Kad užklupusi nelaimė netaptų ir finansine neganda: patarimai šeimai

Žmonės galvoja, kad jiems nieko blogo nenutiks, bet gyvendami šia diena mes negalime žinoti, kas mūsų laukia rytoj.

Jei šeima turi finansinių įsipareigojimų, augina vaikus, tai neturėti finansinių apsaugų nelaimės atveju būtų neatsakinga ne tik savo, bet ir savo vaikų atžvilgiu.<br>„Freepik“ nuotr.
Jei šeima turi finansinių įsipareigojimų, augina vaikus, tai neturėti finansinių apsaugų nelaimės atveju būtų neatsakinga ne tik savo, bet ir savo vaikų atžvilgiu.<br>„Freepik“ nuotr.
„Compensa Life“ Klientų patirčių valdymo departamento vadovė A.Rikterytė.
„Compensa Life“ Klientų patirčių valdymo departamento vadovė A.Rikterytė.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2024-01-09 10:00

Bėda viena nevaikšto, todėl žmogų užklupusi nelaimė ar klastinga liga visada yra lydima ir finansinių netekčių. Žmogui nutikusi nelaimė skaudžiai atsiliepia ir jo šeimai.

Ką daryti, jei, tarkime, traumą patyręs ar sunkia liga susirgęs šeimos maitintojas negali dirbti pusmetį ar daugiau. Ar jo šeima ištikus tokiai nelaimei galėtų pragyventi iš likusių lėšų, juk reikia mokėti būsto paskolą, pavalgyti, apsirengti, sumokėti už vaikų būrelius...

Pasak „Compensa Life“ Klientų patirties ir tvarumo vadovės Aurelijos Rikterytės, atsakymas yra labai paprastas – tam reikia ruoštis iš anksto ir pasirūpinti reikiamomis finansinėmis apsaugomis, O jas gali suteikti kompleksinis gyvybės draudimas.

Jei šeima turi finansinių įsipareigojimų, augina vaikus, tai neturėti finansinių apsaugų nelaimės atveju būtų neatsakinga ne tik savo, bet ir savo vaikų atžvilgiu.

Kuo pasirūpinti pirmiausia?

„Pirmiausia reikėtų paklausti savęs, ką galiu padaryti, kad nutikus nelaimei jos pasekmės kuo mažiau atsilieptų šeimos gerovei, turėtų jos maitintojai. Tokiam žmogui susirgus ar įvykus nelaimei, šeima turėtų būti finansiškai apsaugota pusmetį, metus ar net dvejus metus. Todėl reikėtų įsivertinti šeimos finansinius įsipareigojimus, mėnesines išlaidas ir pasirinkti atitinkamas apsaugas.

Tai padaryti jums padės draudimo konsultantai. Konsultantai, įsiklausę į žmogaus poreikius, dažnu atveju pateiks ne vieną, o kelis pasiūlymus, kuriuos peržvelgęs klientas galės pasirinkti jam tinkamiausią variantą.

Jei žmogus savo rizikas norėtų įsivertinti pats, jis turėtų sukaupti ir atsidėti bent šešiems mėnesiams pragyventi reikiamų pinigų sumą. Šios nelaimės atvejui skirtos pinigų sumos reikėtų neliesti.

Nors įvairių šeimų finansinės galimybės ir poreikiai yra skirtingi, tačiau, sutikime, kad sukaupti pusmečiui pragyventi reikiamą pinigų sumą yra sudėtinga bet kuriai šeimai.

Todėl yra paprastesnis variantas – tokia pat suma gali būti apdrausta šeimos maitintojo gyvybė su papildoma apsauga nuo traumų ir kritinių ligų. Ištikus nelaimei draudimo išmoka padėtų šeimai išgyventi sunkmetį taip pat sėkmingai, kaip ir nelaimės atvejui sukaupta pinigų suma. Be to, mokant draudimo įmokas šeima nepatirtų tokio finansinio streso, kaip bandydama sukaupti nelaimės atveju pusmečiui pragyventi reikiamą pinigų sumą“, – sako A.Rikterytė.

Draudimo įmokos suma nustatoma įvertinus kliento šeimos biudžeto visumą, atsižvelgus į būtinąsias ir nebūtinąsias išlaidas. Įmokos dydį tam tikra prasme nustato pats klientas, pasirinkdamas jam būtinas apsaugas. Priklausomai, nuo situacijos, kliento tikslų ir jo turimų finansinių įsipareigojimų mėnesinė draudimo įmoka gali siekti nuo keliasdešimties iki kelių šimtų eurų.

Pasirinkti papildomas apsaugas nuo nelaimingų atsitikimų ir kritinių ligų patariama ir jaunesniems žmonėms. Jaunam ir sveikam žmogui šios papildomos apsaugos daug nekainuoja, o gali labai praversti sulaukus brandesnio amžiaus.

Suteikia pinigų investavimo galimybę

Gyvybės sutartį pasirašantiems žmonėms patariama įsigyti ne tik būtinas apsaugas, bet ir pagalvoti apie kaupimą.

„Dalį savo gyvybės draudimo įmokų skiriant kaupimui galima sukaupti ženklias sumas, kurios šeimai tikrai pravers panorus įsigyti brangesnį daiktą. Jei ilgalaikę investicinio gyvybės draudimo sutartį pasirašęs klientas šių pinigų neliečia, tai senatvėje jis tikrai būna sukaupęs nemažą pinigų sumą, kuri gali tapti papildomu finansiniu pensijos priedu.

