Lietuvos bankas: Lietuvoje įmonių paskolų palūkanų normos šiuo metu siekia apie 6 proc.

Lietuvos banko (LB) Finansinio stabilumo departamento direktorius Jokūbas Markevičius tvirtina, kad Europos Centrinio Banko (ECB) pinigų politika lemia išaugusias verslo paskolų palūkanų normas visoje euro zonoje. Pasak jo, Lietuvoje šiuo metu įmonių paskolų palūkanų normos siekė apie 6 proc.

Europos Centrinio Banko (ECB) pinigų politika lemia išaugusias verslo paskolų palūkanų normas visoje euro zonoje.<br>P.Mantauto nuotr.
Europos Centrinio Banko (ECB) pinigų politika lemia išaugusias verslo paskolų palūkanų normas visoje euro zonoje.<br>P.Mantauto nuotr.
Europos Centrinio Banko (ECB) pinigų politika lemia išaugusias verslo paskolų palūkanų normas visoje euro zonoje.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Europos Centrinio Banko (ECB) pinigų politika lemia išaugusias verslo paskolų palūkanų normas visoje euro zonoje.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Ignas Dobrovolskas

Oct 4, 2023, 11:10 AM

„Šiuo metu EURIBOR yra arti 4 proc. ir lūkesčiai žvelgiant į ateitį yra toliau apie 3–4 proc. Bazinės palūkanos transformavosi į palūkanų augimą ir Lietuvoje. Lietuvoje šiuo metu įmonių (paskolų – ELTA) palūkanų normos siekė apie 6 proc., euro zonoje jos šiek tiek mažesnės, bet iš principo judesys yra į tą pačią pusę“, – trečiadienį Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) rengtos parlamentinės kontrolės metu teigė J. Markevičius.

„Atotrūkis tarp Lietuvos ir euro zonos palūkanų normų yra mažesnis, negu buvo 2018–2021 m. Šioje vietoje matome pagerėjimą, bet iš principo palūkanų normos auga ir jos Baltijos šalyse vis dar yra didesnės negu Vakarų Europos šalyse“, – aiškino jis.

J. Markevičius tikino, kad dėl pakilusių palūkanų normų verslo paskolų portfelis auga reikšmingai lėčiau, bet naujas skolinimas nėra sumažėjęs – jis panašus, koks buvo anksčiau. Anot jo, poreikį naujam skolinimui didina ir išaugęs kaštų lygis, todėl reikia vertinti ne tik nominalias, bet ir realias sumas.

„Paskolų vėlavimų kol kas nėra, bet nuo karo (Rusijos invazijos į Ukrainą – ELTA) pradžios matome, kad bankai atidžiau vertina įmonių finansinę būklę. Įmonių įsiskolinimo lygis pastaraisiais metais buvo tvarus, pelningumas stiprus, kas mažina jų jautrumą palūkanų svyravimams“, – sakė LB atstovas.

„Įmonių apklausa rodo stabilų, bet pakankamai aukštą atmetamą paskolų paraiškų lygį. Daugiausiai jos atmetamos dėl užstato trūkumo ar blogos finansinės padėties“, – pažymėjo jis.

ELTA primena, kad ECB valdančioji taryba rugsėjo viduryje nusprendė visas tris pagrindines palūkanų normas padidinti 25 baziniais punktais. Tai buvo jau dešimtas padidinimas iš eilės.

Pagrindinių refinansavimo operacijų palūkanų norma ir palūkanų normos naudojantis ribinio skolinimosi ir indėlių galimybėmis buvo padidintos atitinkamai iki 4,5 proc., 4,75 proc. ir 4 proc.

ECB vadovė Christine Lagarde teigė, kad kol kas dar per anksti sakyti, ar jau buvo pasiektas palūkanų normų pikas.

LB valdybos pirmininkas Gediminas Šimkus tikisi, kad ECB palūkanų normas padidino paskutinį kartą. Pasak jo, ši priemonė kol kas yra reikalinga, norint kovoti su aukšta infliacija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kodėl bankai ir toliau brangina paslaugas?