dėl vienos didžiausių pasaulio kripto keityklų, FTX, bankroto.

FTX susidūrus su likvidumo problemomis bei paskelbus bankrotą, platformos investuotojai prarado net $8 milijardus dolerių kapitalo. A.Šilansko nuomone, tai ne tik supykdė investuotojus, bet ir sudrebino pasitikėjimą kriptovaliutomis – dėl to dar sparčiau krito ir visa rinkos kapitalizacija, BTC bei kitų žetonų kainos.

Pašnekovai sako, jog šiuo metu rinka stabilizavosi ir nenukrito iki prieš 2021 metų bumą buvusio lygio.

Uždarbio galimybės

Paklausti, kokios yra realios uždarbio iš kriptovaliutų galimybės, Financer.com ekspertai atsako, jog kriptovaliutos gali būti itin pelningos – svarbiausia atlikti analizę ir suprasti krentančią riziką.

Pašnekovai sako, jog net sudėtingos situacijos rinkoje metu galima gauti ženklaus pelno – kaip pavyzdį ekspertai pateikia Nest Protocol, 2022 metais patyrusį 232% augimą.

Palyginus, tais pačiais metais pasaulio didžiausia kriptovaliuta BitCoin patyrė net -60% kritimą.

Financer ekspertai sako, jog dar didesnės galimybės atsiveria vadinamosios bulių rinkos (pozityviai nusiteikusių investuotojų) metu – 2021 metais kriptovaliuta Solana investuotojams suteikė net apie 11 000% grąžos.

Tai reiškia, jog tinkamu metu 1 000 eurų investavę asmenys dar tais pačiais metais galėjo atsiimti apie 110 000 eurų pelno.

Kriptovaliutų nuostoliai

Financer.com pašnekovai taip pat primena, jog kriptovaliutos yra itin aukštos rizikos investicija.

Prieš renkantis išbandyti investavimą kripto pasaulyje, svarbu įvertinti ne tik potencialią grąžą, bet ir galimus nuostolius dėl didelių rinkos svyravimų.

Kaip pavyzdį pašnekovas Augustas Šilanskas pateikia Avalanche kriptovaliutą – nors 2021 metais žetono AVAX kaina pakilo nuo 2.63€ iki daugiau nei 119€ bei atnešė milžiniško pelno, jau 2022 metais kriptovaliuta patyrė net apie -90% kritimą (nuo 96€ iki 10€).

Tai reiškia, jog ta pati kriptovaliuta galėjo būti ir ypač pelninga, ir neapsakomai nuostolinga – priklausomai nuo to, kada investuotojas įsigijo šios kriptovaliutos bei kada turimus žetonus pardavė.

Investavimo rizika – kaip ją sumažinti?

Priimti sprendimą dėl to, ar verta investuoti į kriptovaliutas, gali tik pats investuotojas. Galų gale, tik jis gali būti atsakingas už prisiimamą riziką.

Vis dėlto, jei būtų priimtas sprendimas išbandyti investavimą į kripto, yra svarbu imtis visų įmanomų priemonių tam, jog būtų kuo labiau sumažinta investavimo rizika.

Financer.com pašnekovai pateikia keletą patarimų, padėsiančių išvengti dažniausiai daromų klaidų.

1. Investuokite tik maža dalimi kapitalo

Visų pirma, svarbu investuoti tik tomis lėšomis, kurias galite sau leisti prarasti.

Juo labiau, ekspertų nuomone kriptovaliutos turėtų sudaryti tik nedidelę dalį investicinio portfelio – turimų investicijų pagrindą turėtų sudaryti žemesnės rizikos produktai kaip indėliai, ETF fondai ir panašiai.

2. Nepasiduokite „aukso karštinei“

Visų antra, nevertėtų pasiduoti vadinamam FOMO (Fear Of Missing Out) – baimei praleisti uždarbio galimybę bei vėliau gailėtis.

Ekspertai pataria nepulti sekti paskui minią – ekspertų teigimu, emocijomis pagrįstas investavimas dažniausiai būna nuostolingas. Tokia „aukso karštinė“ ženkliai išpučia kriptovaliutų kainas, o kai toks burbulas sprogsta – atneša nemažų nuostolių investuotojams.

3. Neskubėkite parduoti

Žinoma, taip pat svarbu ir mokėti suvaldyti savo emocijas ir rinkos nuosmukio metu. Tai yra, jei laikomų žetonų kaina pradeda kristi, svarbu gerai pasverti situaciją prieš puolant pardavinėti žetonus su nuostoliu.

Analitikų teigimu, neretai didžiausius nuostolius patiria tie investuotojai, kurie skuba parduoti krentančius žetonus – kriptovaliutos dažnai atsigauna, o žetonus pardavę investuotojai lieka be nieko.

4. Atlikite savo analizę

Galiausiai, ekspertai pataria atlikti savo analizę bei investuoti pasvertai – yra svarbu suvokti dominančios kriptovaliutos veikimo principus, realų panaudojimą, kūrėjų numatomą vystymą, valiutos perspektyvas.

Paprastai tariant, svarbu turėti svarų pagrindimą, kodėl tikite, jog pasirinkta kriptovaliuta patirs sėkmę – taip ženkliai sumažinsite riziką prarasti lėšas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.