Didmiesčiai pradeda skelbti informaciją dėl šildymo sezono: kada jis prasidės, kiek šiemet kainuos

Nuo spalio 10 d. Vilniaus miesto savivaldybei pavaldžios švietimo ir sveikatos priežiūros įstaigos galės pagal poreikį pradėti šildymą, praneša Vilniaus miesto savivaldybė. Apie šildymo sezono pradžią jau paskelbė ir Šiauliai, Panevėžys, Rokiškio rajono savivaldybė.

Šių metų spalį formuojasi 7,14 ct/kWh (be PVM) vidutinė šilumos kaina.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Šių metų spalį formuojasi 7,14 ct/kWh (be PVM) vidutinė šilumos kaina.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Šių metų spalį formuojasi 7,14 ct/kWh (be PVM) vidutinė šilumos kaina.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Šių metų spalį formuojasi 7,14 ct/kWh (be PVM) vidutinė šilumos kaina.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 9, 2023, 5:22 PM, atnaujinta Oct 10, 2023, 3:04 PM

„Šildymo sezono pradžia, kuomet šildymas įjungiamas visuose prie centralizuotos šildymo sistemos prijungtuose pastatuose, dar nėra skelbiama. Savivaldybė stebi orų prognozes ir faktines sąlygas, šildymo sezonas bus skelbiamas išliekant žemoms lauko temperatūroms. Nors šildymo sezonas dar nėra pradedamas, gyventojai turi teisę savo daugiabutyje name šildymo sezoną pradėti anksčiau nei jis prasidės visame mieste. Tam balsavimu turi pritarti daugiau nei pusė namo butų savininkų“, – teigė Vilniaus miesto savivaldybės Komunikacijos skyriaus Ryšių su žiniasklaida specialistas Gabrielius Grubinskas atsakyme portalui lrytas.lt.

Praneša apie šildymo sezono pradžią

Vilnius ir Kaunas praėjusiais metais šildymo sezoną pradėjo spalio 17 d. Istoriškai sezono pradžia varijuodavo nuo spalio 1 iki spalio 22 dienos.

Kauno miesto savivaldybės administracijos Būsto modernizavimo, administravimo ir energetikos skyriaus vedėja Karolina Sakalauskienė portalui lrytas.lt teigė, kad nuo spalio 12 d. pradedama šildyti lopšelius-darželius, mokyklas, socialinės globos ir gydymo įstaigas. Apie oficialią šildymo sezono pradžią daugiabučiuose miestas planuoja paskelbti artimiausiu metu.

„Primename, kad kauniečiai turi galimybę patys apsispręsti dėl šildymo sezono pradžios. Daugiabučių namų gyventojai procedūras gali inicijuoti gyvenamojo namo bendrasavininkų susirinkime daugumos balsais. Svarbu, kad temperatūra daugiabučiuose atitiktų higienos normas.

Jeigu pradėjus šildymo sezoną radiatoriai nešyla, reikėtų kreiptis į pastato valdytoją ar šilumos punkto ir šildymo sistemų prižiūrėtoją. Paprastai šiluma daugiabučius namus pasiekia per penkias kalendorines dienas“, – atkreipia dėmesį K.Sakalauskienė.

Siekiant išvengti gyventojų susirgimų dėl smarkiai atvėsusių orų, šią savaitę, nuo spalio 10 d., pradedamas 2023–2024 m. šildymo sezonas Šiauliuose. Pirmiausia šiluma pasieks Šiaulių miesto švietimo biudžetines įstaigas, Šiaulių miesto savivaldybės globos namus, Šiaulių miesto savivaldybės vaikų globos namus, kompleksinių paslaugų namus „Alka“ ir Šiaulių miesto savivaldybės socialinių paslaugų centrą, praneša Elta.

Kitiems vartotojams šildymo sezonas pradedamas nuo spalio 12 d., šildymą vartotojams įjungiant ne vėliau kaip iki spalio 13 d.

„Neabejotina, kad sveikata yra didžiausias žmogaus turtas, o žinant, kad spalio mėnesio šilumos kaina Šiaulių mieste, palyginus su praėjusiais metais, yra net 30 proc. mažesnė, nėra tikslinga ilgai laukti. Verta tausoti kiekvieno gyventojo, ypatingai – vaiko sveikatą. Būtų neatleistina, jei dėl šaltų ir drėgnų patalpų žmonės imtų sirgti“, – pranešime teigė Šiaulių miesto meras Artūras Visockas.

Spalio 9 d. Elta pranešė, kad Panevėžys šildymo sezoną nuo spalio 10 dienos pradeda ikimokyklinio, bendrojo ugdymo, neformaliojo vaikų švietimo ir formalųjį švietimą papildančio ugdymo įstaigose.

„Primename, kad esant techninėms galimybėms, suderinus su šilumos tiekėju, šilumos vartotojai, nepažeisdami teisės aktuose nustatytų higienos normų, gali patys nuspręsti dėl savo pastatų šildymo pradžios. Daugiabučių namų gyventojai turi teisę pradėti šildymo sezoną savo nuožiūra. Jei norite šildytis anksčiau arba vėliau, šiam sprendimui turi pritarti daugiau kaip pusė gyventojų.

