Keliais centais pigesnė elektra – neverta? Paskaičiavo, kiek per metus sutaupytų pasirinkę pigiausią rinkoje variantą

Kartais gyventojai, raginami pasikeisti turimą elektros tiekimo sutartį į kitą, mažesne kaina, numoja ranka – neva, ką ten dėl poros centų vargti. Vis tik realybėje tas kelių centų už kilovatvalandę skirtumas nėra toks menkas – ekspertų atlikti skaičiavimai parodė, kad keli centai per metus gali virsti sutaupytais keliasdešimčia eurų.

Šiuo metu rinkoje veikia trys nepriklausomi elektros tiekėjai, su kuriais gyventojai gali sudaryti naują sutartį ar pratęsti besibaigiančią.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Šiuo metu rinkoje veikia trys nepriklausomi elektros tiekėjai, su kuriais gyventojai gali sudaryti naują sutartį ar pratęsti besibaigiančią.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„Elektrum Lietuva“ Produktų vystymo vadovas Mantas Kavaliauskas.
„Elektrum Lietuva“ Produktų vystymo vadovas Mantas Kavaliauskas.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 19, 2023, 2:00 PM

„Gyventojai kartais skundžiasi, kad už elektrą moka brangiai, tačiau, kita vertus, kai jiems pasiūloma keisti tiekėją, atsakoma, kad tai sudėtingas procesas ir neverta nieko keisti dėl kelių centų. Iš tiesų elektros tiekėjo keitimo procesas nėra sudėtingas, o ir tie keli centai per metus išauga į ne tokią ir menką sumą, kuri taupantiems tikrai praverstų kitoms išlaidoms. Mūsų skaičiavimai parodė, kad šiandien pasirinkę pigiausius rinkoje elektros tiekimo pasiūlymus gyventojai per metus sutaupytų keliasdešimt eurų, priklausomai nuo pasirinkto plano ir elektros suvartojimo“, – sako energetikos sprendimų bendrovės „Elektrum Lietuva“ Produktų vystymo vadovas Mantas Kavaliauskas.

Šiuo metu rinkoje veikia trys nepriklausomi elektros tiekėjai, su kuriais gyventojai gali sudaryti naują sutartį ar pratęsti besibaigiančią. Pasak pašnekovo, palyginus jų siūlomus kainų tarifus, paaiškėjo, kad gyventojai, su kai kuriais tiekėjais iš įpročio ir toliau pratęsiantys sutartis, nepasidomėję pigesniais pasiūlymais rinkoje, per metus permoka po keliasdešimt eurų.

„Tarkime, gyventojas per mėnesį suvartoja 200 kilovatvalandžių (kWh) elektros energijos. Jei jis pasirinktų pigiausią šiuo metu mūsų bendrovės siūlomą planą, kai kaina fiksuojama 6 mėnesiams ir mokama 20,922 ct/kWh, tai palyginti su kitų tiekėjų trumpiausio fiksavimo laikotarpio planais jis per tuos šešis sutarties galiojimo mėnesius sutaupytų virš 20 eurų, per metus – daugiau kaip 40 eurų. Panaši situacija ir sutaupoma suma yra ir pasirenkant ilgesnio fiksavimo laikotarpio planus. Todėl ragintume gyventojus koncentruotis ne vien į vienos kilovatvalandės kainos skirtumą, bet paskaičiuoti, kiek pagal jų elektros suvartojimą būtų galima sutaupyti per pasirinktą laikotarpį, pasinaudojus palankesniais pasiūlymais“, – komentuoja ekspertas.

Persirašyti sutartis su nepriklausomais tiekėjais palankesnėmis sąlygomis pašnekovas ragina ir visuomeninio tiekimo klientus, kurie šiuo metu moka 22,7 ct/kWh, tad akivaizdžiai galėtų sutaupyti.

