Prie G. Nausėdos siūlymų dėl pensijų fondų Seimas nepriėjo – svarstymą atidėjo

Ketvirtadienį, spalio 26 d., Seimas pateikimo stadijoje turėjo diskutuoti dėl Prezidentūros inicijuojamų pakeitimų pensijų kaupimo sistemoje, tačiau svarstymas, paprašius parlamento Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijai, buvo atidėtas iki kito posėdžio.

Lietuvos banko duomenimis, šiuo metu antrojoje pensijų sistemos pakopoje dalyvauja apie 1,4 mln. gyventojų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Lietuvos banko duomenimis, šiuo metu antrojoje pensijų sistemos pakopoje dalyvauja apie 1,4 mln. gyventojų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 26, 2023, 5:24 PM

Šalies vadovas Gitanas Nausėda siūlo Pensijų kaupimo įstatyme numatyti pensijų kaupimo dalyviui teisę vieną kartą per visą dalyvavimo kaupime laiką gauti vienkartinę ne didesnę kaip 25 proc. sukaupto turto dydžio išmoką.

G.Nausėda taip pat siūlo nustatyti, kad automatinio įtraukimo būdu į pensijų kaupimą būtų įtraukiami tik asmenys, ne jaunesni kaip 21 m. amžiaus, paliekant jiems teisę patiems rašyti prašymą, jei nori kaupti pensijai nuo darbo patirties pradžios.

Įstatymo projekte numatyta įtraukti pareigą „Sodros“ valdybai gauti patvirtinimą iš įtraukiamo į pensijų kaupimą asmens, kad gavo pranešimą apie jo įtraukimo į pensijų kaupimą faktą.

Taip pat siūloma suteikti teisę įtrauktiems į pensijų kaupimą asmenims nutraukti pensijų kaupimą po 3 mėnesių, kai buvo pradėtos skaičiuoti pensijų įmokos.

Galiausiai lydinčiajame įstatymo projekte prezidentas siūlo nustatyti, kad gautos vienkartinės pensijų sąskaitoje sukaupto pensijų turto dalies išmokos nebūtų apmokestinamos gyventojų pajamų mokesčiu.

Siūloma, kad įstatymų nuostatos, susijusios su teisės į vienkartinę išmoką įgyvendinimu, įsigaliotų nuo 2024 m. liepos 1 d.

Lietuvos banko duomenimis, šiuo metu antrojoje pensijų sistemos pakopoje dalyvauja apie 1,4 mln. gyventojų. Iš jų aktyviai kaupia ir kas mėnesį įmokas moka beveik 800 tūkst. dalyvių – tai sudaro 54 proc. visų dirbančiųjų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.