S. Strockytė-Varnė. Ar apsimoka investuoti į išskirtinį turtą ir ar tai – rizikinga?

Kalbėdami apie investicijas, dažniausiai galvojame apie nekilnojamąjį turtą, akcijas, obligacijas ar investicinius fondus. Tačiau kai kurie žvalgosi į su išskirtiniais pomėgiais susijusį turtą: vyną, meno kūrinius ar komiksų knygeles. Kas slepiasi už tokio pasirinkimo romantikos: didelė grąža ar didelė rizika?

Kai kurie žvalgosi į su išskirtiniais pomėgiais susijusį turtą ir investavimą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kai kurie žvalgosi į su išskirtiniais pomėgiais susijusį turtą ir investavimą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

SEB banko asmeninių finansų ekspertė Sigita Strockytė-Varnė

2023-06-30 11:56

Investuoti teks ir į kolekcijos išlaikymą

2017-ųjų „Avenue Foch“ šampano butelis yra laikomas brangiausiu šampanu pasaulyje – 2022 metais aukcione jis parduotas už 2,5 mln. JAV dolerių. Kiti vertingiausi pasaulio vynai parduodami ir už kelis šimtus, ir už keliolika tūkstančių.

Kaip didžiausias privalumas investuoti į vyną dažniausiai įvardijama investicijų portfelio diversifikacija, nes vyno vertės nelemia ekonominiai rezultatai ar centrinių bankų sprendimai. Čia svarbiau derlius, oro sąlygos ir pasiūlos bei paklausos santykis. Nenuostabu, kad ne vienas investuotojas pasvajoja apie vyno kolekcijai skirtą rūsį.

Vis dėlto renkantis investicijas į vyną iš pat pradžių būtinas didelis kapitalas – keliolika tūkstančių eurų pirmiesiems vynams. Suma padidės dėl transportavimo išlaidų. Namų spintelėje kolekcinio vyno nepalaikysi – teks įsirengti specialiai tam skirtas patalpas ir pagalvoti apie kolekcijos draudimą.

Nors investuojant į vertybinius popierius laikas irgi svarbus veiksnys, investuodami į vyną turite nusiteikti jį išlaikyti bent dešimtmetį, kad pasiektumėte jo tikrąją vertę.

Meno rinkoje prireiks sėkmės ir kontaktų

Žmogaus Voro ar Betmeno nuotykius paversti sėkminga investicija taip pat nėra paprasta – didelė investicijų į komiksų knygeles grąža priklauso ne tik nuo atliktų namų darbų, bet ir nuo sėkmės.

Didžiausia rizika – kaip atrasti tinkamus investicijai komiksus: rinktis senesnes knygeles, kurių vertė jau yra pakilusi, tikintis, kad ilguoju laikotarpiu dar labiau kils, ar sekti naujienas rinkoje – nusipirkti dar neišpopuliarėjusių komiksų knygų, laukti naujų filmų apie komiksų personažą išleidimo? Tačiau knygelių vertė priklauso nuo paklausos ir yra labai subjektyvi. Pirmuoju atveju komikso kaina bus didesnė, todėl gali būti sunkiau susigrąžinti investiciją. Antruoju – nauji komiksai prieinami ir perkami daugelio, todėl didėja konkurencija, o esant didesnei pasiūlai uždirbta suma gali būti mažesnė.

Panašios problemos ir su kitais meno kūriniais: paveikslais, skulptūromis ar instaliacijomis. Nors meną galima vadinti viena iš labiausiai įprastų investavimo formų, tapti meno kūrinių kolekcininku – ne pati lengviausia užduotis. Čia prireiks ne tik nemažo pradinio kapitalo, bet ir daug žinių, patirties, kontaktų su įtakingais žmonėmis ir prieigos prie specialių aukcionų. Meno vertė yra subjektyvi ir ilguoju laikotarpiu gali visiškai pasikeisti dėl menininko reputacijos, kūrinio būklės ar paprasčiausių naujų vėjų meno rinkoje.

Vertybinių popierių galia

Tradicinės investicijos yra likvidesnės. Parduoti paveikslą už tinkamą kainą gali užtrukti ir metus, kai vertybinių popierių rinkose sandoriai vyksta kiekvieną dieną. Vertybiniams popieriams būdingos didelės diversifikavimo galimybės – kiekvienas gali investuoti į įvairius sektorius, pramonės šakas ar regionus ir taip sumažinti tikėtiną riziką.

Be to, įprastas investicijas prižiūri valstybės institucijos, įmonės privalo reguliariai teikti finansines ataskaitas, todėl investuotojai čia labiau apsaugomi nuo sukčiavimo, gali tikėtis daugiau skaidrumo, lengviau gauti tikslius duomenis apie įmonių veiklą ir finansinius rezultatus. Investuojant tradiciškai žinių prireiks, tačiau jų įgyti – daug paprasčiau.

Investicijos į vertybinius popierius, skirtingai negu į vyno, meno ar komiksų knygelių kolekcijas, prieinamos kiekvienam. Kiekvienas gali rinktis pageidaujamą įmokų sumą, riziką, aktyvų ar pasyvų valdymą. Pavyzdžiui, naudojantis SEB banko investicijų roboto pagalba investuoti galima pradėti vos nuo vieno euro, o kaupti trečios pakopos pensijų fonduose – nuo 20 eurų per mėnesį.

Visi investavimo būdai susiję su rizika, kurią svarbu nustatyti. Fiziškai apčiuopiami dalykai – vynas, paveikslai ir komiksų knygelės – dažnam kelia šiltesnius jausmus negu investuoto turto vertę interneto banko platformoje nurodantys skaičiai. Bet, kai visas pasaulis stebi aukštyn šaunančią bendrovės „Nvidia“ akcijų vertę, gera žinoti, kad šios įmonės turto dalis yra ir jūsų investiciniame fonde.

SEB bankas primena, kad investicijos yra susijusios su rizika. Taikomi mokesčiai, susiję su teikiamomis paslaugomis.

SEB bankas rekomenduoja susipažinti su taikomomis sąlygomis ir prireikus pasikonsultuoti su banko specialistu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.