G. Nausėda: jeigu nepajėgiame NT mokesčio sieti su šeimų finansinę padėtį lengvinančiais įstatymais, geriau jo nepriimti

Prezidentas Gitanas Nausėda tvirtina, kad Nekilnojamojo turto (NT) mokesčio svarstymą reikia derinti kartu su socialiniais pasiūlymais, tokiais kaip šalies vadovo siūloma šeimos mokesčio lengvata. Pasak jo, jeigu įstatymai nebus susieti, geriau NT mokesčio pakeitimų nepriimti.

Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ignas Dobrovolskas

2023-10-23 21:31

„Šioje vietoje arba dar mėginame derinti šį mokestį su tam tikrais socialiniais pasiūlymais, kaip antai PNPD mūsų pateiktu siūlymu, kad šeimoms, auginančioms vaikus, nustatyti už kiekvieną vaiką neapmokestinamąjį pajamų dydį, kuris sudarytų 87 eurus. (...) Iniciatyva keliauja į Seimą“, – pirmadienį TV3 televizijai teigė G. Nausėda.

„Manau, kad jeigu mes nepajėgiame šito įstatymo sieti su kitais įstatymais, kurie palengvintų šeimų, socialiai pažeidžiamų žmonių finansinę padėtį, tada geriau jo nepriimti“, – pabrėžė jis.

G. Nausėda taip pat kritikavo Vyriausybę dėl per vėlai pateiktos mokesčių reformos, o NT mokestyje numatytos taikomo tarifo „žirklės“, anot šalies vadovo, yra per plačios.

„Atėjome pačiu netinkamiausiu laiku į mokesčių reformą. Mus veja ir Europos Sąjunga, nes kažkas turėjo „išminties“ įsipareigoti mokesčių reformą tam, kad galėtume prieiti prie ES pinigų. Ir dar rinkimai“, – sakė prezidentas.

„Atsitiko taip, kad mokesčių reforma išsipešiojo plunksnomis, liko atskiri mokesčiai, nesuderinti tarpusavyje, ir dabar labai sunku paaiškinti žmogui, kodėl jis turi provincijoje mokėti daugiau, negu mokės žmogus už nekilnojamąjį turtą Vilniuje. Nustatyti labai platūs apmokestinimo rėžiai ir savivaldybės įgyja teisę nustatyti vienokį ar kitokį mokestį. Tos, kurioms sekasi sunkiau ir norėdamos galbūt generuoti daugiau pajamų, daugiau ir apmokestins ir, pvz,. nustatys 4 proc. tarifą“, – tvirtino jis.

ELTA primena, kad praėjusią savaitę Seime po svarstymo buvo pritarta NT mokesčio įstatymo pakeitimams. Tai yra vienas iš projektų, numatytų Vyriausybės pateiktoje mokesčių reformoje.

Parlamento BFK iniciatyva Vyriausybės teiktas įstatymo projektas buvo patobulintas, sudarant galimybę pačioms savivaldybėms nusistatyti tarifus dėl NT apmokestinimo.

Numatoma, kad vietoje 0,06 proc. lengvatinio tarifo pagrindiniam gyvenamajam būstui, savivaldybės pačios galėtų nusistatyti tarifus 0,05–4 proc. intervale.

Pritarta siūlymui dėl NT mokesčio tarifo vėjo elektrinėms

Seimas pritarė ir „darbiečio“ Vytauto Gapšio siūlymui išsaugoti buvusias reglamentavimo nuostatas ir palikti galimybę savivaldybėms pačioms nustatyti NT mokesčio tarifą vėjo elektrinėms tarp 0,05 ir 4 proc. BFK šiam siūlymui buvo nepritaręs.

Tuo metu energetikos ministras Dainius Kreivys ir Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkas Kazys Starkevičius siūlo NT mokesčio įstatyme numatyti, kad vėjo elektrinėms būtų taikomas tarifas nuo 0,05 iki 2 proc., o parlamentaras Andrius Bagdonas siūlo tarifą nuo 0,05 iki 3 proc.

„Laisviečiai“ siūlo neapmokestinti pagrindinio gyvenamojo būsto

Seimo Laisvės frakcijos seniūnas Vytautas Mitalas siūlo, kad net ir priėmus naująjį NT mokestį, leidžiantį savivaldybėms nustatyti 0,05–4 proc. mokestinį tarifą, pagrindinis gyvenamasis būstas nebūtų apmokestinamas.

Galiausiai A. Bagdonas siūlo NT mokesčio įstatyme numatyti tarifų „žirkles“ tarp 0,05 ir 3 proc.

Vyriausybės pateiktame NT mokesčio įstatymo projekte siūloma padidinti fizinio asmens pagrindinio gyvenamojo būsto neapmokestinimo ribą nuo 1 iki 1,5 savivaldybės NT verčių medianos.

Projekte dar siūloma, kad pagrindiniam fizinio asmens gyvenamajam būstui būtų taikomas progresinis apmokestinimas. Dalis tarp 1,5 ir 2 savivaldybės NT verčių medianų būtų apmokestinama 0,06 proc. tarifu, o viršijanti 2 medianas – 0,1 proc.

Finansų ministerija skaičiuoja, kad priėmus tokius pakeitimus, vidutinis mokestis už gyvenamąjį būstą gyventojui siektų 16 eurų per metus, o du trečdaliai gyventojų mokesčio nemokėtų. Surinktos pajamos atitektų savivaldybėms.

Lietuvos banko valdybos pirmininkas Gediminas Šimkus yra tvirtinęs, kad dabar esanti NT apmokestinimo sąranga šalyje yra gera, tačiau jos parametrai – tobulintini. Pasak jo, dabar NT apmokestinimas veikia kaip prabangos mokestis ir jis neturėtų būti taikomas pagal savivaldybes.

G. Nausėda teikia šeimos mokesčio lengvatos siūlymą Seimui: PNPD siektų 87 eurus už vaiką per mėnesį

Šalies vadovas teikia Gyventojų pajamų mokesčio (GPM) įstatymo pataisas, kuriose numatomas papildomas neapmokestinamasis pajamų dydis (PNPD) šeimoms, tvirtina šalies vadovo vyriausioji patarėja Irena Segalovičienė. Pasak jos, PNPD už vaiką per mėnesį siektų 87 eurus, per metus – 1044 eurus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.