Apsilankymas baseine moteriai su vaikais virto nusivylimu: patyrė diskriminaciją

Lygių galimybių kontrolierė Birutė Sabatauskaitė nustatė, kad Klaipėdos baseino administracija dėl šeiminės padėties diskriminavo mamą ir jos vaikus. Oficialiai, šeimos bilietas skiriamas dviem suaugusiems asmenims ir vienam vaikui – mamai su dviem vaikais jis nebuvo parduotas.

Lygių galimybių kontrolierė Birutė Sabatauskaitė nustatė, kad Klaipėdos baseino administracija dėl šeiminės padėties diskriminavo mamą ir jos vaikus.<br>Asociatyvi T.Bauro nuotr.
Lygių galimybių kontrolierė Birutė Sabatauskaitė nustatė, kad Klaipėdos baseino administracija dėl šeiminės padėties diskriminavo mamą ir jos vaikus.<br>Asociatyvi T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba

Oct 30, 2023, 12:27 PM, atnaujinta Oct 30, 2023, 2:07 PM

Tyrimą kontrolierė atliko gavusi pareiškėjos skundą. Tai – jau trečias skundas dėl diskriminacinės kainodaros, kai nuolaidos taikomos tik konkrečiam šeimos modeliui. Vasarą kreiptasi ir dėl bilietų į festivalį Pakruojo dvare.

Nuolaidos – ne bet kam

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos Teisės grupės l. e. p. vadovė Audronė Daukšaitė-Timpė atkreipia dėmesį, kad privatus verslas savo nuožiūra nusprendžia, ar ir kokias nuolaidas taikys. Pagal Lygių galimybių įstatymą, lengvatų teikimas dėl amžiaus, negalios ar socialinės padėties yra galimas, kai toks sprendimas turi teisėtą tikslą, kurio siekiama tinkamomis ir būtinomis priemonėmis.

Socialinė padėtis apima ir šeiminę padėtį, todėl nuolaidos šeimoms nėra laikomos diskriminacija. Visgi, verta pabrėžti, kad ne visos šeimos yra vienodai remtinos. Pagal Konstituciją, valstybė globoja šeimas, auginančias vaikus, tokioms šeimoms teikiama parama. Tad, šeimos su vaikais ir šeimos be vaikų gali būti traktuojamos skirtingai.

„Lietuvos įstatymai sudaro sąlygas taikyti nuolaidas šeimoms su vaikais, tačiau tokia kainodara turėtų būti formuojama ne bet kaip. Jei verslininkai (-ės) nusprendžia prisidėti prie valstybės siekio remti šeimas, lengvatų sistemą reikėtų formuoti laikantis šalies teisės normų“, – sako A. Daukšaitė-Timpė.

Patarimai verslui

Verslininkai ir verslininkės, norėdami taikyti nuolaidas šeimoms, tačiau abejojantys, ar pasirinkta kainodara neprieštarauja Lietuvos įstatymams, visada gali pasikonsultuoti su Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos ekspertėmis (-ais).

Taip pat siūloma atsižvelgti į šias paprastas rekomendacijas:

Nesivadovaukite stereotipiniu šeimos suvokimu. Šiemet lygių galimybių kontrolierės nustatyti pažeidimai buvo susiję su tuo, kad pigesni šeimų bilietai buvo skirti tik labai konkrečioms šeimos formoms. Teisiškai šeima Lietuvoje suprantama plačiai (ne tik mama, tėtis ir vaikai). Taigi, taikydami nuolaidas įtraukite ir vienus vaikus auginančius tėčius ar mamas, ir senelius su anūkais, ir globėjus (-as) su globotiniais (-ėmis), ir tos pačios lyties asmenų poras su vaikais.

Nereikalaukite įrodyti šeiminių ryšių. Sudarant galimybę šeimoms gauti paslaugas pigiau, nereikėtų reikalauti pateikti santuokos ar vaikų gimimo liudijimų, kitokių pažymų ar įrodymų. Su savimi nešiotis tokius dokumentus nėra saugu. Be to, įrodymų reikalavimas gali menkinti asmenų garbę ir orumą.

Į nuolaidų sistemą įtraukite ir gausias šeimas. Paprastai, šeimos bilietai ar kitos nuolaidos yra skiriamos šeimoms su apibrėžtu vaikų skaičiumi (1 ar 2). Tokia formuluotė atskiria šeimas, auginančias tris ar daugiau vaikų. Nuolaidos neribojant asmenų skaičiaus verslui gali būti nuostolingos, tad ribos lengvatoms yra reikalingos. Visgi, jas nustatant reikėtų vadovautis protingumo ir proporcingumo principais. Geru pavyzdžiu laikytina Klaipėdos baseino administracijos nustatyta sąlyga – už kiekvieną papildomą vaiką prašoma sumokėti 1 eurą. Taip gausioms šeimoms, norinčioms pasinaudoti šeimos nuolaidomis, nesukuriama neproporcinga našta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.