Sukčiai marijampolietei dėl kriptovaliutų apsuko galvą: moteris dėl to net pasiėmė paskolą iš banko

Solidaus amžiaus marijampolietė, sulaukusi nepažįstamo vyriškio skambučio, bandė atsisakyti investuoti į kriptovaliutą, bet aferistams pavyko ją įkalbėti. Patikėjusi greitu pelnu moteris pasiėmė paskolą.

Sukčiai marijampolietei apsuko galvą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Sukčiai marijampolietei apsuko galvą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 8, 2023, 8:34 PM

12 tūkst. eurų. Tokią paskolą iš banko per du kartus paėmė 71 metų marijampolietė, ilgokai mulkinama sukčių.

Kai rugsėjį jai paskambino rusakalbis vyras ir pasiūlė investuoti, moteris iškart pasakė, kad šis pasiūlymas jos nedomina. Bet aferistas buvo atkaklus. Jis marijampolietei įtaigiai kalbėjo apie menką investavimo riziką, greitai augantį pelną, galimybę susigrąžinti dalį uždirbtų pinigų.

Psichologinio spaudimo palaužta moteris, kuriai buvo siūloma iš pradžių investuoti nedidelę sumą, galų gale sutiko investuoti. Kadangi ji neturėjo santaupų, kreipėsi į banką.

Aferistų sukurtoje paskyroje moteris galėjo stebėti, kaip neva auga jos investuoti pinigai. Kai ji nusprendė, kad norėtų atgauti vadinamąjį investicijų portfelį, į jos sąskaitą sukčiai pervedė 200 eurų. Bet vėliau prasidėjo problemos, nes aferistai, išvilioję tūkstančius, neketino lengvai gautu grobiu dalintis su patiklia auka.

Moteris susipyko su fiktyvias investavimo paslaugas siūlančiais apsimetėliais, nutraukė bendravimą ir kreipėsi į policiją teigdama, kad sukčiai iš jos išviliojo 11 800 eurų.

Sukčiaus požymiai

„Kaip nustatyti, ar jūs sulaukėte blogų ketinimų turinčio asmens skambučio? Yra keletas požymių, kurie padeda nustatyti sukčiavimo veiklą ir imtis veiksmų išvengiant nuostolių.

Pirmiausia – kalba. Dažniausiai brokeriais prisistatę asmenys kalba ne lietuvių, o viena užsienio kalbų. Paprastai tai būna rusų kalba, bet pasitaiko ir angliškai kalbančių sukčių.

Antras požymis – instrukcija, kaip elgtis su banku. Banko saugumo specialistai, pastebėję įtartinas operacijas, susisiekia su klientu ir pradeda klausinėti apie jų pagrįstumą. Sukčiai šiai situacijai būna pasiruošę. Iš klientų sulaukiame patvirtinimų, kad jie ir tikėjosi banko specialistų klausimų, nes buvo apie tai iš anksto įspėti. Klientai pateikia iš anksto parengtus atsakymus ar net fiktyvius, brokerių parūpintus tikrovę liudijančius dokumentus.

Trečias požymis – individualus pasiūlymas. Dažnai sukčiai siekia izoliuoti auką nuo aplinkos, nes aplinkiniai gali pradėti kelti neparankius klausimus ar atkalbinėti. Tad jei sulaukiate raginimų nesidalinti informacija, nesikonsultuoti su aplinkiniais, tai gali būti požymis, kad su jumis susisiekęs asmuo – sukčius.

Prieš priimdami sprendimą dėl investavimo įvertinkite, ar įstaiga turi leidimą verstis šia veikla. Investavimas yra licencijuojama veikla – Lietuvos banko svetainėje galima patikrinti išduotus leidimus“, – teigia SEB banko Prevencijos departamento direktorė Daiva Uosytė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.