Vilnietis patyrė šoką: reikalavo toliau mokėti už paskolą, už kurią pinigus jau grąžino

Jau įvykdei visus įsipareigojimus kredito unijai už paimtą paskolą, bet privalai vėl mokėti. Tokioje situacijoje atsidūrė sostinės verslininkas, iš kurio pareikalauta grąžinti jau sugrąžintą kreditą. Dėl teisybės jam teko gerokai pakovoti.

Yra įtarimų, kad bankrutavusios Vilniaus taupomosios kasos bankroto procesas galėjo būti specialiai vilkinamas.<br>Asociatyvi nuotr., lrytas.lt montažas.
Yra įtarimų, kad bankrutavusios Vilniaus taupomosios kasos bankroto procesas galėjo būti specialiai vilkinamas.<br>Asociatyvi nuotr., lrytas.lt montažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 17, 2023, 5:05 PM

Vilniaus apygardos teismas išnagrinėjo keistą bylą, kurios metu paaiškėjo, kad bankrutavusios kredito unijos Vilniaus taupomosios kasos (VTK) bankroto administratoriai pardavė paskolas, kurios jau senai buvo padengtos, o šias apmokėtas paskolas nusipirkusi bendrovė „EDS Invest“ panoro prisiteisti papildomų pinigų.

Jau seniai sklandė įtarimai, kad VTK ir kitų bankrutavusių kredito unijų bankroto procesai specialiai vilkinami, o jų turtas tyliai parceliuojamas. Tačiau paaiškėjo, kad ir buhalterinė apskaita tvarkoma aplaidžiai, o administratoriai dorai net nežino, kiek skolininkai yra skolingi, ir sumas surašo savo nuožiūra.

Paprašė apskaičiuoti skolą

Su tokia netvarka ir noru numauti paskutines kelnes susidūrė Vilniaus verslininkas Ernestas Baltmiškis. Dar 2010 metais jis iš tuomet veikusios didžiausios Lietuvoje kredito unijos VTK verslo plėtrai paėmė tris kreditus, kurių bendra suma – 396 tūkstančiai eurų. Už šias paskolas verslininkas įkeitė viešbutį Senamiestyje ir dar kelis butus.

Praėjus porai metų unijai buvo paskelbtas bankrotas, o jos administratoriumi paskirta bendrovė „Verslo konsultantai“.

2016 metais E.Baltmiškis nutarė įvykdyti likusius įsipareigojimus bankrutavusiai unijai ir paprašė, kad jos administratorius pateiktų tikslią skolos sumą.

Tačiau pradėjus skaičiuoti verslininkui susidarė įspūdis, kad skaičius administratorius traukia burdamas iš kavos tirščių arba pagal savo nuotaiką.

2016 metų vasario 29 dieną unija surašė pirmąją pažymą, kad verslininko skola – 406 tūkstančiai eurų. Tokia suma E.Baltmiškiui pasirodė per didelė ir jis paprašė perskaičiuoti skolą.

Verslininkas pareikalavo, kad jam būtų pateikti dokumentai, kuriais remiantis buvo tokia suma įvertinta skola, bet nieko nepešė.

Vis dėlto po poros savaičių, kovo 15-ąją, buvo surašyta nauja pažyma, kurioje įsipareigojimai – 385 tūkstančiai eurų. Dar po 6 dienų verslininkui buvo įteikta trečia pažyma, kurioje teigiama, kad skola – jau tik 337 tūkstančiai eurų.

Po pervedimo – akibrokštas

Šita suma daugmaž sutapo su E.Baltmiškio skaičiavimais ir jis ėmė tartis su kita unija – „Sostinės kreditu“ (dabartinis bankas „Mano bankas“), kad ji refinansuotų VTK paskolas.

Buvo sudaryta paskolos sutartis, pagal kurią „Sostinės kreditas“ turi išmokėti 289 tūkstančius eurų, o E.Baltmiškis iš savo asmeninių lėšų – dar apie 48 tūkstančius eurų. Taip būtų įvykdytas 337 tūkstančių eurų įsipareigojimas VTK. Šiam sandoriui sutikimą davė ir bankrutavusios unijos administratorius.

