Ekonomistė: Vilniuje būstas vidutiniam namų ūkiui tampa nebeįperkamas

Vilniuje, kaip ir Taline, būstas tampa sunkiai įperkamas vidutiniam namų ūkiui, pastebi „Swedbank“ vyriausioji ekonomistė Latvijoje Liva Zorgenfreija.

Vilniuje būstas tampa sunkiai įperkamas vidutiniam namų ūkiui, pastebi „Swedbank“ vyriausioji ekonomistė Latvijoje.<br>V.Balkūno nuotr.
Vilniuje būstas tampa sunkiai įperkamas vidutiniam namų ūkiui, pastebi „Swedbank“ vyriausioji ekonomistė Latvijoje.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lukas Juozapaitis

2023-09-03 15:10

„Būsto įperkamumas nukrito drastiškai. Vilniuje ar Taline, gyvenamieji namai, taip pat ir butai, yra arti to, kad taptų nebeįperkami vidutiniam namų ūkiui. Latvijoje padėtis šiek tiek geresnė, bet Vilniuje ir Taline vidutinis namų ūkis nebegali išgalėti būsto“, – šį trečiadienį vykusiame „Swedbank“ ekonomikos forume teigė L. Zorgenfreija.

„Būsto rinkos aktyvumas nukritęs – labiausiai Taline ir Vilniuje, tačiau ir Rygoje“, – teigė ekonomistė.

Pasak jos, tą lėmė pastaraisiais metais Europos Centrinio Banko (ECB) vykdyta bazinių palūkanų normų kėlimo politika, smukusi naujo būsto rinka, taip pat ir mažėjusi Baltijos šalių gyventojų perkamoji galia.

„Privačių statybų, būsto sektoriuje matome, (...) kad mažėja išduodamų statybos leidimų. Gal mažiau Latvijoje, tačiau tikrai Lietuvoje ir Estijoje. Taigi, gyvenamųjų pastatų statybos apimtys atrodo silpnai.

Tai nėra staigmena, nes būsto sektorius sulėtėjo dėl aukštų bazinių palūkanų normų ir neapibrėžtumo ekonomikoje“, – kalbėjo L. Zorgenfreija.

Ekonomistės teigimu, šiuo metu pesimistinės vartotojų nuotaikos gerėtų pradėjus mažinti palūkanų normas, augant pajamoms.

„Swedbank“ prognozuoja, kad ECB rugsėjį palūkanų normas padidins paskutinį kartą, iki 4 proc., o kitų metų balandžio mėnesį jas jau pradės mažinti. Pagrindinė to priežastis – sparčiai mažėjanti infliacija ir stojantis ekonomikos augimas.

L. Zorgenfreija pažymėjo, jog pernai itin smukusi Baltijos šalių gyventojų perkamoji galia atsigauna ir ilgainiui turėtų grįžti į lygį, kuris buvo iki dviženklių aukštumų Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje pradėjus kilti infliacijai.

„Perkamoji galia pamažu grįžta. Pernai matėme didelį jos kritimą. (...) Šiemet ir ateinančiais metais mūsų perkamoji galia atsikurs. Lietuvoje tai vyks kiek greičiau, tačiau procesą stebėsime ir Latvijoje bei Estijoje.

Infliacija mažės, tačiau atlyginimai toliau sparčiai kyla. Taigi, mūsų perkamoji galia iš lėto atsigaus“, – prognozavo ekonomistė.

2023 metų rugpjūtį Vilniuje pirkėjai įsigijo 200 naujos statybos butų, jų vertė siekia 33 mln. eurų, rodo penktadienį paskelbti „Hanner“ analitikų duomenys. Vidutinė parduoto buto kv. metro kaina buvo 3 364 eurai.

Tuo metu Registrų centro duomenimis, liepą daugelio nekilnojamojo turto objektų kategorijų fiksuotas rezultatas buvo maždaug 25–30 proc. mažesnis nei paprastai liepos mėnesiais. Registruotas butų pirkimo-pardavimo sandorių skaičius per metus sumažėjo 24 proc., individualių namų – 22 proc.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.