Šalpos pensijas gaus ir dirbantys neįgalūs žmonės

Seimas ketvirtadienį, gruodžio 14 d., nusprendė šalpos pensijas mokėti asmenims, gaunantiems negalios pensiją arba netekusiems 45−55 proc. darbingumo po 24 metų, taip pat ir dirbantiems žmonėms.

Naujomis nuostatomis nutarta užtikrinti visų asmenų su negalia teisę gauti negalios pensijas ir nustatyti asmenims, kurie pripažinti netekusiais 45−55 proc. dalyvumo po 24 metų, teisę į šalpos negalios pensiją.<br>V.Skaraičio nuotr.
Naujomis nuostatomis nutarta užtikrinti visų asmenų su negalia teisę gauti negalios pensijas ir nustatyti asmenims, kurie pripažinti netekusiais 45−55 proc. dalyvumo po 24 metų, teisę į šalpos negalios pensiją.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 14, 2023, 12:45 PM

Už Šalpos pensijų įstatymo pataisas, kuriomis siekiama panaikinti diskriminacines šalpos pensijų skyrimo ir mokėjimo sąlygas bei nustatyti teisingesnę šalpos negalios pensijų dydžių diferenciaciją, balsavo 109 Seimo nariai, susilaikė 17 parlamentarų.

Šiuo metu dirbti ir kartu gauti šalpos pensiją gali tik tie asmenys, kuriems negalia pripažinta iki 24 metų sukakties.

„Tokiu būdu visiems šalpos išmokų gavėjams bus sudarytos vienodos galimybės dirbti, neprarandant teisės gauti atitinkamą šalpos išmoką, skatinama asmenų su negalia integracija į darbo rinką“, − Seimo posėdyje yra sakiusi socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.

Naujomis nuostatomis nutarta užtikrinti visų asmenų su negalia teisę gauti negalios pensijas ir nustatyti asmenims, kurie pripažinti netekusiais 45−55 proc. dalyvumo po 24 metų, teisę į šalpos negalios pensiją.

Teisės akto pakeitimais taip pat suvienodintas šalpos negalios pensijų dydžių nustatymo principas, todėl daliai asmenų šalpos pensijos augs. Asmenims, neįgaliais pripažintiems iki 24 metų ir netekusiems 45−60 proc. dalyvumo, šalpos pensijos didės nuo 25 iki 74 eurų. Taip pat jos didės asmenims, neįgaliais pripažintiems po 24 metų, netekusiems 60 proc. ir daugiau dalyvumo − nuo 15 iki 90 eurų.

Be to, 60 proc. ir daugiau dalyvumo netekusiems tėvams, įtėviams, globėjams ar rūpintojams, kurie ne mažiau kaip 15 metų slaugė namuose neįgalius asmenis, bei motinoms, išauginusioms 5 ar daugiau vaikų, šalpos pensijos didės nuo 49 iki 110 eurų. Šie pokyčiai įsigalios nuo 2024 metų liepos 1 dienos.

Šiuo metu nustatyta, kad šalpos negalios arba šalpos senatvės pensija skiriama motinoms, išauginusioms 5 ar daugiau vaikų. Pataisomis nuspręsta tokią teisę suteikti ir tėvui. Ši pensija bus mokama tik vienam asmeniui. Be to, sudaryta galimybė gauti šalpos išmokas ne už 6 mėnesius, o už 12 mėnesių, jeigu asmuo praleidžia kreipimosi dėl išmokos skyrimo terminą. Šie pokyčiai įsigalios nuo 2024-ųjų pradžios.

Kaip skelbia Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, remiantis „Sodros“ duomenimis, šalpos išmokas gauna virš 62,3 tūkst. asmenų. Iš jų virš 45 tūkst. žmonių gauna šalpos neįgalumo pensiją, šalpos senatvės pensiją – beveik 11,5 tūkst. asmenų, šalpos našlaičių pensiją – apie 4 tūkst., šalpos kompensaciją – beveik 1,6 tūkst. asmenų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.