Bet vos tik pagal sudarytą ir su VTK suderintą paskolos sutartį E.Baltmiškis pervedė 48 tūkstančius eurų į VTK sąskaitą, bankrutavusi unija pateikė naują pažymą, kurioje buvo nurodyta, kad skola – jau 412 tūkstančių eurų. Į šią sumą buvo įtraukta ir viena paskola, kurios verslininkas net nebuvo paėmęs.

„Manau, jog surašius šias nežinia iš kur trauktas sumas buvo piktybiškai stengiamasi sutrukdyti, kad refinansuočiau paskolas“, – svarstė E.Baltmiškis.

Buvo padėtas taškas?

Verslininkas tuomet vėl oficialiai kreipėsi į VTK administratorių, kad šis pagrįstų, kuo remiantis padidėjo skola.

Savo ruožtu tokio paaiškinimo paprašė ir „Sostinės kredito“ vadovai. Tačiau VTK administratorius nieko nepaaiškino, tik nurodė, kad galioja ankstesnis sutikimas, pagal kurį, norint įvykdyti E.Baltmiškio įsipareigojimus, unija turi pervesti 289 tūkstančius eurų. Tą pačią dieną ši suma buvo sumokėta.

Prieš pat šių pinigų pervedimą „Sostinės kreditas“ gavo dar vieną bankroto administratoriaus užtikrinimą, kad pervedus pinigus E.Baltmiškis bus įvykdęs savo įsipareigojimus VTK.

Taip 2016 metų balandžio 28 dieną bankrutavusiai VTK buvo sumokėti visi prašomi 337 tūkstančiai eurų.

Smūgis po penkerių metų

E.Baltmiškis, įvykdęs visus įsipareigojimus bankrutavusiai unijai, kelerius metus gyveno ramiai. Jokių pretenzijų VTK jam nereiškė.

Tačiau verslininko ramybę sudrumstė 2021 metais gauta bendrovės „EDS Invest“ pretenzija sumokėti 120 tūkstančių eurų už negrąžintas iš VTK paimtas paskolas. Buvo reikalaujama šią sumą sumokėti per dvi savaites.

„Man buvo šokas. Buvau įvykdęs visus įsipareigojimus VTK ir nesupratau, kodėl „EDS Invest“ reikalauja pinigų“, – sakė E.Baltmiškis.

Verslininkas ėmė aiškintis, kodėl pinigų reikalauja būtent „EDS Invest“, ir sužinojo, kad dar 2018 metais bankrutavusi unija šiai bendrovei pardavė jo jau apmokėtas paskolas.

„Bandžiau veikėjams iš EDS paaiškinti, kad seniai visus įsipareigojimus esu įvykdęs. Jie viską suprato, tačiau nesileido į jokias kalbas“, – tvirtino E.Baltmiškis.

Vienintelis dalykas, kurį verslininkui pavyko pasiekti po tokių pokalbių, – „EDS Invest“ reikalaujamą sumą nuo 120 tūkstančių eurų sumažino iki 106 tūkstančių.

Tačiau kodėl suma buvo sumažinta, paaiškinti negalėjo, nes net neturėjo visų dokumentų apie atliktus mokėjimus už paskolas.

Pagrindinis „EDS Invest“ argumentas – VTK finansininko išduota pažyma.

Pardavė turtą, kurio nebuvo

Nepavykus susitarti „EDS Invest“ su ieškiniu kreipėsi į Vilniaus apygardos teismą.

Tačiau išieškotojai buvo priversti nuryti karčią piliulę – teismas ne tik atmetė ieškinį, bet ir priteisė beveik 6 tūkstančius eurų bylinėjimosi išlaidų. Buvo išnagrinėti abiejų pusių pateikti dokumentai, taip pat į posėdžius iškviesti ir „Mano banko“ atstovai, kurie patvirtino, kad buvo refinansuojama visa E.Baltmiškio skolos VTK suma, o ne jos dalis.

Teismas konstatavo, kad E.Baltmiškis buvo visiškai įvykdęs savo įsipareigojimus ir VTK net neturėjo teisės parduoti jo paskolų bendrovei „EDS Invest“.

Kredito unija Vilniaus taupomoji kasa perleido bendrovei „EDS Invest“ reikalavimo teises, kurių pati neturėjo.

