Gyventojai į vaistines dar užsuka šio preparato: specialistai primena, ką būtina žinoti apie jo vartojimą

Nors pernai ir užpernai kalio jodido tabletės vilniečiams buvo dalijamos nemokamai, šio preparato pardavimai regimi ir šiemet. Tik jie – gerokai mažesni nei anksčiau. Dalis gyventojų tabletėmis jau apsirūpino ir jie – ne tik vilniečiai.

Nors pernai ir užpernai kalio jodido tabletės vilniečiams buvo dalijamos nemokamai, šio preparato pardavimai regimi ir šiemet.<br>A.Srėbalienės nuotr.
Nors pernai ir užpernai kalio jodido tabletės vilniečiams buvo dalijamos nemokamai, šio preparato pardavimai regimi ir šiemet.<br>A.Srėbalienės nuotr.
Nors pernai ir užpernai kalio jodido tabletės vilniečiams buvo dalijamos nemokamai, šio preparato pardavimai regimi ir šiemet.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Nors pernai ir užpernai kalio jodido tabletės vilniečiams buvo dalijamos nemokamai, šio preparato pardavimai regimi ir šiemet.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Nors pernai ir užpernai kalio jodido tabletės vilniečiams buvo dalijamos nemokamai, šio preparato pardavimai regimi ir šiemet.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Nors pernai ir užpernai kalio jodido tabletės vilniečiams buvo dalijamos nemokamai, šio preparato pardavimai regimi ir šiemet.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2023-09-22 14:12, atnaujinta 2023-09-22 17:30

2021 m. ir iki 2022 m. rugpjūčio vilniečiai kalio jodido tabletes ir instrukciją, kaip jas vartoti nelaimės atveju, galėjo vaistinėse atsiimti nemokamai.

„Šis sprendimas buvo priimtas, atsižvelgiant į tuo metu visuomenėje vyravusią baimę dėl galimos avarinės situacijos Baltarusijos Astravo atominėje elektrinėje, kuri nuo Vilniaus nutolusi vos per 45 kilometrus, tad patenka į radiacinės grėsmės spindulį. Kalio jodido tabletės buvo dalijamos tam, kad įvykus radiacinei nelaimei būtų galima kuo greičiau sureaguoti ir apsaugoti pacientų sveikatą.

Praėjusiais metais, Rusijai užpuolus Ukrainą ir užėmus Černobylio atominę elektrinę, Lietuvoje taip pat buvo kilęs nemenkas kalio jodido tablečių įsigijimo bumas“, – priminė „Camelia“ vaistininkas Rimvydas Blynas.

„Gintarinės vaistinės“ komunikacijos vadybininkė Urtė Sturienė net patikslino, jog didžiausius šio preparato pardavimus fiksavo 2021 m. rugsėjį ir 2022 m. kovą. Daugiausia jų įsigyta Vilniuje.

„2021–2023 m. 55 proc. visų kalio jodido tablečių parduota būtent sostinėje. Antroje vietoje yra Kaunas ir Kauno rajonas, tačiau ten kiekiai daug mažesni“, – portalui lrytas.lt komentavo U.Sturienė.

Šiemet vis dar atsiranda gyventojų, įsigyjančių šį preparatą ir jie – ne tik vilniečiai. Anot R.Blyno, į vaistines šių tablečių kartais užsuka ir kauniečiai, šiauliečiai.

Anot „Benu“ vaistinių tinklo atstovės Ritos Šelekaitės-Ivaškevičienės, kalio jodido tablečių įsigyjama kone visoje Lietuvoje.

Tačiau šiemet pardavimai nė iš tolo nesiekia ankstesnių metų. Tad ir visose vaistinėse, kaip tvirtino jų atstovai, kalio jodido tablečių trūkumo, su kuo buvo susidurta ankstesniais metais, nėra.

R.Blynas mano, kad pacientai turimas kalio jodido tabletes saugo ir naujų neįsigyja, kol turimų tablečių galiojimo laikas dar nesibaigė. O šią datą vaistininkas patarė pasitikrinti.

„Rekomenduojame atidžiai patikrinti prieš keletą metų įsigytų kalio jodido tablečių galiojimo terminą ir nevartoti jų be Sveikatos apsaugos ministerijos ar kitų atsakingų valstybinių įstaigų nurodymo. Pasibaigusio galiojimo vaistus visada pacientų prašome grąžinti į vaistinę, kad jie būtų saugiai utilizuojami“, – priminė nurodymus pašnekovas.

U.Sturienė pabrėžė, kad prireikus šias tabletes rekomenduojama vartoti likus mažiau nei 24 val. iki galimo radioaktyviojo jodo įkvėpimo ar patekimo su maistu. Blokuoti skydliaukę kalio jodidu veiksminga ir praėjus 2 valandoms nuo susidūrimo su kenksminga medžiaga, bet ne vėliau nei po 8 valandų.

„Neatsakingas vartojimas gali sukelti žalą organizmui, pavyzdžiui, sutrikdyti skydliaukės veiklą“, – teigė ji.

Šiuo metu 20 kalio jodido tablečių pakuotė „Camelia“ vaistinėse kainuoja nuo 12,58 euro. „Benu“ vaistinėse tokia pakuotė – 9,89 euro.

„Gintarinės vaistinės“ interneto puslapyje nurodyta, kad kalio jodido tabletės nebetiekiamos. Atstovė nurodė, jog e. vaistinėje tablečių išties šiuo metu nėra, bet fizinėse vaistinėse jų turima užtektinai. 20 tablečių pakuotė kainuoja apie 11,20 euro.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.