Vyriausybė pritarė: maitinimo vietose nebebūtų dalijamos nemokamos vienkartinės pakuotės

Vyriausybė pritarė grupės parlamentarų įregistruotam ir Seime svarstomam pasiūlymui, pagal kurį būtų uždrausta neatlygintinai dalinti vienkartines maisto ir gėrimų pakuotes viešojo maitinimo vietose ir įpareigota siūlyti daugkartines, jeigu maistas ir gėrimai vartojami vietoje.

pinigai, eurai, mokesčiai, piniginė, išlaidos, kava, vienkartinis puodelis<br>T.Bauro nuotr.
pinigai, eurai, mokesčiai, piniginė, išlaidos, kava, vienkartinis puodelis<br>T.Bauro nuotr.
Kavos festivalis, kava, vienkartiniai puodeliai<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Kavos festivalis, kava, vienkartiniai puodeliai<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Žygimantas Šilobritas

Oct 25, 2023, 2:06 PM

Tokia Vyriausybės išvada, kuriai Aplinkos ministerijos siūlymu pritarta trečiadienį, bus teikiama Seimui.

Aplinkos ministerija taip pat pasiūlė projektą tobulinti – drausti nemokamai dalinti tik plastiko, polietileno tereftalato (PET) ir kombinuotąsias pakuotes, kaip alternatyvą joms pateikiant daugkartinės pakuotės arba vienkartinės, kurių sudėtyje nėra plastiko. Be to, siūloma vartotojui pateikti informacija apie sąlygas, kuriomis leidžiama įsigyti maisto produktų ar gėrimų paties vartotojo pakuotėje, užtikrinant saugos ir higienos reikalavimus. Taip pat siūloma nedrausti dalinti vienkartinių pakuočių su maistu ar gėrimais, jei jos užpildytos ne maitinimo įstaigoje.

Anot pokyčių iniciatorių, taip pakeitus Pakuočių ir pakuočių atliekų įstatymą, Administracinių nusižengimų kodeksą ir Aplinkos apsaugos įstatymą, būtų pasiekti Europos Parlamento ir Tarybos keliami tikslai dėl tam tikrų plastikinių gaminių poveikio aplinkai mažinimo.

Taip pat, anot jų, įtvirtinus reikalavimą vartojimui vietoje pateikti nemokamą daugkartinę alternatyvą, išskyrus atvejus, kai taikomas užstatas, daugkartinė maisto ir gėrimų taros su užstatu sistema taps patrauklesnė ir konkurencingesnė.

Pasiūlymą Seime užregistravo Kasparas Adomaitis, Romualdas Vaitkus, Tomas Vytautas Raskevičiaus, Artūras Žukauskas, Ieva Pakarklytė, Marius Matijošaitis, Lukas Savickas, Ligita Girskienė, Ieva Kačinskaitė-Urbonienė, Simonas Gentvilas, Morgana Danielė, Monika Ošmianskienė, Aistė Gedvilienė ir Arūnas Valinskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.