Taigi 2018-02-08 reikalavimo teisių perleidimo sutarties dalis prieštarauja įstatymo normoms, todėl pripažintina niekine ir negaliojančia“, – sakoma teisėjo Andriaus Ignoto sprendime.

Maža to, teismas nusprendė, kad VTK ir bendrovė „EDS Invest“ pažeidė teisės aktų reikalavimus saugoti dokumentus bei pareigą elgtis atidžiai ir rūpestingai.

Dokumentų nėra, skola yra

Bet pralaimėjusi bylą „EDS Invest“ nenuleido rankų ir sprendimą apskundė Apeliaciniam teismui.

Vėl buvo pareikšta, kad E.Baltmiškis grąžino tik dalį skolos VTK. Nors skundo autoriai pripažino neturintys dokumentų apie verslininko įmokas iki 2013-ųjų, jie esą manantys, kad jis tuos 3 metus visai nieko nemokėjo.

Bet ir vėl skolų išieškotojai gavo niuksą – skundas buvo atmestas.

Apeliacinis teismas konstatavo, jog bendrovė „EDS Invest“ tinkamai neatliko savo pareigos išsaugoti visus apskaitos dokumentus, todėl negali įrodyti, kad E.Baltmiškis nėra visiškai atsiskaitęs už paimtas paskolas.

Paprašyti pakomentuoti, kodėl bandė išieškoti pinigus už jau apmokėtas paskolas, bendrovės „EDS Invest“ atstovai kaltę vertė VTK ir tvirtino, kad vadovavosi dokumentais, kuriuos esą gavo iš šios bankrutavusios kredito unijos: „Pagal šiuos duomenis E.Baltmiškis nebuvo visiškai padengęs skolos.“

Nuo atsakomybės atsiribojo ir dabartinė VTK bankroto administratorė Jurgita Karalevičienė. Ji teigė, kad visus dokumentus ruošė jos pirmtakai.

Problema daug didesnė

Nors E.Baltmiškis bylą laimėjo, yra įsitikinęs, kad į problemą reikia pažvelgti plačiau.

„Ši situacija – tik lašas jūroje. Mano paskolos buvo pusvelčiui parduotos kartu su 100 milijonų eurų vertės paskolų paketu, todėl reikia žiūrėti, kaip ir kodėl gali įvykti tokie sandoriai ir kur nukeliavo pinigai. Milijonai byra nedarant jokio verslo – pakanka turėti gerus ryšius ir gali labai pigiai nusipirkti 100 milijonų vertės turtą. Gal todėl jie elgiasi taip įžūliai“, – sakė E.Baltmiškis.

Ikiteisminis tyrimas buvo nutrauktas

Trys E.Baltmiškio paskolos bendrovei „EDS Invest“ kartu su 59 milijonų eurų VTK nominalios vertės paskolų portfelio paketu buvo parduotos 2018 metais. Už visą paketą „EDS Invest“ buvo įsipareigojusi sumokėti 8,14 milijono eurų. Tačiau, redakcijos duomenimis, buvo sumokėta 4,46 mln. eurų, iš kurių daugiau kaip milijoną eurų VTK grąžino paketo pirkėjams.

Dėl šio sandorio Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba buvo pradėjusi ikiteisminį tyrimą. Kaip specialieji liudytojai buvo apklausti pagrindinės bankrutavusios VTK kreditorės – valstybinės įmonės „Indėlių ir investicijų draudimas“ vadovė Aurelija Mažintienė, bendrovės „EDS Invest“ direktorius Tomas Svidinskas ir du VTK bankroto administratoriai.

Nors tyrimo metu buvo gauti duomenys, kad „EDS Invest“ nesumokėjo visos sumos už nupirktą paskolų portfelį, ikiteisminis tyrimas buvo nutrauktas ir konstatuota, kad žalos niekam nepadaryta.

Bendrovė „EDS Invest“ „Lietuvos rytui“ patvirtino, kad yra visiškai atsiskaičiusi už įsigytas reikalavimo teises. Tačiau net kelis kartus paprašyta pateikti dokumentus, įrodančius, kad buvo sumokėti visi 8,14 mln. eurų, tai daryti atsisakė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.