Mano, kad dėl kolektyvinių susitarimų Lietuvoje retumo kenčia darbuotojų atlyginimai, darbo sąlygos

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkė Vilija Blinkevičiūtė tvirtina, kad Lietuvos dirbantieji kenčia blogesnes darbo sąlygas nei įprasta Europos Sąjungoje (ES) dėl kolektyvinių susitarimų trūkumo. Pasak jos, siekiant geresnių sąlygų darbe ir aukštesnių atlyginimų, būtina skatinti kolektyvines derybas ir kolektyvinių sutarčių sudarymą.

Tvirtina, kad Lietuvos dirbantieji kenčia blogesnes darbo sąlygas nei įprasta ES.<br>M.Patašiaus nuotr.
Tvirtina, kad Lietuvos dirbantieji kenčia blogesnes darbo sąlygas nei įprasta ES.<br>M.Patašiaus nuotr.
V.Blinkevičiūtė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
V.Blinkevičiūtė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Žygimantas Šilobritas

Jul 28, 2023, 9:59 AM

„Mes Europos Parlamente priėmėme direktyvą dėl deramo minimalaus atlyginimo ir ten vienas iš reikalavimų yra kolektyvinių derybų stiprinimas. Nes ten, kur yra kolektyviniai susitarimai ir derybos, ten darbuotojų atlyginimai, darbo atmosfera ir gyvenimo kokybė yra daug geresnė. To tikrai negalime pasakyti apie Lietuvos dirbančiuosius, nes labai mažai kolektyvinių derybų“, – penktadienį „Žinių radijui“ sakė V. Blinkevičiūtė.

Anot socialdemokratų pirmininkės, virš 800 tūkst. dirbančiųjų Lietuvoje gauna mažesnį nei vidutinį atlyginimą, todėl kolektyvinių sutarčių suteikiama galimybė užtikrinti geresnes algas ypač svarbi.

„Pasižiūrėkime į mūsų gyventojų, mūsų darbuotojų atlyginimus. Visai nesenai buvo pasirodęs tyrimas, kad virš 800 tūkst. mūsų darbuotojų gauna vidutinę ar žemesnę algą. Tai reiškia, kad mūsų darbuotojų atlyginimai yra labai maži, jie yra galbūt tik tai apie vidurį ar žemiau pagal ES vidurkį. Pajamų nelygybė yra be galo didelė, dalis žmonių uždirba labai daug, bet didžioji dalis gauna minimalią algą arba tik arti vidutinės algos“, – teigė ji.

„Vyriausybė nuolat kelia minimalią algą ir didėja biudžetininkų atlyginimai, tačiau jie ne visada didėja privačiame sektoriuje“, – pridėjo ji.

ELTA primena, kad kolektyvinė sutartis, tai pareigas ir atsakomybę nustatantis rašytinis susitarimas, kurį derybų būdu sudaro darbuotojų kolektyvai ar profesinės sąjungos ir darbdaviai ar jų organizacijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.