Pasak M.Kavaliausko, dalis gyventojų bijo keisti turimą elektros tiekėją kitu, nes yra paveikti prieš kurį laiką nuskambėjusių keleto smulkių nepriklausomų tiekėjų veiklos sustabdymo. Jo teigimu, šiuo metu rinkoje likę trys tiekėjai yra energetikos srities ekspertai, turintys ilgametę patirtį, priklausantys didelėms įmonių grupėms, tad jie visi yra vienodai patikimi.

Jis primena, kad šių metų pabaigoje didelei daliai gyventojų baigs galioti prieš metus ar anksčiau sudarytos elektros sutartys, tad dabar, nelaukiant sutarties pabaigos, yra tinkamas metas jas pratęsti ar sudaryti naujas palankesnėmis sąlygomis.

„Šiuo metu susiklostė vartotojams palankios aplinkybės, kai elektros energijos kainos laikosi ganėtinai žemame lygyje, tačiau situacijai nuolat kintant ir artėjant žiemai elektra gali brangti. Tad laukti paskutinės minutės neverta. Juo labiau, kad galima pasirašyti sutartis dabar, pasirenkant jų įsigaliojimą nuo 2024 m. sausio 1 d., ir taip užsitikrinant, kad šiuo metu esanti žema kaina bus užfiksuota sutartyje ir atėjus kitiems metams išliks tokia pati, nepriklausomai nuo situacijos rinkoje“, – aiškina jis.

Ekspertas primena, kad keisti tiekėją ar persirašyti turimą sutartį galima ir nelaukiant turimos sutarties galiojimo pabaigos, jei rinkoje atsiranda pasiūlymas palankesnėmis kainomis ir sąlygomis. Tokiu atveju svarbu tik pasidomėti galiojančioje sutartyje numatytais įsipareigojimais, dėl kurių gali reikėti grąžinti suteiktas nuolaidas ar sumokėti sutarties nutraukimo mokesčius. Kreiptis į senąjį tiekėją dėl sutarties nutraukimo nereikia, tai įvyks automatiškai sudarius sutartį su nauju tiekėju.

„Kad nepriklausomoje elektros rinkoje gyventojai jaustųsi dar patogiau ir laisviau, vertėtų atkreipti dėmesį ne tik į kainą, bet ir kitas sąlygas, kurias siūlo tiekėjai. Pavyzdžiui, sutarties nutraukimo mokesčiai – jei tokie yra numatyti, jie gali tapti stabdžiu gyventojui nutraukti sutartį, nes nenorima mokėti tam tikros sumos arba to daryti neapsimoka. Bendrovės klientams mes netaikome sutarties nutraukimo mokesčių, todėl panorus nutraukti sutartį jiems tą padaryti nesunku. Tiesa, 99 proc. mūsų klientų sutartims pasibaigus ir toliau jas pratęsia, nes kainos ir papildomos sąlygos atitinka jų poreikius“, – sako M. Kavaliauskas.

„Elektrum Lietuva“ atstovas primena, kad elektros tiekimo sutartį galima sudaryti savarankiškai tiekėjo internetinėje svetainėje ar savitarnoje – dažniausiai klientams tam prireikia tik kelių minučių, o kam reikalinga papildoma konsultacija – pataria susisiekti telefonu.

Apie bendrovę:

„Elektrum Lietuva“ yra didžiausios Baltijos šalyse žaliosios elektros gamintojos „Latvenergo“ (Latvija) antrinė įmonė, teikianti įvairius energetikos sprendimus buitiniams ir verslo klientams Lietuvoje. Daugiau nei 80 proc. „Latvenergo“ pagamintos elektros energijos yra iš atsinaujinančių šaltinių. Bendrovė „Elektrum Lietuva“ šiuo metu tiekia elektrą daugiau nei 12 tūkst. įmonių, savo elektros tiekėju įmonę pasirinko daugiau kaip 186 tūkst. namų ūkių, įmonė tiekia dujas beveik 800 bendrovių, yra įrengusi virš 2000 saulės elektrinių bei keturis saulės parkus (13 MW). Vystomi nauji saulės parkai, kurių bendra galia sieks beveik 300 MW.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.