Investicinė gyvybės draudimo sutartis, mano manymu, yra pirmas žingsnis į savo pinigų valdymą juos investuojant.

Klientas gali stebėti, kaip sekasi uždirbinėti pinigus jo pasirinktiems investiciniams fondams. Jis taip pat gali iki keturių kartų per metus nemokamai keisti savo investavimo planą ir struktūrą – pasirinkti kitas investavimo kryptis. Šiuo metu besirūpinantys aplinka jau gali rinktis ir tvarų investavimą.

Draudimo bendrovės pateikia labai išsamią investicinių fondų informaciją. Nurodoma, kur šis fondas veikia, kur investuoja, kokie yra jo trumpalaikiai ir ilgalaikiai finansiniai rezultatai. Šių fondų veiklos rezultatų grafikus galima stebėti internete.

Mažesnę patirtį investavimo srityje turintiems klientams draudimo konsultantai pateikia siūlomų investavimo krypčių prognozes, nurodo, kokia suma būtų sukaupta geresnių ar kuklesnių investavimo rezultatų atveju. Klientas pats įsivertina savo rizikos toleranciją ir nusprendžia, kurią investavimo kryptį jam vertėtų pasirinkti“, – sako A.Rikterytė.

Derėtų pasirūpinti vaikų ateitimi

Pasirūpinus šeimos maitintojų apsaugomis, pasak specialistės, derėtų pagalvoti ir apie vaikų ateitį.

O pačia geriausia investicija į savo atžalų ateitį galėtų tapti jų apdraudimas investiciniu gyvybės draudimu. Per draudimo sutarties galiojimo laikotarpį sukauptos lėšos tikrai pravers vaikams pradėjus gyventi savarankiškai. Ir nesvarbu ar jie pasirinktų studijas viename iš žymiausių pasaulio universitetų, ar siektų profesionalaus sportininko karjeros, ar užsimanytų nuosavos kūrybinės studijos, o gal tiesiog nuspręstų pakeliauti po pasaulį, sukaupta suma bus reikšminga paskata vaiko svajonių įgyvendinimui.

Suaugę vaikai netgi gali perimti šias sutartis ir jas tęsti, įmokas mokėdami jau patys. Kuo žmogus yra jaunesnis, tuo jam labiau apsimoka draustis, nes draudimo įmokos jaunam ir sveikam žmogui yra nedidelės, o ilgą laiką dalį pinigų skiriant kaupimui galima sukaupti nemažą pinigų sumą. Pavyzdžiui, jei tėvai savo vienerių metų vaikui 85 eurų vaiko pinigus skirtų vaiko investiciniam gyvybės draudimui, jų atžala, sulaukęs pilnametystės, savo sąskaitoje jau galėtų turėti iki 23 tūkstančių eurų.

Vaikams parūpintas investicinis gyvybės draudimas gali tapti ir neįkainojama tėvų finansinio raštingumo pamoka savo atžaloms.

„Tarkime vaikui prisireikia prabangaus telefono. Tėvai galėtų paaiškinti vaikui, kad jo poreikius patenkintų ir perpus pigesnis telefonas, o likusius pinigus galima kaupti investiciniame gyvybės draudime. Tą patį vėl derėtų padaryti po kurio laiko prireikus naujo telefono. Pasibaigus draudimo sutarties terminui vaikas akivaizdžiai įsitikintų, kad tėvai buvo teisūs – jis puikiausiai išsivertė su paprastesniu telefonu, o kaupimui skirta pinigų dalis ženkliai padidėjo.

Šeimoje kiekvienas vaikas bent du kartus – per savo gimtadienį ir Kalėdas – sulaukia dovanų. Jomis dažniausiai tampa žaislai, kurių namuose susikaupia begalės. Gražia tradicija galėtų tapti dalies žaislams leidžiamų pinigų skyrimas vaiko investicinio gyvybės draudimo kaupimo daliai. Tai irgi galima paversti žaidimu, parodant, kiek vaikas sukaupė kasmet ir taip auginant finansiškai išprususį vaiką.

Ilgalaikėse gyvybės draudimo sutartyse įmoką galima keisti gana lanksčiai, taip pat yra ir galimybė mokėti papildomas įmokas“, – sako A.Rikterytė.

Lankstus keitimas

Gyvybės draudimo sutartis sudarę šeimos nariai bėgant laikui jas gali keisti: koreguoti draudimo įmokas, pasirinkti papildomas draudimo apsaugas, didinti ar mažinti jų sumas.

„Tarkime, buvo maži vaikai, būsto paskola, reikėjo turėti didesnių gyvybės draudimo apsaugų, kad netekus maitintojo, nereikėtų eiti į gatvę. Tačiau laikui bėgant paskolą pavyko grąžinti, vaikai paaugo, ar netgi pradėjo gyventi savarankiškai, todėl gal jau nebereikia tokios didelės gyvybės draudimo sumos. Ją galima kažkiek susimažinti, o likusią dalį skirti kaupimui. Sumažinus arba atsisakius gyvybės draudimo apsaugos, draudimo įmokas galima tik kaupti.

Be to, gyvybės draudimo sutartis nėra apribota kliento gyvenamosios vietos prasme. Nesvarbu, į kokį miestą ar šalį gyventi persikėlė klientas – sutartyje numatytos apsaugos galioja visame pasaulyje“, – sako „Compensa Life“ Klientų patirties ir tvarumo vadovė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?