Prognozuoja, kad šis laikas bus geriausias darbo paieškoms – štai, kam daugiausia šansų

Įdarbinimo įmonėse vasarą – jau įsibėgėjusios darbuotojų paieškos rudens sezonui. Kadangi šiltasis sezonas jau ritasi į pabaigą ir netrukus jį pakeis ruduo, darbo rinka taip pat patirs pokyčių. Įdarbinimo įmonių atstovų teigimu, rudens vidurys bus pats geriausias metas susirasti darbą – kai kurie sektoriai jau dabar aktyviai ieško pastiprinimo.

Vidurvasarį darbo paklausa dažniausiai sumažėja, o rugpjūtį ima augti iki spalio mėnesio.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vidurvasarį darbo paklausa dažniausiai sumažėja, o rugpjūtį ima augti iki spalio mėnesio.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vidurvasarį darbo paklausa dažniausiai sumažėja, o rugpjūtį ima augti iki spalio mėnesio.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vidurvasarį darbo paklausa dažniausiai sumažėja, o rugpjūtį ima augti iki spalio mėnesio.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vidurvasarį darbo paklausa dažniausiai sumažėja, o rugpjūtį ima augti iki spalio mėnesio.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vidurvasarį darbo paklausa dažniausiai sumažėja, o rugpjūtį ima augti iki spalio mėnesio.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
A.Francas.<br>Lrytas.lt archyvo nuotr.
A.Francas.<br>Lrytas.lt archyvo nuotr.
D.Lapėnienė.<br>„Headex Group“ nuotr.
D.Lapėnienė.<br>„Headex Group“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Aug 31, 2023, 4:12 PM, atnaujinta Aug 31, 2023, 4:13 PM

Užimtumo tarnybos duomenimis, per birželį skelbė mažiau darbo pasiūlymų, tačiau buvo ir mažiau įdarbintų darbo ieškančių gyventojų.

Liepos 1 d. duomenimis, šalyje dirbo 1,47 mln. asmenų – 5,8 tūkst. daugiau nei prieš mėnesį. Labiausiai dirbančiųjų skaičius išaugo apgyvendinimo ir maitinimo paslaugų, didmeninės ir mažmeninės prekybos, transporto ir saugojimo sektoriuose.

„Vidurvasarį darbo paklausa dažniausiai sumažėja, o rugpjūtį ima augti iki spalio mėnesio, po to vėl smunka artėjant žiemos sezonui, kai mažėja darbuotojų poreikis statybos, žemės ūkio sektoriuose, taip pat veiklose, kur žmonės dirba terminuotus, laikinus darbus“, – portalui lrytas.lt dėstė Užimtumo tarnybos atstovė spaudai Milda Jankauskaitė.

Visgi baigiantis vasaros sezonui ir prasidedant žvarbesniems orams, sumažėja darbuotojų skaičius apgyvendinimo ir maitinimo sektoriuose.

Rudenį daugiau darbuotojų pradedama ieškoti žemės ūkio įmonėse, o žiemos pradžioje – didmeninės ir mažmeninės prekybos, transporto ir saugojimo sektoriuose dėl kalėdinės prekybos ir didėjančių siuntų srautų.

Palankiausias laikas darbo paieškoms – rudens vidurys

Tarptautinės įdarbinimo įmonės „HEADEX Group“ atrankų departamento vadovė Dovilė Lapėnienė, apžvelgdama šios vasaros darbo rinkos tendencijas, teigė, jog situacija jau grįžusi į priešpandeminius laikus. Laikinai įdarbinamų darbuotojų skaičius tiek praėjusią, tiek šią vasarą buvo panašus.

„Dėl išaugusio darbuotojų poreikio vasaros sezonu bei padidėjusios darbo pasiūlos, rasti tinkamą darbuotoją yra sudėtingiau. Su didesniais iššūkiais ieškant darbuotojų susidūrė įmonės, veikiančios mažesniuose miesteliuose, kur pati darbuotojų rinka yra siauresnė.

Dėl šios priežasties, darbdaviai, norintys rasti konkrečių sričių specialistus, buvo priversti svarstyti vidinių mokymų programas, ieškoti būdų, kaip palengvinti šių darbuotojų integraciją darbo vietose ar kompensuoti transporto išlaidas iš aplinkinių miestų vykstantiems darbuotojams“, – portalui lrytas.lt komentavo atstovė.

Tačiau artėjantis ruduo turėtų atnešti gerų žinių ieškantiems darbo.

„Ieškantiems naujų darbo galimybių rudenį, palankiausias laikotarpis naujo darbo paieškoms yra rudens vidurys, kai didelė dalis gamybos, sandėliavimo ar logistikos įmonių ruošiasi artėjančiam šventiniam laikotarpiui bei su juo susijusiomis padidėjusiomis veiklos apimtimis.

Tuo metu darbo rinkoje ženkliai padidėja gamybos darbuotojų, gamybos operatorių, pakuotojų, prekių surinkėjų, lipdukų klijuotojų, krovėjų ir pagalbinių darbuotojų poreikis“, – pastebėjimais D.Lapėnienė.