Be to, daugelio miesto daugiabučių šilumos punktai yra modernizuoti, t. y. oro temperatūrai pasiekus apie 10 laipsnių šilumos, jie įsijungia automatiškai“, – rašoma savivaldybės pranešime.

Sezoną pradeda ir Rokiškio rajono savivaldybė. Nuo spalio 10 dienos visose įstaigose ir daugiabučiuose namuose bus pradėta tiekti centralizuota šilumos energija.

Klaipėdos miesto savivaldybės Administracijos direktorius Andrius Žukas portalui lrytas.lt teigė, kad orų prognozės nuolat stebimos, tačiau kol kas dar neplanuojama pradėti šildymo sezono. Primenama, kad sezonas pradedamas, atsižvelgiant į faktinę lauko oro temperatūrą.

Prognozuoja būsimas kainas

Biokuro biržos „Baltpool“ specialistų duomenis, šių metų spalį formuojasi 7,14 ct/kWh (be PVM) vidutinė šilumos kaina. Ji yra apie 17 proc. mažesnė, lyginant su praėjusio šildymo sezono vidutine kaina, siekusia 8,68 ct/kWh.

„Vilniuje šilumos kaina spalį siekia 8,02 ct/kWh, Kaune – 5,57 ct/kWh, Klaipėdoje – 5,93 ct/kWh, Šiauliuose – 6 ct/kWh, o Panevėžyje – 6,96 ct/kWh. Visuose didžiuosiuose miestuose, išskyrus sostinę, šiemet spalį šilumos kainos yra ženkliai mažesnės, palyginus su šildymo sezono mėnesių aritmetiniu vidurkiu. Vilniaus miestas jau paskelbė, kad artėjantį šildymo sezoną šilumos kainos išliks praėjusių metų lygyje.

Tačiau kiti daug biokuro šilumai gaminti sunaudojantys miestai gali tikėtis didesnio nei Lietuvos vidurkis kainos sumažėjimo“, – teigiama atsakyme portalui lrytas.lt.

Primenama, kad biokuro kaina turi didžiausią įtaką galutinei šilumos kainai vartotojams.

„Pernai rudenį biokuro kainą ypač veikė nestabilios geopolitinės aplinkos faktoriai – buvo sustabdytas biokuro importas iš Baltarusijos ir kilo grėsmė, kad vietos gamintojai nepajėgs užtikrinti biokuro pasiūlos. Tarp kitų veiksnių pernai spalį buvo – iki istorinio rekordo padidėjusi žaliavinės medienos kaina, numatomas Vilniaus kogeneracinės jėgainės startas bei dėl karo Ukrainoje smarkiai pakilusios gamtinių dujų kainos“, – tęsiama komentare.

Gyventojams – dar viena gera žinia. Anot „Baltpool“ prognozių, ateinantis rudens sezonas neturėtų atnešti nerimą keliančių ženklų, o vidutinė šilumos kainas turėtų būti panaši į 2021–2022 m. sezono kainas. Šiuo laikotarpiu kaina buvo apie 7,5 ct/kWh – 15–20 proc. pigiau nei pernai metais.

„Vietos biokuro gamintojai pajėgūs patenkinti biokuro paklausą, šio kuro kainai kilti neleidžia ir besitęsiantis medienos pramonės sąstingis, išlaikantis žemas medienos žaliavos kainas. Taipogi gamtinių dujų tiekėjai praneša, jog Europos šalys pilnai pasirengė žiemai – visos gamtinių dujų saugyklos yra optimaliai užpildytos, o gamtinių dujų kaina siekia tik apie 40 eurų/MWh, kas yra kokius 8 kartus mažiau nei pernai.

Be to, meteorologijos agentūra „Copernicus“ Europoje prognozuoja šiltesnę nei vidutiniškai žiemą – tai automatiškai reiškia, jog kuro poreikis nedidės“ – teigia specialistai.

Jonavos rajono savivaldybė praneša, kad nuo antradienio, spalio 10 d., Jonavos raj. pradedamas šildymas gydymo ir mokymosi įstaigose.

Skelbiama, kad Jonavos raj. savivaldybės meras pasirašė potvarkį dėl šildymo sezono pradžios Jonavos raj. įstaigose, rašo naujienų agentūra „Elta“.

Šildymo sezonas nuo antradienio pradedamas ikimokyklinėse įstaigose, bendrojo lavinimo mokyklose ir kitose mokymo įstaigose, taip pat Jonavos raj. gydymo ir slaugos įstaigose.

Kėdainių raj. savivaldybės mero pasirašytu potvarkiu šildymo sezono pradžia skelbiama nuo spalio 13 dienos. Šildymo sezonas Kėdainiuose pradedamas tiek ugdymo įstaigose, tiek daugiabučiuose namuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: kaip A. Armonaitė ir E. Gentvilas vienas kitam pamokslavo