Kalėdų proga dovanosite kelionę? Ekspertai atsako, ar iš anksto sumokėti už kelionę pinigai yra saugūs

Gruodis yra neatsiejamas nuo šventinio jaudulio bei dovanų artimiesiems planavimo. JAV internetinių tyrimų bendrovės „SurveyMonkey“ apklausos duomenimis, vienos iš geidžiamiausių kalėdinių dovanų yra kelionės. Ką reikėtų žinoti jas perkantiems?

Gruodis yra neatsiejamas nuo šventinio jaudulio bei dovanų artimiesiems planavimo.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Gruodis yra neatsiejamas nuo šventinio jaudulio bei dovanų artimiesiems planavimo.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 8, 2023, 11:13 AM

Tai, jog kelionės tampa vis dažnesne kalėdine dovana, patvirtina ir turizmo atstovai.

„Planuojantys per šventes dovanoti kelionę, neretai laukia būtent juodojo penktadienio ar kalėdinės prekybos pradžios – šiais laikotarpiais kelionių pardavimai gerokai išauga. Pastebime, kad aktyviai keliones lietuviai planuoja ir per šventes, kai susitinka su šeimos nariais ir draugais. Tuo metu jie visi kartu nusprendžia, į kurią šalį nuvyks artimiausiu metu“, – sako Miglė Plepytė-Rainienė, Lietuvos turizmo asociacijos vykdomoji direktorė.

Ar saugu pirkti kelionę iš anksto?

M. Plepytės-Rainienės teigimu, populiariausios šių metų juodojo penktadienio akcijų metu įsigytų kelionių kryptys buvo Turkija, Graikija ir Egiptas. Nemaža dalis šių kelionių taps Kalėdų Senelio dovanomis.

„Didžiųjų kelionių organizatorių duomenimis, tuo metu keliones pirkusieji dažniausiai rinkosi 7 nakvynių poilsį. Populiariausios kryptys ir pasirenkama poilsio trukmė rodo, kad lietuviai nevengia artimiesiems dovanoti ilgesnės, iš anksto planuojamos kelionės, galinčios tapti tikromis atostogomis“, – teigia M. Plepytė-Rainienė.

Keliones įsigyti iš anksto, anot M. Plepytės-Rainienės, vartotojus skatina ne tik galimybė sutaupyti.

„Keliones užsisakant iš anksto, pirkėjas turi galimybę rinktis labiausiai asmeninius poreikius atitinkantį pasiūlymą – pradedant apgyvendinimu ir baigiant patogiausiu skrydžio laiku. Be to, perkant kelionę dovanų, ilgesnis laikotarpis reikalingas tokios dovanos gavėjui pasiruošti, susiplanuoti darbus, prireikus – pakeisti kelionės datą“, – sako Lietuvos turizmo asociacijos vykdomoji direktorė.

Ar apdrausti mano sumokėti pinigai už kelionę?

M. Plepytė-Rainienė pažymi, kad vartotojai, įsigyjantys keliones iš Lietuvoje registruotų bei licencijuotų kelionių organizatorių, gali būti ramūs – jų iš anksto sumokėti pinigai yra apdrausti.

„Lietuvoje registruotų kelionių organizatorių veiklą reglamentuoja Turizmo įstatymas, kuris užtikrina jų prisiimtų įsipareigojimų įvykdymą. Pavyzdžiui, jei keliautojas organizatoriui sumoka 100 eurų, kelionių organizatorius privalo turėti finansinę garantiją ar draudimą šiai pinigų sumai. Taip užtikrinama, kad įmonės nemokumo atveju, pirkėjui bus sugrąžinta visa jo iš anksto sumokėta suma“, – sako M. Plepytė-Rainienė.

Kelionių organizatorių veiklos priežiūrą Lietuvoje vykdo Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos (toliau – VVTAT) Turizmo rinkos priežiūros skyrius, kuris kas ketvirtį tikrina Lietuvoje registruotų kelionių organizatorių finansinius rodiklius.

„Prieš renkantis kelionę, keliautojus raginame pasidomėti, kas yra jos kelionių organizatorius ir ar jis yra licencijuotas Lietuvoje, ar kitoje Europos Sąjungos (ES) šalyje narėje. Kiekviena ES narė privalo užtikrinti, kad jų šalyje registruotų kelionių organizatorių nemokumo atveju visiems vartotojams būtų finansiškai kompensuota už neįvykusias organizuotas keliones“, – teigia VVTAT Turizmo rinkos priežiūros skyriaus atstovai.

Patikrinkite, ar kelionių organizatorius yra registruotas bei licencijuotas Lietuvoje

M. Plepytė-Rainienė pabrėžia, kad skirtingose ES šalyse yra taikomi skirtingi turistų apsaugos mechanizmai, todėl mūsų šalies teisės aktai, užtikrinantys turisto teises, veikia tik tuo atveju, jei kelionių organizatorius yra registruotas bei licencijuotas Lietuvoje.

„Prisiminkime beveik poros metų senumo istoriją, kuomet vienam kelionių organizatoriui teko stabdyti veiklą dėl paskelbtų sankcijų įmonės akcininkui. Dalis mūsų šalies keliautojų dar ir šiandien nėra atgavę tai įmonei iš anksto sumokėtų pinigų už keliones, kurios neįvyko. Deja, bet VVTAT šiuo atveju padėti negali, nes kelionių organizatorius buvo registruotas ir licencijuotas ne Lietuvoje“, – sako M. Plepytė-Rainienė.

Tokiu atveju nukentėjusieji turi kreiptis į tos šalies ES narės, kurioje buvo registruotas kelionių organizatorius, turizmo paslaugų teikėjų priežiūrą vykdančią instituciją.

„Vis tik, gindami savo interesus, vartotojai gali susidurti su tam tikrais sunkumais. Pavyzdžiui, gali tekti į šalies valstybinę kalbą versti dokumentus, komunikuoti su užsienio šalies institucijomis ar patirti kitų neatlygintinų administracinių išlaidų“, – teigia VVTAT atstovai.

Pašnekovai sako, kad patikrinti, ar kelionių organizatoriai yra licencijuoti Lietuvoje, galima sistemoje www.licencijavimas.lt arba VVTAT internetinės svetainės skiltyje „Turizmo paslaugų teikėjai“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.