Kai rudens sezonas jau baigiasi, išauga darbo skelbimų, kur ieškoma darbuotojų aptarnavimo sektoriuje: klientų aptarnavimo specialistų, pardavimo vadybininkų telefonu, salės darbuotojų, pardavėjų.

Anot personalo atrankos kompanijos „Alliance for recruitment“ partnerio Andriaus Franco, bendrovė taip pat jau vasarą pradeda rūpintis darbuotojų paieškomis rudens sezonui. Ši vasara darbo rinkoje nebuvo išskirtinė, tačiau ateinantis ruduo kol kas atrodo pozityvus: darbo vietų bus ir žemesnės, ir aukštesnės kvalifikacijos darbuotojams.

Tokių specialistų trūko ir dar trūks kurį laiką

Lietuvoje specialistų, vadovų trūkumas išlieka jau kurį laiką. Pasak A.Franco, karščiausios pozicijos, kur labiausiai trūksta darbuotojų yra informacinių technologijų, finansų ir apskaitos įmonėse. Prognozuojama, kad tokių specialistų darbo rinkai reikės dar bent 6–9 mėnesius.

Taip pat aktyviai ieškoma mechanikos, automatikos ar elektronikos inžinierių.

Be to, norima tokių specialistų, kurie moka anglų kalbą – toks reikalavimas tampa vis aktualesnis, nors anksčiau tai nebuvo darbdavių prioritetų sąraše.

„Kadangi įmonės jau dėlioja poreikius, matome, kad yra šioks toks atšalimas pramonės, gamybos tam tikrose srityse. Žinome, kad baldų pramonėje yra šiokių tokių iššūkių su eksporto rinkomis, bet tuo pačiu matome, kad automobilių ar metalo pramonėje darbuotojų poreikis vis dar yra.

Statybų sektoriuje kol kas nematoma stojimo ženklų – ten yra persiskirstymas nuo gyvenamosios statybos iki infrastruktūrinių didesnių projektų, bet statybininkai darbo turi“, – komentavo personalo atrankos kompanijos partneris.

„Neatsižvelgiant sezoną, visus metus paklausūs darbo rinkoje išlieka žmonės, atstovaujantys rečiau sutinkamų ir spec. gebėjimų reikalaujančias pozicijas: suvirintojai, gamybos operatoriai, linijos technikai, įvairios technikos vairuotojai ir pan. Šių specialybių darbuotojų atranka yra viena sudėtingiausių, todėl norint pritraukti trūkstamą specialistą yra reguliariai peržiūrimi šių pozicijų darbo užmokesčiai, kad išlikti konkurencingiems rinkoje ar išlaikyti jau turimus darbuotojus“, – vardijo tarptautinės įdarbinimo įmonės „HEADEX Group“ atrankų departamento vadovė.

Kodėl rudenį kai kurios įmonės ruošiasi priimti daugiau darbuotojų? Anot A.Franco, priežastis labai paprasta. Dauguma įmonių vasarą padaro tam tikrą pauzę ir atostogauja, o rūpesčius nukelia į rudenį, todėl ir reikia daugiau pastiprinimo sandėliuose, logistikoje, prekyboje.

Jei Lietuvos įmonės dirba su Skandinavais, kurie yra dideli investuotojai Lietuvoje, ten išeina atostogauti net ir mėnesiais, todėl darbas stoja mėnesiais.

Kalbėdamas apie atlyginimų pokyčius, jis pabrėžė, kad sezoniškumas tam įtakos neturi – tiksliau būtų kalbėti apie metinius pokyčius. Nors pernai algos didėjo apie 12 proc., o infliacija siekė ir 20 proc., didelių pokyčių galėjome ir nepajusti.

Tačiau šiuo metu situacija jau keičiasi: infliacija jau pasiekė vienaženklį skaičių, atpigo energetikos kaštai, todėl metinį atlyginimų augimą prognozuoja apie 8–10 proc. Be to, pastarieji penkeri metai, pasak A.Franco, buvo dėkingi darbuotojams, nes atlyginimai kilo.

Nors atlyginimų korekcijų būta ir užsienio šalyse, kur lietuviai emigruoja dėl darbo, algos niekur taip sparčiai nekilo, kaip kad Lietuvoje. Tad manoma, kad šie metai nusimato pozityvūs.

Visgi reikia pradėti kalbėti ir apie darbuotojus, kurie iš darbo išeina dėl savo amžiaus, o atsilaisvinusios vietos taip greitai neužsipildo. „Tai viena iš tendencijų, apie kurią mes nepakalbame, bet Lietuvoje ji yra“, – akcentavo jis. Pasak pašnekovo, darbo rinkai įtakos artimiausiais metais turės ir iš Ukrainos pabėgusių gyventojų sprendimai. Kadangi dalis jau grįžo į gimtinę ir didesnių pabėgėlių bangų nesitikima, atsiras daugiau laisvų vietų žemesnės kvalifikacijos reikalaujančiuose darbuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.