Pasiskolinus teks grąžinti dvigubai: greitieji kreditai gali ne tik pagelbėti, bet ir įklampinti

Gauti greitąjį kreditą nesudėtinga, tačiau jo grąžinimas gali tapti tikru iššūkiu. Visgi finansų ekspertai tikina, kad saugiklių dabar užtektinai, o ir svetimu vardu niekas už jus nepasiskolins.

Greitieji kreditai – finansinė pagalba ar mažas pajamas gaunančių gyventojų skolų gesinimas?<br>M.Patašiaus nuotr.
Greitieji kreditai – finansinė pagalba ar mažas pajamas gaunančių gyventojų skolų gesinimas?<br>M.Patašiaus nuotr.
Greitieji kreditai – finansinė pagalba ar mažas pajamas gaunančių gyventojų skolų gesinimas?<br>J.Butkutės nuotr.
Greitieji kreditai – finansinė pagalba ar mažas pajamas gaunančių gyventojų skolų gesinimas?<br>J.Butkutės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 17, 2023, 6:44 PM

Prieš 16 metų pradėjusios veikti greitųjų kreditų bendrovės greitai išpopuliarėjo, dabar jų – 40. Dauguma priklauso Lietuvos, Latvijos ir Skandinavijos finansinėms grupėms.

Populiarumą tikriausiai lėmė tai, kad gauti greitąjį kreditą ne taip ir sudėtinga. Dabar užtenka tik parašyti žinutę telefonu, užpildyti paraišką internetu ar finansų įstaigos skyriuje.

Visgi tai gali būti pavojinga, mat, jei asmuo laiku negrąžina greitojo kredito ir dar su didelėmis palūkanomis, rizikuoja netekti savo turto.

Su tuo susidūrė ir Šiaurės Aukštaitijos miestelio gyventoja. Tačiau istorija nepaprasta – viena moteris paprašė kaimynės paimti net kelis kreditus savo vardu, tačiau laiku nemokėjus palūkanų bankas ėmė spausti geradarę.

„Lietuvos ryto“ televizijos reporterė nuvyko į miestelį paklausti moters, kodėl gaudama mažas pajamas vis tiek ėmė greitąjį kreditą, ar galvojo, kaip kas mėnesį mokėdama 87 eurus palūkanų įstengs šį pasiskolinimą grąžinti.

Su ja susitikti nepavyko, „Lietuvos ryto“ televizijos žurnalistę ir operatorių moters vyras užpjudė šunimi.

Dažniausiai skolinama nuo 50 iki 3 tūkst. eurų, bet štai grąžinti jau reikia dvigubai didesnę sumą. Visgi neretai gyventojai ima net kelis greituosius kreditus, o negalėdami jų grąžinti skolinasi vėl ir taip patenka į užburtą ratą.

Tačiau finansininkai aiškina, jog, jeigu klientas nesugeba laiku grąžinti skolos, siūloma sumažinti įmokos sumą, paskolą atidėti 3 mėn. arba restruktūrizuoti ją.

Eimantas Palionis, „General Financing banko“ departamento direktorius, taip pat patikino, jog prieš skolindami tikrina kliento mokumą ir užtikrino, kad kito asmens vardu paskolos paimti neįmanoma.

„Yra kelių lygių tikrinimai, tikrina ir tapatybės dokumentą, tad nebent asmuo labai panašus į dokumento nuotraukoje esantį žmogų. Bet toks atvejis būtų traktuojamas kaip sukčiavimas ir tokias situacijas jau sprendžia atitinkamos institucijos“, – komentavo E.Palionis.

Greitųjų kreditų rinką prižiūrinčio Lietuvos banko atstovė Rasa Stalilionienė nurodė, jog prieš skolindamos finansų įstaigos turėtų tikrinti klientų mokumą atitinkamose duomenų bazėse. Svarbiausia, kad asmuo gautų pajamas paskutinius 4 mėnesius iki kredito išdavimo.

Anot jos, sugriežtinti reikalavimai iš tiesų padeda šiai greitųjų kreditų rinkai veikti skaidriau. Vieni iš sugriežtinimų – greitųjų kreditų nebegalima imti naktį, jie neišduodami nepilnamečiams, yra užkardymo programų, kad kreditas nebūtų paimtas prieš kito asmens valią.

R.Stalilionienė taip pat atkreipė dėmesį į tai, kad finansų įstaigų imami sutarties sudarymo bei kredito administravimo mokesčiai neturi viršyti paskolos sumos. Tačiau daugelis apie tai turbūt net nežino.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.