Ekspertai išsklaidė mitus apie elektros energiją: jeigu išeinate iš kambario, įpraskite išjungti šviesą

Internetas kupinas patarimų apie elektros energijos taupymą – dalis jų būna veiksmingi, tačiau kiti gali sukelti ir priešingą efektą. Ekspertai ragina nepasitikėti nepatikimų šaltinių informacija, nes aklas tikėjimas mitais gali ženkliai išpūsti sąskaitas už elektrą.

Apie elektros vartojimą ir taupymą dažniausiai išmokstama iš tėvų, artimųjų ar draugų pavyzdžių, vėliau pradedama domėtis tuo savo iniciatyva, informacijos ieškant internete bei socialiniuose tinkluose, tačiau tai nereiškia, kad viską darome teisingai.
Apie elektros vartojimą ir taupymą dažniausiai išmokstama iš tėvų, artimųjų ar draugų pavyzdžių, vėliau pradedama domėtis tuo savo iniciatyva, informacijos ieškant internete bei socialiniuose tinkluose, tačiau tai nereiškia, kad viską darome teisingai.
Mantas Kavaliauskas, „Elektrum Lietuva“.
Mantas Kavaliauskas, „Elektrum Lietuva“.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 19, 2023, 8:00 AM

„Apie elektros vartojimą ir taupymą dažniausiai išmokstama iš tėvų, artimųjų ar draugų pavyzdžių, vėliau pradedama domėtis tuo savo iniciatyva, informacijos ieškant internete bei socialiniuose tinkluose, tačiau tai nereiškia, kad viską darome teisingai. Technologijos keičiasi, kartu turėtų keistis ir per ilgą laiką susiformavę neteisingi elektros vartojimo įpročiai“, – sako „Elektrum Lietuva“ Produktų vystymo vadovas Mantas Kavaliauskas.

Jo teigimu, saikingas elektros vartojimas yra ne tik naudingas mus supančiai aplinkai, bet ir padeda sutaupyti. Pavyzdžiui, šią vasarą buvo daug ypatingai karštų dienų, kuomet dažnas gelbėjosi įjungdamas ventiliatorių, kurį palikdavo veikti visą dieną, net ir išėjus iš namų.

„Pats ventiliatorius nemažina oro temperatūros kambaryje, jis tik sukuria vėsumos pojūtį, judindamas aplink esantį orą. Todėl galvoti, kad net ir išeinant iš namų paliktas veikti ventiliatorius atvėsins kambarį, yra neteisinga. Išeinant iš namų, ventiliatorių rekomenduojama išjungti – priešingu atveju, bus švaistomi ir pinigai, ir elektra, o grįžus namo kambario temperatūra išliks nepakitusi. Itin karštomis dienomis patalpas vėsinti gali padėti atidarytų langų sukeltas skersvėjis arba oro kondicionierius“, – pasakoja pašnekovas.

Šildyti pataria atsakingai

Artėjant šaltajam sezonui svarbu prisiminti, kaip taisyklingai šildyti namus. M.Kavaliauskas pastebi dažnai kartojamą klaidą – pajutus šaltį namuose, termostatas dažnai būna įjungiamas aukštesne temperatūra nei įprastai, tikintis, kad patalpos tokiu būdu sušils greičiau.

„Manymas, kad prietaisai pradeda veikti ar šilti greičiau, jeigu yra nustatomi ant maksimalios galios arba temperatūros, yra klaidingas. Jeigu įprastai kambaryje nustatote 22 laipsnių temperatūrą, tačiau jaučiate, kad kambaryje šalta ir nustatote 28 laipsnius, veltui eikvojate elektrą. Šildymo prietaisai sušils per tokį patį laiką, nepaisant nustatytos temperatūros, todėl derėtų nustatyti temperatūrą, kuri yra pati patogiausia ir šiek tiek palaukti“, – pataria ekspertas.

Jis priduria, kad šildymo prietaisų išjungimas, kai tai yra įmanoma, yra sveikintinas sprendimas, nepaisant internete paplitusios klaidingos informacijos. Socialiniuose tinkluose dažnai klaidingai teigiama, kad šildymo prietaisų nederėtų išjunginėti, nes jų įjungimas sunaudoja daugiau elektros energijos.

„Jokiais būdais to nereikėtų daryti – nėra prasmės šildyti kambarius, kuriuose nebūnate, tuo labiau nėra prasmės šildyti namų, pavyzdžiui, išvykus atostogų. Jei tik yra galimybė, bandykite išjungti šildymo prietaisus tose patalpose, kurios gali likti šaltos“, – sako „Elektrum Lietuva“ atstovas.

Reikia keisti įpročius

Paklaustas apie plačiai paplitusį teiginį, kad nėra prasmės įjunginėti arba išjunginėti šviesos, kuomet išeinama iš kambario, M.Kavaliauskas atsako, kad tai yra dar vienas mitas.

„Jeigu išeinate iš kambario, įpraskite išjungti šviesą. Tiesa, kad šviesos įjungimas ir išjungimas naudoja šiek tiek elektros, tačiau tas kiekis nebus toks didelis, kaip sunaudojamas šviesai degant visą tą laiką, kol būsite kitame kambaryje“, – perspėja ekspertas.

Padėti taupyti elektrą gali ir šviesos diodų (LED) lemputės. Be to, jeigu namuose vis dar yra kaitriųjų lempučių, pašnekovas rekomenduoja jų atsisakyti.

„LED lemputės yra brangesnės negu įprastosios, tačiau jos atsiperka vos per kelis mėnesius. Lygiai taip pat svarbu tinkamai pasirinkti apšvietimą pagal veiklą, kuria užsiimate. Pavyzdžiui, jeigu skaitote knygą arba rašote, gali reikėti intensyvesnio apšvietimo, tačiau jeigu žiūrite televizorių, įvertinkite, ar intensyvus apšvietimas tikrai būtinas“, – pataria specialistas.

Taip pat rekomenduojama nepamiršti įvairių prietaisų, tokių kaip įkrovikliai, kompiuteriai, virduliai, kavos aparatai ir panašiai – net ir nenaudojami, bet įjungti į kištukus, jie naudoja elektros energiją.

„Tokie prietaisai vadinami vampyrais, jie elektros energiją naudoja net ir kai būna išjungti. Norint sumažinti prietaisų-vampyrų sukeliamas elektros sąnaudas, reikėtų juos išjungti iš kištukų, vos nustojus jais naudotis. Pavyzdžiui, jeigu žiūrėjote televizorių ir nusprendėte užsiimti kita veikla, nepalikite jo įjungto į kištuką – ištraukite laidą ir energijos jis nebenaudos. Nenaudojami, bet į elektros lizdą įjungti ir budėjimo režimu veikiantys prietaisai sąskaitą už elektrą gali išauginti maždaug 10 proc.“, – teigia jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.