Situacija investicinio gyvybės draudimo rinkoje privertė imtis pokyčių: daugybei klientų įsiūlė nereikalingą produktą

Investiciniu gyvybės draudimu Lietuvoje susidomi vis daugiau gyventojų – per metus sudaroma apie 50 tūkst. naujų sutarčių. Lietuvos banko duomenimis, apie 70 proc. tų sutarčių sudaroma per draudimo agentus, kurių pagrindinis pajamų šaltinis – komisinis atlygis. Jis Lietuvoje gali siekti net iki 770 eurų už sudarytą sutartį. Lietuvos bankas siūlo griežtinti reikalavimus draudimo įmonėms, kurių pelnas šiemet augo 8 kartus.

Investicinį draudimą yra įsigiję daugiau nei 420 tūkst. Lietuvos gyventojų.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Investicinį draudimą yra įsigiję daugiau nei 420 tūkst. Lietuvos gyventojų.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Investicinį draudimą yra įsigiję daugiau nei 420 tūkst. Lietuvos gyventojų.<br>  Stop kadras 
Investicinį draudimą yra įsigiję daugiau nei 420 tūkst. Lietuvos gyventojų.<br>  Stop kadras 
S.Krėpšta.<br>D.Labučio/ELTA nuotr.
S.Krėpšta.<br>D.Labučio/ELTA nuotr.
G.Rimša.<br> Stop kadras 
G.Rimša.<br> Stop kadras 
A.Bartkus.<br>J.Auškelio nuotr.
A.Bartkus.<br>J.Auškelio nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Gintarė Kavaliauskaitė

2023-10-08 07:26, atnaujinta 2023-10-08 07:27

Investicinį draudimą yra įsigiję daugiau nei 420 tūkst. Lietuvos gyventojų. Produktą sudaro tiek asmens gyvybės draudimas, tiek investavimas. Lietuvos banko atlikto slaptojo pirkėjo tyrimo rezultatai rodo, kad beveik 40 proc. atvejų klientams buvo pasiūlytas jų poreikių neatitinkantis produktas.

„Mūsų nuomone, tokia situacija turi keistis, reikia keisti reguliavimą, panaikinti galimybę turėti komisinį atlyginimą už kiekvieną parduotą sutartį – tai orientuoja pardavėją į kuo didesnę pardavimų kiekybę, bet ne kokybę“, – „Lietuvos ryto“ televizijai sakė Lietuvos banko valdybos narys Simonas Krėpšta.

Lietuvos bankas siūlo reikšmingai sustiprinti investicinio gyvybės draudimo vartotojų apsaugą – siūlomi Draudimo įstatymo pakeitimai.

Kaip aiškino S.Krėpšta, Lietuvos bankas teikia tris pasiūlymus. Pirmas: apriboti galimybę gauti komisinį atlyginimą už kiekvieną parduotą sutartį. Antras: teikti privalomą rekomendaciją būtent vartotojui dėl produkto atitikimo jo poreikiams. Siūloma, kad draudikas negalėtų mokėti komisinio atlygio tarpininkui už kiekvieną sudarytą sutartį, tačiau galėtų mokėti fiksuoto dydžio komisinį atlygį, pavyzdžiui 1000 eurų per mėnesį. Pasiūlymą įvertino Draudimo įmonių asociacija.

„Įsivaizduokite: vienas agentas labiau įgudęs, labiau patyręs, sugeba labiau parduoti vienus ar kirtus produktus, gauna tą patį 1000 eurų, kuriuos gautų kitas asmuo, kuris galbūt mažiau įgudęs“, – siūlymus komentavo Lietuvos gyvybės draudimo įmonių asociacijos prezidentas Giedrius Rimša.

Ekonomistas Algirdas Bartkus sako: griežtesni reikalavimai būtini, tačiau klausimų kelia investicinio gyvybės draudimo nauda Lietuvos gyventojams.

„Tokioje šalyje, kurioje daugybė poreikių, kuriuos asmuo turi, yra garantuojami valstybės, šitos paslaugos iš principo galbūt žmonėms ir nelabai reikia“, – „Lietuvos ryto“ televizijai sakė ekonomistas.

Lietuvos banko duomenimis, yra ne vienas atvejis, kai ilgus metus taupęs, klientas sukaupia mažesnę sumą nei sumokėtos įmokos.

„Vienas iš draudikų viename savo planų siūlo net 40 proc. atskaitymą nuo įmokų. Tai – milžiniška suma. Skaidrumo čia nėra jokio, kainodara – bet kokia: viena bendrovė vienaip nusistato procentus, kita – kitaip“, – vertino A.Bartkus.

Trečias Lietuvos banko siūlymas – griežtinti kvalifikacinius reikalavimus draudimo platintojams.

„Matome, kad dažnai produkto platintojų kvalifikacija pakankamai žema, dažnai tie žmonės yra atėję iš kitų rinkų“, – komentavo S.Krėpšta.

Vis dėlto ekonomistas Algirdas Bartkus teigia: reikalavimas tobulinti kvalifikaciją – perteklinis. Sako: jei imsime reikalauti išklausyti kursus, tai savaime pabrangins patį produktą.

Gyvybės draudimo įmonių asociacijos prezidentas sako, kad siūlymai yra skuboti ir gali neigiamai atsiliepti rinkai: gali riboti tam tikras veiklas, gali paliesti įmonių veiklos modelius, o tai priverstų vėl galvoti apie galimybes vystyti verslą kitomis kryptimis.

Per metus įprastai sudaroma po 50 tūkst. investicinio gyvybės draudimo sutarčių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.