G. Skaistė į šeimos mokesčio lengvatą žiūri skeptiškai: „Tiesiog nėra tokių galimybių“ Davė patarimą prezidentui

Finansų ministrė Gintarė Skaistė skeptiškai vertina Prezidentūros siūlomą šeimos mokesčio lengvatą. Taip pat, pasak jos, lengvatai pasiūlytas pajamų šaltinis iš progresyvumo modelio, numatyto mokesčių reformoje, yra hipotetinis, o lėšas numatyta paskirstyti kitoms reikmėms.

Finansų ministrė Gintarė Skaistė skeptiškai vertina Prezidentūros siūlomą šeimos mokesčio lengvatą.<br>Asociatyvi V.Ščiavinsko nuotr.
Finansų ministrė Gintarė Skaistė skeptiškai vertina Prezidentūros siūlomą šeimos mokesčio lengvatą.<br>Asociatyvi V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ignas Dobrovolskas

Oct 9, 2023, 12:53 PM, atnaujinta Oct 9, 2023, 12:57 PM

„Vyriausybės pasiūlytame mokesčių pakete buvo numatytos ir lengvatos, ir papildomų pajamų priemonės – jos buvo subalansuotos. Aš siūlyčiau tiesiog visiems, kurie nori papildomų mokesčių lengvatų, sugalvoti tuos šaltinius, atnešti į Seimą ir jie bus priimti. Šiuo atveju yra siūlomas hipotetinis šaltinis, kuris mūsų pakete jau buvo paskirstytas kitoms reikmėms“, – interviu 15min teigė G. Skaistė.

Politikė mano, kad horizontalus neapmokestinamų pajamų dydžio (NPD) didinimas, leidžiantis didinti pajamas „į rankas“ visiems, uždirbantiems iki vieno vidutinio darbo užmokesčio (VDU), yra reikalingesnis ir teisingesnis negu Prezidentūros siūloma lengvata.

„Papildomo NPD už vaikus sistemos buvo atsisakyta dar praeitoje kadencijoje ir įvesti vaiko pinigai. Jie kainuoja biudžetui pakankamai brangiai. 2024-ųjų metų biudžete vaiko pinigams mokėti yra numatyta apie 600 mln. eurų. Vaiko pinigai taip pat didėja, nes jie yra indeksuojami. Vaiko pinigai kiekvienam vaikui augs apie 10 eurų ateinančiais metais ir tie sprendimai taip pat kainuoja“, – sakė ministrė.

„Todėl turėti ir išmokų priemones, ir mokesčių lengvatos priemones tiesiog nėra tokių galimybių. (...) Paketas buvo pakankamai platus, todėl sakyčiau, kad jeigu prezidentas turi iniciatyvų, turėtų atnešti subalansuotą sprendimą ir jį pateikti Seimui, kad jis būtų priimtas visa apimtimi, o ne tiktai ten, kur tu siūlai lengvatas, o kažkas kitas turi sugalvoti papildomas pajamų priemones“, – pažymėjo ji.

ELTA primena, kad prezidento vyriausioji patarėja Irena Segalovičienė rugpjūčio pabaigoje teigė, jog šalies vadovas siūlo įvesti šeimos mokesčio lengvatą ir taip mažinti nelygybę bei NPD artinti prie minimalios mėnesinės algos (MMA) – kas yra strateginis tikslas.

Tuo tarpu socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė tvirtino, kad Prezidentūros siūlymas įvesti šeimos mokesčio lengvatą yra diskutuotinas, bet pastaraisiais metais yra nueita kitu – vaiko pinigų keliu ir vienos priemonės keisti kita nebereikėtų. Taip pat, pasak jos, Prezidentūra turėtų nurodyti kiek toks sprendimas kainuotų biudžetui ir koks būtų pajamų šaltinis.

I. Segalovičienė aiškino, kad pajamų šaltinis skirtas Prezidentūros siūlomai šeimos mokesčio lengvatai yra progresyvumo modelis, numatomas mokesčių reformoje.

Prezidentūra Eltai rugsėjo pradžioje tvirtino, kad jeigu būtų pritarta G. Nausėdos siūlymui taikyti papildomą nepamokestinamą pajamų dydį (PNPD) už vaikus, asmens, uždirbančio MMA ir auginančio du vaikus, NPD su MMA susilygintų jau kitais metais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.